Οργισμένοι κάτοικοι ζητούν την απομάκρυνση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας κοντά σε σχολική μονάδα

Γενικά /


Την οργή των κατοίκων της συνοικίας των Δεκαπέντε Μαρτύρων ή αλλιώς Κιολαλήδικων του Κιλκίς προκάλεσε η εγκατάσταση κεραίας γνωστής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας σε οικοδομή σε πολύ μικρή απόσταση από τις σχολικές μονάδες της περιοχής.

Μία οργή, η οποία καταδείχθηκε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκατοντάδων από αυτούς, την Δευτέρα 28.8.17, στο 3ο δημοτικό σχολείο, ύστερα από πρωτοβουλία του κινήματος κατά των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Γονείς μαθητών, πολίτες διαφόρων ηλικιών και εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την λειτουργία της κεραίας και απαίτησαν την απομάκρυνσή της.

Ιδιαιτέρως δυναμική υπήρξε η ομιλία της δικηγόρου Δήμητρας Τοφαρή, η οποία, πέραν της συλλογικής, ανήγαγε και σε προσωπική υπόθεση των αγώνα κατά της εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

«Καθένας έρχεται και κάνει ό,τι γουστάρει», τόνισε, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά των εταιριών κινητής τηλεφωνίας και υπενθυμίζοντας το ότι οι βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό από την ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας δεν εμφανίζονται αμέσως, αλλά μετά την παρέλευση πενταετίας.

Εν συνεχεία ανακοίνωσε ότι έχει ορισθεί για την Τετάρτη 13.9.17 η εκδίκαση επί των ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσαν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του 3ου και 7ου δημοτικών σχολείων, του 3ου νηπιαγωγείου, του 3ου γυμνασίου και του 2ου ΕΠΑΛ, καθώς και τριακοσίων κατοίκων της περιοχής για το θέμα, και απηύθυνε έκκληση να δώσουν δυναμικό «παρών» στα δικαστήρια… οι πάντες, φορείς όλων των τομέων της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής του Κιλκίς, σύλλογοι και απλοί πολίτες, «ώστε να ακουστούμε παντού και πέραν των ορίων του νομού», όπως χαρακτηριστικώς υπογράμμισε.

«Εγώ προσωπικώς είμαι αποφασισμένη να κινήσω και μόνη μου γη και ουρανό γιά το θέμα, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις όσο μαζικότερη η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις τόσο το καλύτερο για κάθε τόπο. Ιδιαιτέρως δε για το Κιλκίς, όπου υπάρχουν πλέον πολλές κεραίες», πρόσθεσε.

Κατόπιν η κ. Τοφαρή παρουσίασε σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο θα επιδοθεί στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και θα κοινοποιηθεί στα αντίστοιχα της αυτοδιοίκησης και σε όλους ανεξαιρέτως τους εκπροσώπους φορέων κεντρικής και τοπικής εξουσίας και όλων των τομέων της ζωής.

Η συγκέντρωση ενέκρινε δια βοής το ψήφισμα, με εξαίρεση την εισήγηση περί αποχής από τον Αγιασμό της Δευτέρας 11.9.17 στις σχολικές μονάδες της συνοικίας, καθώς πολλοί παρευρεθέντες την θεώρησαν υπερβολική, από την στιγμή που προγραμματίζονται πολύμορφες κινητοποιήσεις, ενώ αρκετοί υπενθύμισαν την συμπαράσταση της τοπικής Εκκλησίας στις πρωτοβουλίες ενάντια στην εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Κινητοποιήσεις

Ακολούθησαν, τις επόμενες δύο ημέρες διαβουλεύσεις για τις κινητποιήσεις, των οποίων η μορφή οριστικοποιήθηκε ως εξής:

Τρίτη 12.9.17: Αποχή των μαθητών των σχολικών μονάδων της περιοχής από τα μαθηματά τους.

Τετάρτη 13.9.17:Συγκέντρωση έξω από το 3ο δημοτικό σχολείο, πορεία μέχρι τα δικαστήρια και διαδήλωση έξω από αυτά κατά την διάρκεια της εκδίκασης της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κατά της λειτουργίας της κεραίας.

Όσο για τον Αγιασμό της Δευτέρας 11.9.17, αποφασίσθηκε να μην συμπεριληφθεί στις κινητοποιήσεις και έτσι θα τελεσθεί κανονικά.