Αγροτικά

Ο καιρός «τρέλλανε» τον τρύγο και ιδιαίτερα τις κόκκινες ποικιλίες του κιλκισιώτικου αμπελώνα!

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Σε μία περίοδο ιδιαιτέρως περίεργη και με διαφορετικό πρόσημο γιά τις “λευκές” ποικιλίες σε σχέση με τις “κόκκινες” εξελίσσεται η εφετινή τρυγική περίοδος στον κιλκισιώτικο αμπελώνα.

Με βασικό πρωταγωνιστή τις ιδιάζουσες καιρικές συνθήκες, κυρίως την θερινή περίοδο με περιόδους καύσωνα πολλών ημερών, οι οποίες …”τρέλλαναν πραγματικά τα αμπέλια”, όπως χαρακτηριστικώς δήλωσε στον “Μαχητή” ο υπεύθυνος σε επίπεδο περιφερειακής αρχής για τα θέματα της αμπέλου στην διεύθυνση αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Κιλκίς Βασίλης Ιωαννίδης.

Το ευτύχημα στην υπόθεση είναι, όπως τόνισε, “ότι τις εν λόγω περιόδους δεν ακολούθησαν αντίστοιχες με βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα η εν εξελίξει τρυγική περίοδος να εξελιχθεί ικανοποιητικά για τις ποικιλίες του λευκού οίνου σε αντίθεση με αυτές του κόκκινου που αντιμετωπίζουν δυσκολίες”.

Μία ακόμη παράμετρος, που δυσκόλεψε τις εφετινές συγκομιδές είναι και αυτή η οποία σχετίζεται με τις εφετινές, λόγω ξηρασίας, ανεπαρκείς ποσότητες νερού άρδευσης σε περιοχές όπου καλλιεργούνται ποικιλίες σταφυλιού για παραγωγή κρασιών με ετικέτα γεωγραφικής ένδειξης, όπως σε περιοχές του όρους Πάϊκου, όπως, γιά παράδειγμα, η περιοχή του παραποτάμου του ποταμού Αξιού, του Κοτζά-Ντερέ, μέρος του οποίου ξεράθηκε εντελώς για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, και παρ’ ότι ουσιαστικώς δεν έχει ολοκληρωθεί ο τρύγος γιά όλες τις ποικιλίες σταφυλιών, η μέση στρεμματική απόδοση είναι και γιά αμφότερα στα περίπου 1200 κιλά.

Αυτό, πάντως, που χαρακτηρίζει και την εφετινή παραγωγή κρασιών στα τοπικά οινοποιία είναι η γενικότερη τάση που ακολουθεί τον ελληνικό αμπελώνα και η οποία δείχνει την μεγάλη απορροφητικότητα των λευκών κρασιών, έναντι των κόκκινων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να να βρούν αγορές.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα