Αθλητισμός

Ν.Μαβίδης: «Θα έρθουν καλύτερες ημέρες στον νομό με την λειτουργία των ποδοσφαιρικών “ακαδημιών”»

Γράφει ο Κώστας Ίντος

Ο 57χρονος Γιαννιτσιώτης προπονητής, Νίκος Μαβίδης είναι ένα πρόσωπο οικείο στην α1 κατηγορία της ΕΠΣ Κιλκίς από τα πέντε διαφορετικά περάσματα που πραγματοποίησε στο Πάικο Γουμένισσας την τελευταία 15ετία. Εργάσθηκε σε πέντε ομάδες του νομού Πέλλας, έχοντας τρεις συνεργασίες με την Αναγέννηση Γιαννιτσών, τριετές πέρασμα από τον Μέγα Αλέξανδρο Νέας Πέλλας και τον Μέγα Αλέξανδρο Γιαννιτσών, διετή θητεία στον ΠΑΟΚ Αραβησσού και ετήσιο πέρασμα από τους Μαύρους Αετούς Παραλίμνης.

Συνεργάσθηκε με μία ομάδα του νομού Ημαθίας (Δόξα Μακροχωρίου), μία του νομού Σερρών (Οδυσσέα Αναγέννησης), μία του νομού Ζακύνθου (Α.Ο. Λεβάντε) και μία του νομού Αιτωλοακαρνανίας (Μεδεώνα Κατούνας).

Η ενδιαφέρουσα συνομιλία με το Νίκο Μαβίδη παρατίθεται στις γραμμές που ακολουθούν:

-Ποιά κέρδη απόκομισες από τη σχολή προπονητών της Γερμανίας;

-Πήρα το δίπλωμα ΟΥΕΒΑ Β’ στην πόλη Ζααρμπρύγκεν, το 1991. Την εποχή εκείνη υπήρχαν και οι σχολές της Κολωνίας και του Μάιντς. Στη σχολή έρχεσαι αντιμέτωπος με ποδοσφαιρικές καταστάσεις. Πώς να χειριστείς, να διαχειριστείς και να προπονήσεις μία ομάδα.

-Ποιά είναι η διαχρονική βάση της επιτυχίας του γερμανικού ποδοσφαίρου;

Οι Γερμανοί βασίζονται στην αγωνιστική πειθαρχία. Είναι πειθαρχημένος λαός. Δεν τα παρατάνε ποτέ. Το έχουν αποδείξει σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαία η αξέχαστη δήλωση του βετεράνου Άγγλου επιθετικού Γκάρυ Λίνεκερ, ότι στο ποδόσφαιρο αγωνίζονται 11 παίκτες για κάθε ομάδα, αλλά στο τέλος νικάνε πάντα … οι Γερμανοί.

– Στις αποτυχίες, ο προπονητής είναι το εύκολο θύμα των παραγόντων…

-Ισχύει σε παγκόσμια κλίμακα. Υπάρχουν τρομερές απαιτήσεις από τους προπονητές. Στην Ελλάδα το φαινόμενο παρουσιάζεται στον μέγιστο βαθμό.

-Ο προπονητής κάνει τους παίκτες ή οι παίκτες τον προπονητή;

-Είναι συνδυασμός και των δύο. Ο προπονητής χρειάζεται καλούς παίκτες. Αλλά και η διαχείριση καλών παικτών απαιτεί ικανό προπονητή.

– Το σύστημα ή η τακτική εξαρτάται από τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά των παικτών;

– Το σύστημα το φτιάχνουν οι παίκτες. Όταν λέμε 4-3-3 ή 4-4-2, αυτό σημαίνει την αρχική τοποθέτηση στο γήπεδο. Η τακτική είναι όλη η στρατηγική σε αμυντικό και επιθετικό επίπεδο, για να υλοποιήσουμε τον στόχο, να φτάσουμε στη νίκη.

-Είσαι θιασώτης κάποιου συγκεκριμένου συστήματος;

– Μία καλή ομάδα θα πρέπει να έχει την ευελιξία να παίξει 2-3 συστήματα. Εμένα μου αρέσει το 4-3-3, με έναν αμυντικό χάφ. Είναι τέτοια η διάρθρωση των παικτών στον αγωνιστικό χώρο, ώστε να έρθουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

-Καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση ή καλύτερη επίθεση είναι η άμυνα;

– Ελεγχόμενη επίθεση μέσα από άριστη αμυντική οργάνωση. Το εφάρμοσε ο Οτο Ρεχάγκελ το 2004. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία άμυνας και επίθεσης. Τα γκολ τα σημειώνουν οι επιθέσεις. Τα πρωταθλήματα τα φέρνουν οι άμυνες.

– Ποιοί προπονητές έχουν επηρεάσει τον τρόπο σκέψης σου;

– Έχω προσωπική εκτίμηση στον Ολλανδρό Λουίς Φαν Χάαλ, διότι τόνιζε, ότι για να έχει νόημα η ποδοσφαιρική μας καθημερινότητα, θα πρέπει να προωθούμε παίκτες από τα τμήματα υποδομής στην πρώτη ομάδα. Αυτό εμένα με εκφράζει πολύ. Από το ελληνικό πρωτάθλημα ξεχωρίζω τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς. Ως ανερχόμενο ταλέντο της προπονητικής θεωρώ τον Γιαννίκη του ΠΑΣ Γιάννενα, που είναι γερμανοαναθρεμμένος, χαμηλών τόνων και ιδιαίτερα αποτελεσματικός.

-Ποιόν τύπο ποδοσφαιριστή θα επιθυμούσες για να εφαρμόσεις την τακτική σου; Του σταρ ή τον ρολίστα;

-Στη Γερμανία όπου έζησα μεγάλος μέρος της ζωής μου, έλεγαν ότι με ένδεκα Φραντς Μπεκεμπάουερ δεν κάνεις ομάδα. Με ένδεκα παίκτες σαν τον συμπαίκτη του στην Μπάγερν Μονάχου και στην Εθνική, Γκεόργκ Σβάρτσεμπεκ, ναι. Θέλουμε γυμνασμένους ρολίστες, που θα εφαρμόσουν την τακτική και θα φέρουν τα αποτελέσματα. Πάντα καλοδεχούμενος ο στάρ, το μυαλό, αλλά αναντικατάστατος οι χιλιομετροφάγοι ρολίστες.

-Το αλφαβητάρι του προπονητή για να μακροημερεύσει, πλην των γνώσεων, είναι και το γερό στομάχι;

-Χρειάζεται και έρχεται με τα χρόνια. Θυμάμαι πριν 25 χρόνια, όταν ήμουν οξύθυμος. Με τα χρόνια αποκτάς εμπειρία. Ακούς πολλά και πρέπει να τα διαχειρίζεσαι, χωρίς να επηρεάζεσαι, για να προοδεύσει η ομάδα. Ασχολούμαστε με ένα επάγγελμα στο οποίο οι φίλαθλοι βλέποντας λίγα παιχνίδια, βαφτίζονται προπονητές, κάνουν αναλύσεις και βγάζουν 11άδες.

-Βρέθηκες το Καλοκαίρι πολύ κοντά στον Άρη Θεσσαλονίκης, ως άμεσος συνεργάτης του Μίχαελ Ενιγκ…

– Ήταν ανεπίσημο το ενδιαφέρον. Δεν ήταν κάτι απολύτως συγκεκριμένο. Τις αποφάσεις μου τις έχω πάρει ως καθηγητής φυσικής αγωγής. Δεν μπορώ να σηκώνομαι και να φεύγω σε άλλους τόπους. Δεν αφήνω το σχολείο για να δουλέψω επαγγελματικά στην Ελλάδα. Δεν μας κατοχυρώνει κανείς επαγγελματικά. Κινούμαι σε ερασιτεχνικό επίπεδο, αναλαμβάνοντας ομάδες μέχρι τη γ’ εθνική, πάντα στην περιοχή μου.

– Σε χαλυβδώνουν οι ήττες και οι αποτυχίες για να φτιάξεις χαρακτήρα;

– Εκεί μπορεί να φανεί η δύναμη μιας ομάδας. Οι νίκες σε γεμίζουν με αισιοδοξία και δουλεύεις με κίνητρο να ξανακερδίσεις. Πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι τις αποτυχίες. Απαιτείται διοικητική και προπονητική ηρεμία, ώστε αυτή να περάσεις στους παίκτες. Απαραίτητη υπομονή για να ξεπερασθούν οι δυσκολίες. Ο ποδοσφαιριστής βλέπει στο πρόσωπο του προπονητή να καθρεφτίζεται η ομάδα, αλλά και η δυναμική της. Θέλουμε εσωτερική γαλήνη για να ξεπεράσουμε τα δύσκολα.

-Ποιές θέσεις παικτών είναι οι πιο κομβικές στην 11άδα;

– Απαράβατος κανόνας. Οι θέσεις που αφορούν τον άξονα. Τερματοφύλακας, στόπερ, χαφ, επιθετικός. Οι ρολίστες μπορούν να τοποθετηθούν στα άκρα, ώστε ο άξονας να κατευθύνει την υπόλοιπη ομάδα.

-Δοκάρι και έξω, προδότης. Δοκάρι και μέσα, ήρωας…

– Πέρασαν είκοσι χρόνια από ένα ποδοσφαιρικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, όταν ένας συνάδελφος είχε πει ότι το ποδόσφαιρο ζει από το απροσδόκητο του αποτελέσματος. Είναι κάτι που το βιώνουμε σε κάθε παιχνίδι. Εάν ξέραμε εκ των προτέρων το τελικό αποτέλεσμα, δεν θα είχε και πολύ σημασία ο αγώνας. Μας ενθουσιάζουν τα σπορ γιατί είναι άγνωστο ποια έκβαση θα έχει ο αγώνας.

-Ο νέος κορωνοϊός απειλεί το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό…

– Εμφανίστηκε πριν από ένα χρόνο στη ζωή μας. Προέχει η υγεία μας. Πρέπει να περάσουμε όσο πιο ανώδυνα αυτή την κρίση. Είναι δύσκολη κατάσταση να θρηνούμε κάθε μέρα 100 ανθρώπους. Θα ασχοληθούμε με το ποδόσφαιρο όταν περάσει η μπόρα.

-Πώς θα σκιαγραφούσες το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του νομού Κιλκίς;

Θα το γενικεύσω. Οι νέοι της εποχής ασχολούνται με πολλά πράγματα και τα σπορ περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Εμείς παίζαμε 5 ώρες την ημέρα, μέχρι να σκοτεινιάσει. Τα σημερινά παιδιά προπονούνται 5 ώρες σε ολόκληρη την εβδομάδα. Ο κάθε οικογενειάρχης κοιτάζει το καλύτερο για το παιδί του και θεωρεί πώς το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να προσφέρει επαγγελματικό μέλλον.

– Ποιές είναι οι μεγαλύτερες παθογένειες στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του νομού Κιλκίς;

– Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο έχει μαραζώσει πανελλαδικά, λόγω της δεκαετούς κρίσης στην Ελλάδα. Στον νομό Κιλκίς θα έρθουν καλύτερες μέρες αν συνεχισθούν οι συστηματικές προσπάθειες των «ακαδημιών». Το Πάικο Γουμένισσας τροφοδοτεί την πρώτη ομάδα. Σε καλό δρόμο βαδίζουν με την υποδομή, ο Κιλκισιακός, ο Αλέξανδρος Κιλκίς, το Πολύκαστρο και η Αξιούπολη. Χρειάζεται να ακολουθήσουν και οι άλλες ομάδες.

-Το σχόλιό σου για την φετινή α1 ΕΠΣ Κιλκίς…

Αξίζουν συγχαρητήρια στους εμπνευστές της ιδέας. Οι αναγνωρισμένοι προπονητές φέρνουν πρόοδο στο ποδόσφαιρο. Παρακολουθώντας σεμινάρια και παίρνοντας διπλώματα, μπορούν να πάνε ψηλότερα, υλοποιώντας τις φιλοδοξίες τους.

– Γιά πέμπτη φορά στον πάγκο του Πάικου Γουμένισας…

-Αν δεν είχα την οργανική μου θέση στη Ζάκυνθο, θα ήμουν συνεχόμενα χρόνια στην Γουμένισσα. Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Νοιώθω πολύ καλά. Το ότι είμαι αγαπητός και αποδεκτός, με γεμίζει με ικανοποίηση. Μου δίνει ώθηση να προσπαθώ ακόμη περισσότερο. Θέλω να δημιουργήσω πολλά και να με θυμούνται με ευχάριστες αναμνήσεις.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα