Το όνομα του αείμνηστου Κιλκισιώτη επιχειρηματία Β. Χειμωνίδη δόθηκε σε σημαντική οδό της Λαμίας

Κοινωνία /

Από την Δευτέρα 13.5.19 η παράλληλη της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας που διέρχεται μπροστά από τις εγκαταστάσεις του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «ΣΤΑΡ» («STAR») Κεντρικής Ελλάδος, στην Λαμία, φέρει το όνομα του αείμνηστου ιδρυτή του και ευεργέτη τόσο της Λαμίας όσο και του γενεθλίου τόπου του, του Κιλκίς, αείμνηστου επιχειρηματία Βασίλη Χειμωνίδη.

Υλοποιήθηκε έτσι μία ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λαμιέων, για απόδοση του ονόματος του Βασίλη Χειμωνίδη σε σημαντική οδό της πόλης ως ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη ενός ανθρώπου, που «επένδυσε» την επιτυχή πορεία του στον επιχειρηματικό τομέα σε ένα τεράστιο όσο και πολύπλευρο κοινωνικό έργο, το οποίο συνιστά ανάλογη προσφορά στην περιοχή.

Ήταν η τυπική αναγνώριση αυτής της προσφοράς, την οποία τόσο οι Λαμιείς όσο και όλοι οι πολίτες της Φθιώτιδος και γενικότερα της Κεντρικής Ελλάδος είχαν ήδη εκτιμήσει εν όσω ο αείμνηστος Βασίλης Χειμωνίδης βρισκόταν στην ζωή και τον περιέβαλαν όχι μόνον με την απλή αναγνώριση αλλά με βαθειά εκτίμηση, αγάπη, σεβασμό και θαυμασμό.

Με αφορμή, λοιπόν, την ημέρα της επίσημης τελετής ονοματοδοσίας οδού της Λαμίας σε Βασιλείου Χειμωνίδη, η συντοπίτισσα φιλόλογος Συμέλα Τουμανίδου-Πατσινακίδου, που συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια με το δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μαχητή», απέστειλε το ακόλουθο περιεκτικό σημείωμα:
«Στις 13 Μαϊου 2019, ημέρα Δευτέρα σε πολλών Ποντίων και φιλοποντίων την σκέψη ήρθε ένα αγαπημένο πρόσωπο, ο αείμνηστος Βασίλης Χειμωνίδης, ο οποίος «έφυγε» από την ζωή πριν από ένδεκα χρόνια. Ο χρόνος, που πέρασε, δεν άμβλυνε την αγάπη, την εκτίμηση και τον θαυμασμό προς το πρόσωπό του, όχι μόνον των Λαμιέων αλλά όλων των Ρουμελιωτών, οι οποίοι με αγάπη τον θυμούνται ως να «έφυγε» από την ζωή μόλις χθες.

Ήταν ο μεγάλος ευεργέτης αυτού του τόπου. Την Λαμία την θεωρούσε δεύτερη πόλη της ζωής του. Γενναιόδωρος πάντα δεν έλλειψε από κανένα προσκλητήριο προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Αγαπούσε όλον τον κόσμο, προ πάντων τους εργαζόμενούς του στην εταιρία υπεραγορών «Γαλαξίας» και στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του «ΣΤΑΡ» («STAR») Κεντρικής Ελλάδος.

Με τον απλό και μειλίχειο χαρακτήρα του, αυτός ο ευφυής μεγάλος επιχειρηματίας σαγήνευε όλους και γινόταν παράδειγμα προς μίμησιν και θέμα γόνιμης συζήτησης.
Με αφορμή την ονοματοδοσία οδού με το όνομά του, θα αναφέρω κάποια γεγονότα από το ετήσιο μνημόσυνό του που τελέσθηκε στις 17 Μαϊου 2009 στον ιερό μητροπολιτικό ναό της Λαμίας, όπου χοροστάτησε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης μας κκ Νικόλαος.

Κόσμος, πολύς από όλη την Ελλάδα κατέκλυσε τον ιερό μητροπολιτικό ναό. Κατάνυξη και συγκίνηση διακατείχε όλους.
Μετά μνημόσυνο κατευθύνθηκαν όλοι προς το κτίριο του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «Σταρ» Κεντρικής Ελλάδος, όπου θα γίνονταν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Βασίλη Χειμωνίδη, τοποθετημένη στο πλατύσκαλο, αριστερά της εισόδου του κτιρίου, που το αγαπούσε και το καμάρωνε πολύ, καθώς και τους εργαζομένους του. Στην συνέχεια μεταβήκαμε στην Λαμία, όπου εκπρόσωποι τοπικών αρχών, αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες του από όλη την Ελλάδα, Λαμιείς και Φθιώτες. Συγκινητική υπήρξε η παρουσία των συγχωριανών του από το Κάτω Θεοδωράκι με επικεφαλής τον Γεώργιο Σακαλίδη. Παρούσα και η άξια σύζυγός του Νίκη Χειμωνίδου, και πλήθος κόσμου. Κατευθυνθήκαμε στην «Χειμωνίδειο Στέγη» της Ενωσης Ποντίων Φθιώτιδος, όπου πραγματοποιήθηκε φιλολογικό μνημόσυνο στην μνήμη του Βασίλη Χειμωνίδη.
Μίλησαν πολλοί εγκωμιάζοντας την προσωπικότητα και το έργο του. Πήρε το λόγο και ο δήμαρχος Λαμιέων κ., Γεώργιος Κοτρωναίος, που αφού έπλεξε το εγκώμιο του Βασίλη Χειμωνίδη ανακοίνωσε, ότι θα προτείνει στην επιτροπή ονοματοδοσίας του δήμου, να εγκρίνει να ονομασθεί δρόμος της πόλης της Λαμίας με το όνομα του αείμνηστου επιχειρηματία και ευεργέτη, και στο δημοτικό συμβούλιο να το ψηφίσει.

Ο κόσμος τον χειροκρότησε και τον συγχάρηκε. Σηκώθηκε τότε η κυρία Νίκη συγκινημένη και τον ευχαρίστησε για την πρότασή του και του είπε: «Κύριε δήμαρχε, δεν πειράζει και αν δεν γίνει, φθάνει που το σκεφθήκατε και το ανακοινώσατε».

Την πρόταση του κυρίου Κοτρωνιά η επιτροπή ονοματοδοσίας του δήμου την ενέκρινε και το δημοτικό συμβούλιο ομοφώνως την ψήφισε.
Στις επόμενες εκλογές η δημοτική αρχή άλλαξε. Ο νέος δήμαρχος Νικόλαος Σταυραγιάννης με τους συνεργάτες του, ανάμεσά τους ξεχωρίζει η αντιδήμαρχος κυρία Βίβιαν Αργύρη, εξαιρετικώς δραστήρια και αποτελεσματική. Όλοι τους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της απόφασης της ονοματοδοσίας.
Προτάθηκαν κεντρικοί δρόμοι της Λαμίας μεγάλης κυκλοφορίας όπως η ανατολική είσοδος στην πόλη, η οδός Στυλίδος, η δυτική είσοδος από την πόλη, πέρα από το στρατόπεδο της τότε ΜΕΡΥΠ και ΚΕΥΠ. Προς Βορράν η οδός από τον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου μέχρι το νεοσύστατο νοσοκομείο.
Από την νότια πλευρά της πόλης από τον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής Άμπλιανης, προς το ΤΕΙ Λαμίας. Με τις δύο οδούς, την ανατολική είσοδο στην πόλη και την δυτική έξοδο από την πόλη συμφωνούσε και η αντιδήμαρχος Βίβιαν Αργύρη.

Ενημέρωσα την κυρία Χειμωνίδου και μου απάντησε «δεν γνωρίζω την πόλη, και γι’ αυτό δεν μπορώ να αποφασίσω, θα ρωτήσω τα παιδιά του «ΣΤΑΡ» («STAR») Κ.Ελλάδος. Οι εργαζόμενοι του «Σταρ» Κ. Ελλάδος πρότειναν τον παράδρομο της ΝΕΟ Λαμίας-Αθηνών, που περνά μπροστά από το κτίριο του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού.
Η πρότασή τους έγινε αποδεκτή από την κυρία Νίκη Χειμωνίδου και όλους μας. Τον σταθμό του «Σταρ» Κ. Ελλάδος αγαπούσε και καμάρωνε ιδιαιτέρως ο αείμνηστος Βασίλης Χειμωνίδης. Είναι πράγματι «στολίδι» της Λαμίας και βήμα Δημοκρατίας και Πολιτισμού. Είναι το πρώτο υπερσύγχρονο περιφερειακό κανάλι. Η ποιότητα των προγραμμάτων και των εκπομπών του είναι πολύ υψηλή, χάρη στην ευσυνείδητη εργασία και την αφοσίωση στο κοινό τους, όλων των εργαζομένων του.
Η ψυχή του Βασίλη Χειμωνίδη χαίρεται για το έργο του αυτό και για τους ανθρώπους, που το υπηρετούν. Χαίρεται και η πανάξια σύζυγός του, Νίκη Χειμωνίδη, η οποία συνεχίζει επαξίως το έργο του με τις πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις του.

Ο Θεός να την έχει γερή και μακροημερεύουσα.
Αείμνηστε Βασίλη Χειμωνίδη, οι Λαμιείς σε αγάπησαν, σε τίμησαν, σε εδικαίωσαν, όπως και εσύ τους αγάπησες, τους συμπαραστάθηκες και τους ευεργέτησες.
Ας αναπαύεται κοντά στον Θεό, η ψυχή σου».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Τετάρτη αντί Κυριακής

Δεν ήταν μόνον η Καλλισθένη Πάκα από τον συνδυασμό «Ενωτική Δύναμη Κιλκίς», που ορκίσθηκε την Τετάρτη 28 αντί της Κυριακής […]