Πολιτική

Ομιλία Γ.Γεωργαντά στο Συνέδριο Καινοτομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού Αυτοδιοίκησης

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς απηύθυνε σήμερα ομιλία στο Συνέδριο Καινοτομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού Αυτοδιοίκησης, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Η Θεσσαλονίκη και ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα μετατρέπεται στο πρότυπο της εξωστρέφειας, της ανάπτυξης, των μεγάλων ξένων επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητας, που έχει ανάγκη η Ελλάδα συνολικά.

Θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και τον αντιπεριφερειάρχη Άγγελο Χαριστέα για την τιμητική πρόσκληση να χαιρετίσω μια τόσο σημαντική διοργάνωση.

Το συνέδριο αυτό εντάσσεται, θα έλεγα, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο επιτυχίας που χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα συνολικά.

Πρόκειται για το success story της καινοτομίας, του ανοικτού περιβάλλοντος, της επενδυτικής έκρηξης.

Συζητάμε, σήμερα, εδώ, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Και λίγες ημέρες πριν τα εγκαίνια του Κέντρου Καινοτομίας της CISCO.

Η Κυβέρνηση πέτυχε την επαναφορά της Χώρας σε τροχιά θεσμικής ανάταξης και διεθνούς αξιοπιστίας. Έθεσε τα θεμέλια για την Ελλάδα του μέλλοντος.

Στόχος όλων μας: η ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου. Η ενδυνάμωση της εξωστρέφειας. Η προσέλκυση ακόμη περισσότερων ξένων επενδύσεων. Η στήριξη της εξαγωγικής δυναμικής των ελληνικών βιομηχανιών.

Πρότυπο και οδηγός για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι η Θεσσαλονίκη, η Βόρεια Ελλάδα.

Όπως είπε τις προάλλες και ο Πρωθυπουργός: «Η Θεσσαλονίκη γίνεται η πρωτεύουσα της εξωστρέφειας, της νέας σκέψης, των νέων αγορών. Μαζί της, μαζί με τη Θεσσαλονίκη, αλλάζει πρόσωπο και όλη η Ελλάδα γίνεται έδρα μεγάλων ξένων επενδύσεων»

Είναι άλλωστε η Θεσσαλονίκη που πρώτη έπεισε για τη δυνατότητα οικοδόμησης ενός εξωστρεφούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ενός δυναμικού οικοσυστήματος εταιρειών που μπορούν όχι μόνο να αναπτυχθούν εσωτερικά αλλά και να απευθυνθούν στη παγκόσμια αγορά. Οι μεγάλες τεχνολογικές επενδύσεις στην πόλη δεν είναι άλλωστε τυχαίες. Ένα κράμα κραταιών υποδομών και ποιοτικού ανθρωπίνου δυναμικού ήταν ο βασικός λόγος προσέλκυσής και διατήρησής τους.

Αποτέλεσμα; Η δημιουργία πολλών ποιοτικών θέσεων εργασίας, η τόνωση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών γύρω από τη δραστηριότητα της Pfizer, η δημιουργία κινήτρων για άλλες πολυεθνικές να επενδύσουν στη Βόρεια Ελλάδα. Τέλος, η αντιστροφή του braindrain και η δυνατότητα προσφοράς ποιοτικών και γεμάτων προοπτική θέσεων εργασίας για τα υψηλής κατάρτισης ελληνόπουλα που άφησαν τη χώρα εν τω μέσω της κρίσης.

Η Βόρεια Ελλάδα, λόγω της καινοτόμου ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας που διαθέτει αλλά και της διαρκώς αυξανόμενης επιχειρηματικής δυναμικής της, μπορεί να αποτελέσει το παράδειγμα του ανταγωνιστικού και εξωστρεφούς μοντέλου που χρειάζεται η Ελλάδα συνολικά.

Το Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων της CISCO, το Alexander Competence Center της Deloitte, το Ψηφιακό Κέντρο Τεχνολογίας της Pfizer, το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς «Thess Intec» είναι ο καθρέφτης και αν μου επιτρέπετε και ο προάγγελος της Ελλάδας που είναι αποφασισμένη να αφήσει πίσω της αυτή η Κυβέρνηση.

Αφήνοντας πίσω της τις πολλαπλές κρίσεις, η Ελλάδα είναι πλέον έτοιμη για μια γενναία επανεκκίνηση. Και η Κυβέρνηση έτοιμη να υλοποιήσει στο 100% της δεσμεύσεις της για μια Ελλάδα εξωστρεφή και ανοικτή. Και η Βόρεια Ελλάδα δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στον πυρήνα αυτού του οράματος».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δεν είναι ασυνήθιστα πολλά;

Ο δήμος Παιονίας αποφάσισε την ανάθεση συγγραφής του ιστορικού λευκώματός του στον καταλληλότερο γι’ αυτόν τον σκοπό ερευνητή και συγγραφέα, […]