Στην αθανασία ο αγωνιστής των ιδεωδών του ποντιακού Ελληνισμού Νάκης Φραγγίδης

ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ ΝΑΚΗΣ

Σε ηλικία 82 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο καλός συντοπίτης, ο βαπτισμένος Ιωάννης αλλά …«κατά κόσμον» Νάκης Φραγγίδης, μία από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες του ποντιακού Ελληνισμού τόσο εντός νομού Κιλκίς όσο και πέραν των ορίων της χώρας.

Η «αναχώρησή» του γιά το «δίχως γυρισμό ταξίδι» προκάλεσε βαθειά θλίψη και συγκίνηση στην κοινωνία του Κιλκίς αλλα και στην ελληνική κοινότητα της Στοκχόλμης, μέλος της οποίας υπήρξε επί μακρόν, ως οικονομικός μετανάστης (…κανονικός) στην Σουηδία.

Το πένθος είναι «βαρύ» ιδίως στην γενέτειρά του, το Μελισσουργείο ή Μελισσουργιό, και στον πολυμελή σύλλογο Ποντίων «Εύξεινος Πόντος» στην ίδρυση του οποίου η συμβολή του υπήρξε καθοριστική, όπως κατόπιν και η συνεισφορά και προσφορά του μέσω όλων των αξιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της προεδρείας στην οποία θήτευσε κατ’ επανάληψιν.

Εμφορούμενος από τα ιδεώδη του ποντιακού Ελληνισμού, και με την ψυχή του γεμάτη από αγάπη γιά τον γενέθλιο τόπο, ο Νάκης (δεν χρειάζεται η συνεχής μνημόνευση του επωνύμου του), που χρειάσθηκε να μεταναστεύσει στην Σουηδία γιά να κερδίσει τον αγώνα της επιβίωσης, λειτούργησε και στην ξενιτιά σύμφωνα με τις επιταγές τους.

Εφτασε, έτσι σε σημείο, που το όνομά του να γίνει στην Στοκχόλμη συνώνυμο αγώνα γιά τα δίκαια του Ελληνισμού γενικώς και του ποντιακού Ελληνισμού ειδικότερα, ενώ συγχρόνως ήταν η στεντόρεια φωνή του Κιλκίς στον απόδημο Ελληνισμό.

Και όχι μόνον ο ίδιος αλλά …όλη η οικογένειά του, καθώς φρόνιτσε να μεταλαμπαδεύσει αυτές τις αξίες, ιδανικά και υγιή πρότυπα στα τέκνα, τα ανήψια και όλους τους στενούς συγγενείς, που έγιναν ζηλωτές τους και αμετακίνητι θεματοφύλακές τους, στρατευμένοι σε όλους τους αγώνες γιά την υπεράσπισή τους.

Την «σφραγίδα» του Νάκη φέρουν οι επανειλημμένες δυναμικές παρεμβάσεις του «Ευξείνου Πόντου» Στοκχόλμης προς τις σουηδικές πολιτικές και πολιτειακές αρχές γιά την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, γιά τον σφετερισμό του ονόματος της Μακεδονίας από τους Σκοπιανούς γιά την όποια ανθελληνική δραστηριότητα ξένων στην Σουηδία και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με πρωτοβουλίες τον «Εύξεινο Πόντο» Στοκχόλμης επί προεδρείας Νάκη προωθήθηκαν θέματα της χώρας, είτε γενικού ενδιαφέροντος είτε του νομού Κιλκίς.

Ήταν ο Νάκης που πρωτοστάτησε σε πρωτοβουλίες ενίσχυσης των δεσμών Κιλκίς-Στοκχόλμης εδώ στο Κιλκίς με την καθιέρωση εκδηλώσεων όπως η «Βραδιά του Μετανάστη», με την διοργάνωση σεμιναρίων ή με την διάνοιξη της οδού Ούλοφ Πάλμε σε χώρο του πρώην στρατοπέδου Διαλέττη, στηριζόμενος στην στενότατη φιλική σχέση του με τον συντοπίτη του τότε δήμαρχο Κιλκίς Τάσο Αμανατιδη, που πάντοτε έτεινε ευήκοον ους, ενεθάρρυνε και στήριζε τέτοιες πρωτοβουλίες, οπως και στην γνωριμία του με τον επί μακρόν δήμαρχο Στοκχόλμης Μαξ Χουλτ.

Αποκορύφωμα της πλούσιας εθνικής δράσης του Νάκη και της οικογένειας Φραγγίδη, με το πρώτο άξιο συνεχιστή της τον γιό του Κωνσταντίνο, που παρέλαβε και κράτησε γερά την «σκυτάλη» στην προεδρεία του «Εύξεινου Πόντου» Στοκχολμης, υπήρξε η όχι απλώς αποφασιστική αλλά η καθοριστική συμβολή στην ιστορική απόφαση του σουηδικού Κοινοβουλίου να αναγνωρίσει την γενοκτονία εις βάρος του Ελληνισμού του Πόντου, σε ένα τα πλέον ηχηρά «ραπίσματα» που δέχθηκε ποτέ η Τουρκία τόσο γιά την συγκεκριμένη όσο και γιά άλλες γενοκτονίες που διέπραξε.

Γιά τον Νάκη αυτή η επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας αποτελούσε σκοπό ζωής.
Ο συντάκτης του παρόντος θυμάται την συγκίνηση από την οποία παλλόταν ο Νάκης, όταν του ζήτησε λεπτομέρειες γιά την πορεία και ευτυχή κατάληξη του θέματος.

Ενώ, δηλαδή, είχαν περάσει κάποιες ημέρες από το γεγονός, ο Νάκης δεν μπορούσε να «κρύψει» την συγκίνησή του και έκανε λόγο γιά «δικαίωση ζωής» και ξαλάφρωμα ψυχής», δηλώνοντας όμως με …νεανικό «νεύρο» και παλμό, ότι «ο αγώνας θα συνεχισθεί έως ότου η γενοκτονία αναγνωρισθεί από όλους».

Μάλιστα, οι αναφορές του περιελαμβάναν και όλες τις περιοχές όπου εξοντώθηκε ο Ελληνισμός.

Την «φλόγα» αυτή την κρατούσε «άσβεστη» έως την τελευταία πνοή του. Και όπως αναφέρθηκε αυτή συνεχίζει να «καίει» σε …πολλούς άλλους «πυρσούς» αφου όλη η οικογένεια ακολουθεί με την ίδια αποφασιστικότητα τον «δρόμο» που «χάραξε» αυτός.

Και μόνο γι’ αυτό, τίποτε άλλο να μην είχε κάνει στην πορεία της ζωής του, καταλαμβάνει δικαίως μία ξεχωριστή θέση στον κατάλογο των αγωνιστών της υπόθεσης του ποντιακού Ελληνισμού, αφού ο συγκεκριμενος αγώνας του συνιστά ξεχωριστή ζωή κάνει κάποιους επαγγελματιες εθνομηδενιστές και επί εργολαβία ψευδοδιεθνιστές …να «βγάζουν σπυράκια».

Κοντά σε όλα αυτά ο Νάκης ήταν ο καλοκάγαθος «άνθρωπος της διπλανής πόρτας» που κερδίζει χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη όλων και ήταν πάντα πρόθυμος να βοηθήσει τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Επί πλέον αν και εργαζομενος στην Στοκχόλμη ερχόταν τακτικά στο Κιλκίς και δεν άφηνε τους συνεκτικούς δεσμούς με τον γενέθλιο τόπο να χαλαρώνουν και να ατονούν, καταφέρνοντας να είναι ενεργό μέλος και της εδώ κοινωνίας.

Γιά ολα τα παραπάνω η «μετακόμισή» του «εν σκηναίς δικαίων» αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην κοινωνία τούτου του ακριτικού τόπου που τόσο λάτρευε, η γη του οποίου θα τον σκεπάσει γιά πάντα το προσεχές Σάββατο 18.3.17 οπότε και θα τελεσθεί στην γενέτειρά του, το Μελισσουργιό, η εξόδιος ακολουθία.

Ομως, η μορφή του και όλα όσα τον ενέπνεαν στην εν ζωή πορεία του είναι και θα επαραμείνουν γιά πάντα εδώ, γι’ αυτό και η μνήμη του θα είναι αιωνία.
Καλό Παράδεισο, Νάκη, και καλή Ανάσταση.

Οι συναγωνιστές, οι φίλοι σου και ο τόπος σου σε χαιρετούν και σε διαβεβαιώνουν, ότι θα παραμείνουν ακλόνητοι στις επάλξεις του ίδιου αγώνα, τον οποίο εσύ με τόση συνέπεια τετέλεκας.

Συλλυπητήριο
Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη και τα θερμά μας συλλυπητήρια για τον απροσδόκητο θάνατο του Ιωάννη (Νάκη) Φρεγγίδη. Ο «καπετάνιος», όπως τιμητικώς τον προσφωνούσαν οι συμπολίτες μας, υπήρξε ένας τίμιος αγωνιστής της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Το ήθος, η αξιοπρέπεια και η ακεραιότητα του χαρακτήρα του αποτελούν παρακαταθήκη για τους νεωτέρους.
Θα θυμόμαστε πάντα με εξαιρετικό θαυμασμό την ζωή και το έργο του.

Στην σύζυγο και στα παιδιά του, εκφράζουμε την βαθειά και ειλικρινή μας συμπαράσταση.

Οικογένεια Νίκου Φρεγγίδη

Τα ανήψια
Θεόδωρος Φρεγγίδης
Ελισάβετ (Έλλη) Φρεγγίδου

«Νάκη Φραγγίδη, o αγώνας σου συνεχίζεται»

Πριν λίγους μήνες όταν μίλησα στο Κιλκίς αναφέρθηκα στην καταγόμενη από εκεί οικογένεια Φραγγίδη και τη συμβολή τους στον Ελληνισμό, στον Πόντο, στην αναγνώριση της Γενοκτονίας από το Σουηδικό κοινοβούλιο τέτοιες ημέρες του Μαρτίου του 2010.

Και επιπλέον πρότεινα να τιμηθεί η οικογένεια αυτή, ο αείμνηστος Ιωάννης (Νάκης), ο γιος του Κώστας για τη μεγάλη τους προσπάθεια που οδήγησε στην ιστορική απόφαση από το κοινοβούλιο της Σουηδίας.

Συνδέομαι με την οικογένεια Φραγγίδη με φιλικούς δεσμούς και έχω μεγάλη εκτίμηση στους ανθρώπους αυτούς που σε δύσκολες στιγμές στήριξαν τους συνανθρώπους τους, δείχνοντας την Ελληνική αλληλεγγύη. Επιπλέον πρωταγωνίστησαν για την ανάδειξη του Ποντιακού ζητήματος στη Σουηδία, κάνοντας την υπόθεση αυτή σκοπό της ζωής τους.

Η απώλεια του Νάκη Φραγγίδη είναι μεγάλη για την οικογένειά του, για τον Ελληνισμό της Διασποράς και ειδικότερα της Σουηδίας και της Στοκχόλμης, για τον Πόντο, για όλους μας.

Ωστόσο ξέρω και ξέρουμε ότι αφήνει πίσω του το έργο του και κυρίως τους συνεχιστές του, τα αγαπημένα του παιδιά τον Κώστα, την Ντίνα και τις/τους συζύγους τους, τα εγγόνια του, όλους αυτούς που πιστεύουν στη Δημοκρατία, στον Ελληνισμό, στον Πόντο.

Νάκη, o αγώνας σου συνεχίζεται!

Καλό Παράδεισο, Καλή Ανάσταση.
Θεοφάνης Μαλκίδη