Πολιτική

Ομόφωνο «όχι» ΔΣ Κιλκίς σε εγκατάσταση Προσφύγων – μεταναστών στην Πικρολίμνη

Θέμα εγκατάστασης εκατό προσφύγων και μεταναστών στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του πηλοθεραπευτηρίου Πικρολίμνης ανέκυψε αιφνιδίως για τον δήμο Κιλκίς την Πέμπτη 31.10.19, ύστερα από σχετικό τηλεφώνημα του διευθυντή του υπουργείου προστασίας του πολίτη προς τον δήμαρχο Δημήτρη Κυριακίδη.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της δημοτικής αρχής Κιλκίς, η οποία συγκάλεσε κατεπείγουσα έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου αυτό αφ’ ενός μεν να ενημερωθεί αφ’ ετέρου δε να λάβει θέση και να αποφασίσει για την στάση που θα κρατήσει.

Η συνεδρίαση διεξήχθη την Παρασκευή 1.11.19, με όλες τις πλευρές να υπερτονίζουν την σοβαρότητα του θέματος, δεδομένου και των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί σε αρκετές περιοχές του δήμου από το γεγονός, ότι ο νομός Κιλκίς έχει «επωμισθεί» στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό «βάρος» πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αναλογεί, βάσει της καθορισμένης αναλογικότητας κατά νομό.

Υστερα από διεξοδική συζήτηση, και παρά τις επί μέρους διαφορετικές απόψεις ως προς την προσέγγιση του θέματος, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομοφώνως αφ’ ενός μεν να αρνηθεί την εγκατάσταση του συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στο ξενοδοχείο του πηλοθεραπευτηρίου Πικρολίμνης, αφ’ ετέρου δε να ζητήσει την πιστή εφαρμογή της αναλογικότητας, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.

Διότι, ο δήμος Κιλκίς, αντί των βάσει αυτής προβλεπομένων 627, έφτασε να φιλοξενεί σήμερα σχεδόν 2400 ή το 27% σε πανελλαδικό επίπεδο, όταν άλλους δήμους και νομούς δεν έχει καν «αγγίξει» το πρόβλημα!

«Δεν είναι δίκαιο»
Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το ανακύψαν θέμα εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στην Πικρολίμνη ξεκίνησε με ενημέρωση του σώματος από πλευράς δημάρχου Δημήτρη Κυριακίδη.

Ο κ. Κυριακίδης χαρακτήρισε ως «τρομακτικό» το «βάρος» που «σήκωσε» όλος ο νομός Κιλκίς στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό. Και ναι μεν οι κάτοικοι και πολίτες του στάθηκαν στο πλευρό των ταλανιζομένων συναναθρώπων μας και επέδειξαν ανθρωπιά σε υπερθετικό βαθμό, πλην όμως όλες οι υποδομές σ’ αυτόν (ΠΕ, δήμοι, νοσοκομεία, αρμόδιοι φορείς όλων των τομέων) εξάντλησαν τις αντοχές τους, έτσι που να είναι επιτακτικώς αναγκαία η ορθολογική κατανομή προσφύγων – μεταναστών, ώστε να υπάρξει ελάφρυνση για τον τόπο μας.

«Δεν είναι δίκαιο», τόνισε ο κ. Κυριακίδης «ο νομός μας να φιλοξενεί το 27,4% των προσφύγων και μεταναστών σε πανελλαδικό επίπεδο, δηλαδή περίπου 2400, εκεί που βάσει των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της αναλογικότητας του αντιστοιχούν 627. Αυτή η μεταχείριση του δήμου μας, την στιγμή μάλιστα που άλλοι νομοί δεν έχουν την παραμικρή επιβάρυνση, συνιστά καταπάτηση των συμπεφωνημένων. Και στις επαφές, που υπήρξαν με τους αρμοδίους, απέρριψα την επιλογή για εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στο ξενοδοχείο του πηλοθεραπευτηρίου Πικρολίμνης, έχοντας στην διάθεσή μου και την ομόφωνη αρνητική απόφαση της συνέλευσης των κατοίκων της περιοχής.

Οι αντιδράσεις απέφεραν την ακύρωση της σύμβασης της Πολιτείας με την συγκεκριμένη επιχείρηση».
Ο κ. Κυριακίδης επέκρινε μερίδα μελών του δημοτικού συμβουλίου καταλογίζοντας τα «λαϊκή εκμετάλλευση του θέματος, με αναρτήσεις στο διαδίκτυο, ώστε να πλήξουν την δημοτική αρχή».

Και κατέληξε: «Η θέση μας είναι ένα ηχηρό όχι στην εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στο πηλοθεραπευτήριο Πικρολίμνης. Συγχρόνως, επιδιώκουμε να αποκλείσουμε επάνοδο της Πολιτείας στο ίδιο θέμα, προβάλλοντας, ενισχύοντας και αξιοποιώντας το επιχείρημα του υπερπληθυσμού προσφύγων και μεταναστών εδώ στον νομό μας. Συγχρόνως, να ενταντικοποιηθούν οι διαδικασίες οι σχετιζόμενες με την παροχή ασύλου ή μη, καθώς ο δήμος μας δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω τις παρενέργειες του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού».

«Ντε φάκτο»
Ακολούθως, ο πρόεδρος της κοινότητας Ξυλοκερατιάς Στέργιος Δρόσος αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση εναντίωσης στην εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στο πηλοθεραπευτήριο Πικρολίμνης, που έλαβε η γενική συνέλευση των κατοίκων. «Ειδοποιηθήκαμε», είπε ο κ. Δρόσος, «ντε φάκτο για έλευση αυτών των ανθρώπων, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση όλο το προηγούμενο διάστημα. Και πέρα από την κοινωνική διάσταση του θέματος, οι αντιδράσεις μας στηρίζονται και επί καθαρώς πρακτικών θεμάτων. Δεν υπάρχουν υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, δεν υφίστανται υποδομές σε θέματα υγιεινής, δεν υπάρχει επαρκής αστυνόμευση. Πώς, και με τις δυνατότητες θα δεχθεί ο τόπος μας αυτούς τους ανθρώπους;»

«Να προλαμβάνουμε τα γεγονότα»
Ακολούθησε η τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Παύλου Τονικίδη, που έθιξε κατ’ αρχάς το θέμα της υποβάθμισης του πηλοθεραπευτηρίου Πικρολίμνης.

Αναφερόμενος στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό είπε, ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται και με την πρέπουσα ανθρώπινη ευαισθησία αλλά και βάσει των αντικειμενικών δυνατοτήτων του τόπου μας να επωμισθεί νέα βάρη.
«Επειδή γίνονται αναφορές στην αναλογικότητα», σημείωσε ο κ. Τονικίδης, «οφείλουμε να λειτουργούμε λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι αυτή μεταβάλλεται συνεχώς, αναλόγως προς το μέγεθος των ροών. Πρέπει να είμαστε Προμηθείς, όχι Επιμηθείς, δηλαδή να προλαμβάνουμε τα γεγονότα.

Γι αυτό, εκτός από το «όχι» στην περαιτέρω εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στον δήμο μας, οφείλουμε να υποστηρίξουμε και τα βάσιμα επιχειρήματα (π.χ. προβλήματα υποδομών, κορεσμός κλπ), που το στοιχειοθετούν. Καλό θα ήταν να ενημερωθούν ενδελεχώς από την δημοτική αρχή όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, ώστε να συγκροτήσουν μία πλήρως τεκμηριωμένη άποψη. Συμφωνούμε απολύτως στο θέμα της εφαρμογής της αναλογικότητας».

«Επαγρύπνηση»
Κατόπιν έλαβε τον λόγο ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ενωτική Δύναμη Κιλκίς» Δημήτρης Τσαντάκης.
«Εδώ στον δήμο Κιλκίς το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε από το 2016 (Χέρσο, Κεντρικό, Πικρολίμνη κλπ).
Σήμερα αυτό υπερβαίνει το «βάρος» που μπορεί να «σηκώσει» ο τόπος μας.

Η αστυνόμευση είναι ελλιπής. Στο γενικό νοσοκομείο Κιλκίς οι πάντες και τα πάντα έχουν προ πολλού υπερβεί τα όριά τους.

Η Πολιτεία υστερεί δραματικώς σε οργάνωση ως προς την διαχείριση του Μεταναστευτικού.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) με επαγγελματίες «φιλανθρώπους» δρουν ανεξέλεγκτες και με αδιαφανής διαδικασίες, παρακάμπτοντας προκλητικώς τον δήμο.

Δεν χρειάζεται ο δήμος μας να δεχθεί και άλλους πρόσφυγες – μετανάστες, και αυτό δεν έχει να κάνει με έλλειμμα ευαισθησίας και αλληλεγγύης, αλλά με την δραματική πραγματικότητα, που θέλει τον δήμο Κιλκίς να έχει εξαντλήσει τις αντοχές του, καθώς στην περίπτωσή του η αναλογικότητα δείχνει να …μην ισχύει!
Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα όλοι μαζί, με σύμπνοια σύνεση και συνεργασία, ώστε να οργανωθούμε και να προετοιμαζόμαστε για τα δύσκολα.

Η διοίκηση του δήμου να προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες, ιδίως στα θέματα αστυνόμευσης, ελέγχου και ταυτοποίησης, έχοντας «ανοικτή γραμμή» με τους κεντρικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και τα αρμόδια υπουργεία.

Ολοι να είμαστε σε επαγρύπνηση».

«Με εφαρμογή της αναλογικότητας»
Με την σειρά του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμετέχω – Ο δήμος στα χέρια του πολίτη Δημήτρης Αγαθόπουλος επισήμανε μη αναφορά του δημάρχου στην δράση των εθελοντών από τότε που υφίσταται το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό (2014), ενώ υπογράμμισε την αλληλεγγύη του δήμου κατά το προαναφερθέν διάστημα.

Τόνισε ότι το πρόβλημα είναι διεθνές, παραθέτοντας μέρος από τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, καταλογίζοντας και ανικανότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση να αντιμετωπίσει το θέμα.

Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα της εγκατάστασης προσφύγων – μεταναστών στην Πικρολίμνη ο κ. Αγαθόπουλος εφέστησε την προσοχή στον δήμο Κιλκίς, να μην δημιουργήσει αρνητική «εικόνα» σε διεθνές επίπεδο διατυπώνοντας «ηχηρό όχι» και την ίδια στιγμή να «ψελλίζει» τα περί αναλογικότητας.

Και κατέληξε διαβάζοντας την θέση του συνδυασμού επί του θέματος, που συνοψίζεται στην αποδοχή φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών, αλλά «με αυστηρή εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας».
«Η πολιτική ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ»

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Φαχουρίδης, που ακολούθησε, εστίασε την ομιλία του στα αίτια, που, κατά την γνώμη του, ευθύνονται για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, και τα οποία έχουν να κάνουν «με τα πολιτικοοικονομικά «παιχνίδια» και τους πολέμους στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από πλευράς ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ».

Ο κ. Φαχουρίδης αναφέρθηκε σε «ανεξέλεγκτη εγκατάσταση προσφύγων στο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Πικρολίμνης, την οποία απέδωσε στην εφαρμοζομένη πολιτική στο «Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, την οποία χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη», εξαπολύοντας «βέλη» κατά των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
«Ολοι παραβλέπουν», τόνισε ο κ. Φαχουρίδης, «ότι οι πρόσφυγες – μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα εξ αιτίας της καταστρεπτικής συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και της πολιτικής των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ), αλλά και της ανεξέλεγκτης δράσεις επαγγελματιών «ανθρωπιστών», υπό το «κάλυμμα» δήθεν μη κυβερνητικών οργανώσεων».

«Εισβολείς»
Τον κύκλο των επικεφαλής συνδυασμών έκλεισε ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Σαρβανίδης, αντί του μη παρόντος λόγω κωλύματος επικεφαλής του συνδυασμού «Κιλκίς – Μαζί μπορούμε» Αναστασίου (Σούλη) Καζαντζίδη.
Ο κ. Σαρβανίδης απέρριψε τον όρο πρόσφυγες, λέγοντας ότι αυτοί αντιστοιχούν πλέον μόλις στο 3% των ευρισκομένων εδώ στον δήμο και τον νομό Κιλκίς.

«Είναι λαθρομετανάστες», είπε ο κ. Σαρβανίδης, «όπου μπήκαν στην χώρα μας χωρίς έγγραφα και χωρίς τις προβλεπόμενες διαδικασίες, άρα πρόκειται στην πραγματικότητα για εισβολείς».
Και ο κ. Σαρβανίδης πρόσθεσε και κατέληξε: «Την ευαισθησία και ανθρωπιά μας εμείς οι Κιλκισιώτες την επιδείξαμε σε υπερθετικό βαθμό.

Άλλο, όμως, οι Κιλκισιώτες και άλλο οι επαγγελματίες «ευαίσθητοι» των ΜΚΟ που λειτουργούν ως κράτος εν κράτει και συνδράμουν στο έγκλημα που διαπράττεται εις βάρος του τόπου μας.
Στην περίπτωση της Πικρολίμνης μπορούμε να επικαλεσθούμε πολλά βάσιμα επιχειρήματα και να μην σταθούμε μόνο στην αναλογικότητα.

Η θέση του συνδυασμού είναι «όχι σε εγκατάσταση λαθρομεταναστών στον νομό.

Ζητούμε δε να ελεγχθούν όλοι οι διαμένοντες στο Κιλκίς, καθώς έχουμε πληροφορίες, ότι οι περισσότεροι δεν δικαιούνται ασύλου».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Το Eurojackpot αποκλειστικά στα καταστήματα ΟΠΑΠ

Διαθέσιμο στην Ελλάδα το ευρωπαϊκό παιχνίδι που μοιράζει μέχρι και 120 εκατ. ευρώ Διαθέσιμο στην Ελλάδα είναι το δημοφιλές ευρωπαϊκό παιχνίδι Eurojackpot, που μοιράζει κέρδη μέχρι και 120 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή στο παιχνίδι, που έκανε πρεμιέρα στη χώρα μας πριν τρεις εβδομάδες , γίνεται αποκλειστικά μέσω των […]