Αρθρογραφία

Ομόφωνα ναι, δημοκρατικά όμως;

koutsoumpas-meme-kke-maxitis-kilkis

Γράφει ο Αθανάσιος Τατάρογλου

Διάβαζα για το 21ο συνέδριο του Κ.Κ.Ε. όπου έλαβε χώρα δια ζώσης και ολοκλήρωσε τις εργασίες του στα τέλη του Ιούνη. Μου δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες. Δεν ξέρω αν είναι εύλογες, αλλά αυτό που μας δίδασκαν από το σχολείο, είναι πως χαζή ερώτηση δεν υπάρχει, μόνο χαζή απάντηση και πως αν δεν ρωτήσεις δεν θα μάθεις. Οπότε οι παρακάτω γραμμές θα είναι γεμάτες απορίες. Που θα βοηθήσει αυτό; Ίσως πουθενά, ίσως όμως βρεθεί και κάποιος συμπολίτης μας που να τις απαντήσει και έτσι να μάθουμε και πέντε πράγματα παραπάνω βρε σύντροφε.

Αφού μέσα από το συνέδριο εξελέγη η νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος λοιπόν, αυτή απευθείας συνεδρίασε και στην παρθενική της αυτή συνεδρίαση εξέλεξε ομόφωνα τον νέο Γενικό Γραμματέα  του κόμματος. Ποιος είναι αυτός; Ο Δημήτρης Κουτσούμπας! Επανεξελέγη μάλιστα ομόφωνα, με απόλυτη δηλαδή πλειοψηφία.

Αναρωτήθηκα λοιπόν, σαν πρώτη αντίδραση, πόσοι ήταν οι υποψήφιοι. Ε, μαντέψτε! Ένας και μοναδικός, ο Δημήτρης Κουτσούμπας! Και κάπως ίσως έτσι φαίνεται πιο φυσιολογικό το «ομόφωνα». Σωστά; Να μια ερώτηση που μπορείτε να κάνετε κι εσείς στους εαυτούς σας. Πόσο φυσιολογικό είναι σε μια Κεντρική Επιτροπή ογδόντα ένα ανθρώπων να μην υπάρχει κανείς που να ψηφίσει λευκό (αφού μόνο αυτή υπήρχε σαν εναλλακτική). Και για να κάνω ένα βήμα πιο πίσω. Κανείς από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δεν ήθελε να διεκδικήσει τη θέση του Γενικού Γραμματέα; Άλλη μια απορία που μου δημιουργήθηκε. Ας δώσω μόνος μου την απάντηση στον εαυτό μου, πως ο κ. Κουτσούμπας ήταν τόσο καλός Γενικός Γραμματέας και όλοι είναι απόλυτα ευχαριστημένοι μαζί του κι έτσι όχι απλά δεν διεκδίκησε κανείς άλλος αλλά και ψηφίστηκε ομόφωνα η επανεκλογή του.

Μου επιτρέπετε να αναρωτηθώ τώρα γιατί το Κ.Κ.Ε. δεν «ανοίγει» τις διαδικασίες του ώστε στην εκλογή του Γενικού Γραμματέα να συμμετέχουν και τα μέλη του κόμματος του; Δημοκρατικά και με ισχυρότερη εντολή που θα προέρχεται απευθείας από τη βάση της Δημοκρατίας, δηλαδή τον λαό, του οποίου τα συμφέροντα υπερασπίζεται το Κ.Κ.Ε.; Και ξέρετε μου ήρθε αυθόρμητα μια σύγκριση. Στην Ελλάδα το χρονικό διάστημα που είμαι εγώ προσωπικά εν ζωή, από το 1988 δηλαδή, το Κ.Κ.Ε. έχει αλλάξει τόσους Γενικούς Γραμματείς όσους αρχιεπισκόπους η Εκκλησία της Ελλάδος. Σας κάνει εντύπωση αυτό ή ακούγεται άκρως φυσιολογικό;

Και άραγε κάνει σε κάποιον εντύπωση η χρήση των λέξεων ομόφωνα και απόλυτα που χρησιμοποίησα για να περιγράψω γεγονότα και όχι να αναφέρω τη γνώμη μου; Αυτές ήταν οι σκέψεις μου για μια παράταξη που έρχεται τρίτη ή τέταρτη σχεδόν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και λειτουργεί έτσι εν έτη 2021. Τα συμπεράσματα δικά σας. Αν κάποια από τις απορίες μου απαντηθεί δεσμεύομαι να τις κοινοποιήσω σε επόμενο άρθρο μου.


Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα άρθρα μου, πατήστε εδώ.


Μπορείτε να υποστηρίξετε τη δουλειά μου, κάνοντας κλικ παρακάτω.
Buy Me A Coffee

Περισσότερα
Δείτε ακόμα