Αρθρογραφία

Ο υπολογιστής κοστίζει

υπολογιστής-εργασία-μαχητης-κιλκις

Γράφει ο Αθανάσιος Τατάρογλου

Οι εξελίξεις που συμβαίνουν στον πλανήτη μας είναι σε τόσα πολλά πεδία και τόσο γρήγορες όσο ποτέ άλλοτε. Αυτή είναι μια αυθαίρετη άποψη που εκφράζω καθώς αυτή είναι η γνώμη μου, η οποία σχηματίστηκε από όσα βιώνω και τα περιορισμένο γνωστικό μου πεδίο όσον αφορά τις εξελίξεις τα τελευταία χρόνια. Κάπως δηλαδή κοντά στα πρότυπα απόψεων που εκφράζονται για το εμβόλιο και τον κορωνοϊό γενικότερα.

Μέσα σε αυτές τις εξελίξεις δημιουργούνται επαγγέλματα ενώ άλλα εξαφανίζονται. Κάποια εξελίσσονται και άλλα μεταλλάσσονται. Καλό είναι να προσαρμοζόμαστε γρήγορα και να μαθαίνουμε για αυτά. Αρχικά γιατί δημιουργούνται ευκαιρίες και θέσεις εργασίας για πολλούς ανθρώπους, άρα η γνώση είναι δύναμη. Δεύτερον, για να επιβιώσουμε στην ελεύθερη αγορά πρέπει αν απασχολούμαστε πάνω στα επαγγέλματα που εξελίσσονται, να ακολουθούμε, να ενημερωνόμαστε και να προσαρμοζόμαστε. Αυτός είναι ο δρόμος της επιβίωσης.

Τώρα πάμε στους καταναλωτές. Πρέπει να εκπαιδεύονται, είτε από τους επαγγελματίες, είτε μόνοι τους. Πρέπει να αντιλαμβάνονται τη δουλειά που γίνεται ώστε να πληρώνεται σωστά. Πάμε να δούμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα. Οι λογιστές κάνουν τις φορολογικές δηλώσεις ηλεκτρονικά και πληρώνονται για αυτό. «Έλα μωρέ, ένα κουμπί πατάτε και παίρνετε τόσα λεφτά». Αρχικά να πούμε ότι από τη στιγμή που είναι ηλεκτρονική η κατάθεση των δηλώσεων μπορεί ο καθένας να την κάνει μόνος του. Κι αν η πρώτη σκέψη σας ήταν «και που να ξέρει;» θα υπενθυμίσω πως υπάρχουν οδηγίες για τα πάντα στο διαδίκτυο. Αναλυτικές οδηγίες και γραπτά και σε βίντεο. Τώρα αν σκέφτεστε πως «δεν έχουμε χρόνο για τέτοια», βρήκατε το μυστικό. Οι άλλοι ξόδεψαν χρόνο για να μάθουν όλα αυτά και για αυτό κάνουν αυτή τη δουλειά και άρα πρέπει να πληρωθεί ο χρόνος που αφιερώνουν για να κάνουν τη δήλωση σας αλλά και ο χρόνος που ξόδεψαν για να μάθουν τη διαδικασία.

Γυρνάμε τώρα ξανά στη φράση «ένα κουμπί είναι, σιγά τι κάνετε εσείς;». Ο ταμίας στο σούπερ μάρκετ αφού αφήσετε το προϊόν σας στον ιμάντα, το μετακινεί ένα μέτρο και για αυτό πληρώνεται. Όλα τα υπόλοιπα γίνονται μέσω υπολογιστικών συστημάτων. Σκανάρεται το προϊόν από μηχάνημα, η απόδειξη και ο υπολογισμός του κόστους γίνεται από υπολογιστή, ζυγίζεται το προϊόν αν χρειάζεται από μηχάνημα κι όλα γίνονται από υπολογιστές. Δεν θα έπρεπε να πληρώνεται; Επίσης, όταν πάτε τον υπολογιστή σας σε κάποιο τεχνικό για να σας κάνει το περίφημο καθάρισμα με φορμάτ, αυτά που αφορούν το λογισμικό γίνονται με μερικά κλικ και την δουλειά την κάνει ο υπολογιστής. Ωστόσο πληρώνεται τον τεχνικό ή δίνεται ένα χαρτζιλίκι στο ανιψάκι σας που ξέρει από υπολογιστές αν δεν το κάνει κάποιος ειδικός. Σωστά; Μήπως ούτε αυτοί θα έπρεπε να πληρώνονται;

Σε όλα τα επαγγέλματα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία πρέπει να χρησιμοποιείται. Και γιατί κάνει τη δουλειά πιο εύκολη και γιατί γίνεται πιο γρήγορα και πιο απλά και για άλλες εκατόν τριάντα οκτώ χιλιάδες άλλες αιτίες. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι αυτός που φτιάχνει τα προγράμματα και τα υλικά και αυτός που τα χειρίζεται δεν πρέπει να πληρώνονται. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι και λαμβάνουν γνώση για να μπορούν να ανταπεξέλθουν και ξοδεύουν χρόνο για να τα χειρίζονται.

Έτσι λοιπόν καλό είναι να σκεφτόμαστε τι κρύβεται πίσω από ένα pdf με μια έτοιμη δουλειά που θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει οι ίδιοι αλλά για κάποιο λόγο αναθέσαμε σε άλλον να την κάνει. Να εκτιμάμε τη δουλειά που κάνουν οι άνθρωποι και για να το κάνουμε πρέπει να μαθαίνουμε για αυτή κι όχι να την υποτιμάμε. Για να μπορούμε να επιβιώσουμε όλοι στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού που βιώνει η χώρα μας, είτε ως καταναλωτές είτε ως εργαζόμενοι.


Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα άρθρα μου, πατήστε εδώ.


Μπορείτε να υποστηρίξετε τη δουλειά μου, κάνοντας κλικ παρακάτω.
Buy Me A Coffee

Περισσότερα
Δείτε ακόμα