Αρθρογραφία

Ωρες ευθύνης γιά όλους

Λίγες ημέρες πριν την μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων, οι καμπάνες των ναών της πόλης μας, και όχι μόνο, χτυπούν, δυστυχώς, πένθιμα σχεδόν καθημερινά, για να αναγγείλουν νέους θανάτους συμπολιτών μας, φίλων και συγγενών. Μέσα στο «βαρύ» κλίμα των πολλών θανάτων διεξήχθη προσφάτως στην Βουλή και η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλο μέρος των συζητήσεων αναλώθηκε στην πανδημία και τους πολλούς θανάτους από τον νέο κορωνοϊό, γιά τους οποίους κατηγορήθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.Τσίπρα ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, ως υπεύθυνος, εξ αιτίας παραλείψεων και εσφαλμένων επιλογών.

Βασικό επιχείρημα των κατηγοριών ήταν μία παλαιότερη μελέτη των ειδικών καθηγητών γιατρών κκ Τσιόδρα και Λύτρα, που προσφάτως διέρρευσε στην δημοσιότητα, σύμφωνα με την οποία, αν το ΕΣΥ διέθετε περισσότερες μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), τότε θα είχαμε λιγότερους θανάτους. Ασφαλώς.

Είναι δεδομένο, ότι στα βαριά νοσήματα χρειάζονται ΜΕΘ. Δυστυχώς, όμως, η πανδημία COVID-19 «χτύπησε» και την χώρα μας, το έτος 2019, βρήκε την Πατρίδα μας απροετοίμαστη, αφού είχε σχετικά λίγες μονάδες εντατικής Θεραπείας, όσες δηλαδή παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτές συγκεντρωμένες στην Αθήνα και σε τρεις – τέσσερες άλλες μεγαλουπόλεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα κα) και καμμία στα επαρχιακά νοσοκομεία.

Λόγω των εκτάκτων αναγκών, η κυβέρνηση σε ελάχιστο χρόνο υπερδιπλασίασε τον αριθμό των ΜΕΘ, ο οποίος όμως παραμένει, φαίνεται, ανεπαρκής. Η πανδημία, έφερε στο φως ωρισμένες αλήθειες. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πάσχει «από γεννησιμιού» του.

Ήταν και παραμένει υποστελεχωμένο, ιδιαιτέρως στις ΜΕΘ, κυρίως από έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις από έλλειψη υποδομής και εξοπλισμού, κυρίως στα επαρχιακά νοσοκομεία. Δυστυχώς, η ίδρυση και λειτουργία των ΜΕΘ δεν είναι εύκολη.

Χρειάζεται χρόνος, χρήμα και εξειδικευμένο επαρκές προσωπικό. Ανεξάρτητα, όμως, από τις υφιστάμενες δυσκολίες και τα προβλήματα, κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει μέτρα γιά την προάσπιση της δημόσιας υγείας, και τέτοια μέτρα δεν μπορεί να είναι μόνον η αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Άλλωστε, σύμφωνα με δήλωση του καθηγητή πνευμονολογίας κ.Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, στην Έλλάδα έχουμε περίπου 63,5% θνητότητα εντός των ΜΕΘ. Η ΜΕΘ, λοιπόν, δεν είναι πανάκεια, που θεραπεύει όλες τις αρρώστιες.

Σωστά η κυβέρνηση γνωρίζοντας τις δυνατότητες του ΕΣΥ και ειδικότερα των ΜΕΘ, δαπάνησε χρόνο και χρήμα, για ενημέρωση των πολιτών, γιά την επικινδυνότητα του νέου κορωνοϊού και γιά τα μέτρα προστασίας από αυτόν, για να αποφύγουν τα νοσοκομεία και τους ενδεχόμενους θανάτους. Σήμερα κανένας πολίτης δεν μπορεί να ισχυρισθεί, ότι δεν ενημερώθηκε για το θέμα επαρκώς.

Η άρνηση του εμβολιασμού, έχει άλλες «πηγές» και άλλες αιτίες, εκτός βεβαίως και από τον προσωπικό φόβο για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου. Διάφοροι κύκλοι, εκκλησιαστικοί, παραεκκλησιαστικοί, πολιτικοί, επιστημονικοί κλπ. καλλιεργούν αρνητικό κλίμα γιά δικά τους συμφέρονται,είτε προσωπικά, είτε κομματικά, είτε κάποιοι από αυτούς και από ανοησία, απλώς και μόνο να διαφοροποιηθούν από το κοινωνικό σύνολο. Θα πρέπει όλοι να λογικευθούμε και να δεχθούμε αυτά, που λένε οι ειδικοί επιστήμονες γιατροί, και όχι οι… καφετζούδες της γειτονιάς!

Γιά την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού και των μεταλλάξεών του, πρώτη προτεραιότητα, γιά την ώρα τουλάχιστον, είναι ο εμβολιασμός. Όσοι έχουν εμβολιασθεί με τις δύο δόσεις, να σπεύσουν να κάνουν και την τρίτη, εφ’ όσον έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις μήνες από την δεύτερη. Ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι μόνο ο εμβολιασμός δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της παραλλαγής «Όμικρον» του νέου κορωνοϊού.

Πρέπει να επιστρέψουν και να εφαρμόσουν τα μέτρα, που προηγήθηκαν του εμβολιασμού, όπως η χρήση μάσκας, η αποφυγή συνωστισμού στους δημόσιους χώρους, η υγιεινή των χεριών, η τήρηση των αποστάσεων κλπ..

H κυβέρνηση, με την σειρά της, ας αφήσει στην άκρη τους φόβους γιά το πολιτικό κόστος κι ας εφαρμόσει τα μέτρα, που οι επιδημιολόγοι εισηγούνται. Επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες πέραν των υγειονομικών και των ηλικιωμένων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδαιτέρως η αξιωματική (ΣΥΡΙΖΑ), αντί να επιδίδεται σε πολιτική εκμετάλλευση επιστημονικών μελετών και αναλύσεων, να λογικευθεί, να «βάλει πλάτη» και να ενώσει τις δυνάμεις της στην από κοινού αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού.

Η στήλη εύχεται στους αναγνώστες Καλά Χριστούγεννα, με υγεία.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δεν είναι ασυνήθιστα πολλά;

Ο δήμος Παιονίας αποφάσισε την ανάθεση συγγραφής του ιστορικού λευκώματός του στον καταλληλότερο γι’ αυτόν τον σκοπό ερευνητή και συγγραφέα, […]