Πολιτική

Κ.Τσαβδαρίδης: Δεν προετοιμαζόμαστε γιά το μέλλον, είμαστε ήδη έτοιμοι… να δημιουργήσουμε το μέλλον

Η ομιλία του Κωνσταντίνου Τσαβδαρίδη στο 14ο συνέδριο της ΝΔ:

“Η πρώτη φορά που συνειδητοποίησα πως η χώρα μου επιλέγει το μέλλον είναι όταν είδα την ανακοίνωση του νυν υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων και συμπατριώτη μου Γιώργου Γεωργαντά πως στο υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης ζητούνταν προγραμματιστές και άνθρωποι που υπηρετούσαν τις νέες τεχνολογίες. Το δεύτερο, επιτρέψτε μου να χαρακτηριστικό ριζοσπαστικό, που άκουσα, ήταν στις προγραμματικές δηλώσεις της παρούσας κυβέρνησης και συγκεκριμένα τον υπουργό ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερακκακη να μιλάει για συστήματα erp από το βήμα της βουλής.

Αυτή η χώρα έχει θέσεις και για εμάς. Όχι θέσεις μόνιμων στο δημόσιο όπως ίσως οι γονείς μας ονειρεύονταν για αυτούς αλλά θέσεις για να μπορέσουμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας και να αλλάξουμε όσα μας κρατούσαν πίσω. Ήταν ανοιχτή να τολμήσει, να σπάσει αυγά όπως είχε πει ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Εχει θέσεις στο τραπέζι για να μπορέσουμε να κάτσουμε όλοι μαζί με τις ιδέες μας και να λύσουμε με καινοτόμες προτάσεις προβλήματα πολλών ετών όπως κάνει η υφυπουργός εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Άνθρωποι που δεν είχαν ζυγαριές πολιτικού κόστους όταν αναλάμβαναν τα υπουργεία τους.

Για τους επόμενους ίδιους ανθρώπους θα πρέπει να δουλέψουμε εμείς. Για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για ανθρώπους που θα τους δωθεί ο χώρος να δημιουργήσουν την Ελλάδα της επόμενης γενιάς. Και τι καλύτερο αυτές οι θέσεις να υπηρετούν τον πολιτισμό, όπου σε συνδυασμό με τις νέες μορφές επικοινωνίας μπορούν να αναδείξουν όχι μόνο το παρελθόν αυτής της χώρας αλλά και να δημιουργήσουν μια νέα λαμπρή εποχή για την Ελλάδα μας.

Σύγχρονες μορφές επικοινωνίας ίσων μέσα κοινωνικής δικτύωσης και social media ίσων κοινωνίες. Άνθρωποι που θα οργανώνουν ομάδες και θα τους δίνουν εφόδια να δραστηριοποιούνται. Projects, campaign, social media και πολλών άλλων ειδών managers μπορούν να αναδείξουν ομάδες και να διαχειρίζονται έργα.

Πολιτισμικοί επιστήμονες, επικοινωνιολόγοι και εκπαιδευτικοί μπορούν να υπάρξουν σε δομές και οργανισμούς για να αναθεωρήσουν τα μουσεία έτσι όπως τα γνωρίζουμε, να τοποθετήσουν τους αρχαιολογικούς χώρους στη σύγχρονη εποχή και να δημιουργήσουν viral πολιτισμό αυτό που ονομάζουμε digitalisation και μουσείο 2.0.

Εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί. Μπορούν να υπάρξουν στις βιβλιοθήκες της νέας εποχής που από χώροι σκονισμένων τόμων βιβλίων να γεμίσουν νέους, που μεταλαμπαδεύουν γνώσεις κι όχι μόνο ιστορίες. Να εκπαιδεύσουν τους γονείς της επόμενης γενιάς και να παράξουν πολιτισμό με εθελοντικές ομάδες στις μικρές κοινωνίες με τις περιορισμένες ευκαιρίες έκφρασης.

Διαφημιστές, παραγωγοί, βιντεογραφοι, ηχολήπτες, σκηνοθέτες ηθοποιοί. Μπορούν να δημιουργήσουν την σύγχρονη εικόνα της κλασικής Ελλάδας που ο τουριστικός κόσμος βρίσκει ελκυστική και να αναδείξουν όλους τους λόγους που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί τη χώρα μας.

Άνθρωποι της πληροφορικής, της μηχανικής μπορούν δουλεύοντας μαζί να δημιουργήσουν το ολόγραμμα της Ελλάδας του αύριο, να οικοδομήσουν την τεχνητή νοημοσύνη που θα εξελίξει την πολιτιστική κληρονομιά μας και μέσω της εικονικής πραγματικότητας να γίνει η τοπική μας πραγματικότητα μια εικονική πραγματικότητα προσβάσιμη στη οικουμένη.

Οικονομολόγοι, στατιστικολόγοι και άνθρωποι των χρηματοοικονομικών, μπορούν να συλλέξουν τα big data και να οικοδομήσουν τα επόμενα θεμέλια όχι μόνο της οικονομίας αλλά και πολλών κλάδων πάνω στην αλυσίδα του blockchain αλλά και να έχουν λόγο στις επενδύσεις του αύριο που θα αφορούν ελληνικά nfts και metaverse.

Και επειδή ο σύγχρονος πολιτισμός μας είναι βασισμένος στον ηλεκτρισμό, ήδη από τα δυσοίωνα χρόνια του πολέμου που βιώνουμε στη γειτονιά μας, άνθρωποι των θετικών επιστημών μπορούν να αξιοποιηθούν για να αναπτύξουν όχι μόνο την πράσινη ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές, αλλά και την βιολογική ενέργεια που μπορεί να παράξει ο άνθρωπος δίνοντας ζωή σε αισθητήρες, μέχρι την ενέργεια του υδρογόνου για να κινεί τα οχήματα μας αλλά και την πυρηνική ενέργεια που ίσως είναι η καλύτερη επένδυση για ένα μέλλον που η λέξη αποθέματα δεν θα συνυπάρχει στην ίδια πρόταση με την ενέργεια.

Το μέλλον σε περιόδους κρίσης έρχεται πιο γρήγορα και είναι πιο απαιτητικό. Το είδαμε να συμβαίνει στην πράξη με την πανδημία το είδαμε με τον πόλεμο. Δεν χρειάζεται να προετοιμαστούμε για το μέλλον, η νέα γενιά είμαστε ήδη έτοιμοι να το δημιουργήσουμε”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα