Νέες αρχαιολογικές θέσεις και σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές για τον αγωγό ΤΑΡ

Πολιτισμός /

Αρχαιολογικά κατάλοιπα ανθρώπινης δραστηριότητας στην Κεντρική Μακεδονία από την προϊστορική έως την βυζαντινή περίοδο έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, στο πλαίσιο των κατασκευαστικών εργασιών του διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου (ΤΑΡ AG).

Τις σχετικές εργασίες πραγματοποίησαν αρχαιολόγοι τους οποίους απασχολεί το έργο στην περιοχή, οι οποίοι εργάζονται υπό την διεύθυνση και επίβλεψη των εφορειών αρχαιοτήτων περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Σερρών, αλλά και του υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού.

Διερεύνηση εκατό ταφικών κατασκευών και θέσεων

Ο Αναστάσιος Κεραμάρης, αρχαιολόγος του ΥΠΠΟΑ και υπεύθυνος των ανασκαφικών ερευνών στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς, χαρακτήρισε «απρόσμενη» την εύρεση θέσεων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια των πρώιμων κατασκευαστικών εργασιών για τον ΤΑΡ.

Οι έρευνες στην περιοχή εντοπίστηκαν στα Θεοδόσια και στο Ίσωμα, όπου ανασκάφηκαν τμήματα δύο οργανωμένων νεκροταφείων ρωμαϊκών χρόνων, καθώς και ίχνη από δύο κτηριακές εγκαταστάσεις – πιθανώς της ίδιας χρονολογικής περιόδου.

Συνολικά, στα Θεοδόσια διερευνήθηκαν 48 ταφικές κατασκευές και στο Ίσωμα άλλες 43.

Στο πλαίσιο των ανασκαφών ήρθαν επίσης στο φως αρκετά κτερίσματα που συνόδευαν τους νεκρούς στο τελευταίο τους ταξίδι, όπως πήλινα και γυάλινα αγγεία, πήλινα λυχνάρια, χάλκινα νομίσματα και μικρός αριθμός κοσμημάτων.

Όλα αυτά τα ευρήματα αναμένεται να συντηρηθούν, να εκτεθούν και να «διηγηθούν» τη μακραίωνη ιστορία των τόπων, όπου βρέθηκαν.

Τα παραπάνω ευρήματα, και άλλα που είτε έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί ή πρόκειται να ανακοινωθούν στο μέλλον από τις υπόλοιπες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που διασχίζει ο αγωγός, προέκυψαν στο πλαίσιο των τετρακοσίων και πλέον αρχαιολογικών ανασκαφών και τομών οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί στη «ζώνη» εργασίας του αγωγού, βάσει:

• Των σχετικών μνημονίων συναντίληψης και συνεργασίας που έχει υπογράψει ο ΤΑΡ – αφ΄ενός μεν με το αρμόδιο υπουργείο και αφετέρου με τις εφορείες αρχαιοτήτων όλων των περιφερειακών ενοτήτων από τις οποίες διέρχεται.

• Των σχεδίων διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει αναπτύξει και εφαρμόζει ο ΤΑΡ για να εξασφαλίσει την διατήρηση τυχόν αρχαιολογικών ευρημάτων και χώρων κατά μήκος της όδευσης του αγωγού.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ανθρώπινες στιγμές

Εύσημα στον σπηλαιοφύλακα Κιλκίς Βασίλη Μακρίδη για την αναγόρευσή του σε δημότη Γρεβενών, σε αναγνώριση της συμβολής του στο εκεί […]

Με… «βαθειές ρίζες»

Πέρασαν δύο εβδομάδες, αλλά η συνέντευξη την οποία παραχώρησε στον «Μαχητή», εξακολουθεί να συζητείται και να προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις. Αν […]