«Myst»: Ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με… ψήγματα χρυσού και κιλκισιώτικη υπογραφή του Γιάννη Τσαπανίδη

Οικονομία /

«Ξεκίνησε» ως ιδέα «γιά κάτι καλύτερο». Και σήμερα η εταιρεία “Myst Ultra Premium Food”, μία καινοτόμος επιχείρηση παραγωγής και εξαγωγής προϊόντων υψηλής ποιότητος, αποτελεί μία «εκθαμβωτική» πραγματικότητα, συγκαταλεγομένη στις κορυφαίες της «πυραμίδας» των ελληνικών εξαγωγών

Παρά την λέξη «Myst» στην επωνυμία της, που παραπέμπει στο… «μυστηριώδες βουνό των θεών», δηλαδή στον Όλυμπο, η εταιρεία αυτή δεν έχει να κάνει με κανένα… «μυστήριο», καθώς το προϊόν – «σημαία» της είναι το πολυβραβευμένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μετά… ψηγμάτων χρυσού 24 καρατίων, μιάς ποιοτικής πρόσμιξης γνωστής… από την αρχαιότητα.

Το όνομα αυτού “Myst Gold”, και είναι ελαιόλαδο από τον καρπό του μοναδικού ελαιοδένδρου, ο οποίος, σε αντίθεση με όλες τις άλλες ποικιλίες, ωριμάζει πάνω στο δένδρο, αναδεικνύοντας, έτσι, τον ελαιώνα στους πρόποδες του Ολύμπου ως μοναδικό στο είδος του. Το αξιοσημείωτο στην περίπτωση είναι, ότι αυτή η ιδέα και αυτή η εφαρμογή φέρουν… κιλκισιώτικη «υπογραφή και σφραγίδα», καθώς αυτήν την οικογενειακή μεν πλην όμως δυναμική εξαγωγική επιχείρηση εμπνεύσθηκε και ίδρυσε ο εκ Καμπάνη ορμώμενος Κιλκισιώτης αρχιτέκτων Γιάννης Τσαπανίδης (… α σον Καμπάνη Κιλκίς, όπως… αυτοσυστήνεται).

Μία επιχείρηση, η οποία εδρεύει στην Λεπτοκαρυά Πιερίας, τόπο καταγωγής της συζύγου του Καλλιόπης Μπακάλη, γόνου οικογένειας με μακρά παράδοση στην συγκεκριμένη ελαιοκαλλιέργεια (πάνω από ένα αιώνα), και η οποία, λειτουργώντας ως εξαγωγική, ήδη επεκτείνει το φάσμα της εξαγωγικής δραστηριότητάς της και με άλλα ποιοτικά προϊόντα, όπως μέλι, μαρμελάδες, βότανα και γλυκά κουταλιού, όλα με την ίδια ποιότητα όχι μόνο στην σύνθεση και στην γεύση αλλά και στην συσκευασία. Προϊόντα ακριβότερα μεν σε σχέση με τα μη παραγόμενα με υψηλές προδιαγραφές, πλην όμως συγχρόνως με τις πλέον προσιτές τιμές σε σχέση με τα ομοειδή.

Προϊόντα που, γιά τους ανωτέρω λόγους, είναι περιζήτητα από πεντάστερα ξενοδοχεία, υπερπολυτελή και πολυτελή εστιατόρια, «αλυσίδες» υπεραγορών, που διαθέτουν τέτοια, καταστήματα «ντελικατέσεν» και από φορείς, που διοργανώνουν μεγάλες διεθνείς συναντήσεις, διασκέψεις, συνέδρια κλπ.

Και επειδή ο λόγος και περί ποιότητος στις συσκευασίες, η εταιρεία του Γιάννη Τσαπανίδη έχει ήδη κερδίσει «πόντους» στην διεθνή αγορά και με την συσκευασία του ιδιαιτέρου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου του Ολύμπου, τόσο με τα ψήγματα χρυσού 24 καρατίων («Myst Gold») όσο και χωρίς αυτά («Myst»), που είναι μία φιάλη, η οποία παραπέμπει σε δημιούργημα… γλυπτικής με γυαλί. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η ιδέα και πρόταση του Γιάννη Τσαπανίδη για το ελαιόλαδο “Myst” έτυχε της θερμότατης υποδοχής και υποστήριξης του εκ των κορυφαίων στο είδος της Τέχνης του Σλοβάκου σχεδιαστή συσκευασιών Ιβάν Βέγκωφ (Venkov). Ακολούθησε συμφωνία με την ιταλική εταιρία COVIM του Μιλάνου γιά την προμήθεια των ιδιαιτέρων φιαλών.

Αυτήν την στιγμή η «Myst Ultra Premium Food», που, σύμφωνα με την επίσημη ταυτότητά της, είναι κατά 96% εξαγωγική, έχει «απλωθεί» σε μία σειρά πολύ σημαντικών αγορών, όπως της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Νοτίου Κορέας, της Γερμανίας και της Σουηδίας.

Ειδικότερα, στην σουηδική αγορά το «Myst Gold» και το «Myst», ως ενιαίο προϊόν, συγκαταλέγεται στα μόλις τέσσερα από τα 27 διατιθέμενα από τις εκεί υπεραγορές (σούπερ μάρκετ) εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, που στοιχειοθετούν τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό.

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι στην Σουηδία η «Myst Ultra Premium Food» εφοδιάζει με τα ποιοτικά προϊόντα της 130 καταστήματα φημισμένης «αλυσίδας» υπεραγορών της χώρας.

Επόμενο μεγάλο «βήμα» του Γιάννη Τσαπανίδη, όπως ο ίδιος δήλωσε στο «Μαχητή», η αγορά των ΗΠΑ, για την οποία οι σχετικές επαφές και κρούσεις ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και της Ρωσίας.

Η εταιρία διαθέτει κατά την παρούσα φάση πέντε κωδικούς εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, με την μνημονευθείσα ιδιαίτερη συσκευασία, και άλλους τέσσερις σε τενεκεδένια, ενώ ετοιμάζεται να προωθήσει άλλους ένδεκα με τα άλλα προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Εκείνο, πάντως, το οποίο αξίζει να υπογραμμισθεί, είναι το ότι το δημιούργημα αυτό του κ. Τσαπανίδη προέκυψε καταμεσίς της οικονομικής κρίσης, εκεί που αυτή υπήρξε από «τροχοπέδη» μέχρι «ταφόπλακα» γιά πάμπολλες επιχειρήσεις.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η «Myst Ultra Premium Food» κατέλαβε επαξίως περίοπτη θέση ανάμεσα στα «φωτεινά» παραδείγματα εταιριών, οι οποίες προέκυψαν από ανθρώπους, που αντιμετώπισαν την κρίση ως ευκαιρία και αναδείχθηκαν «νικητές» στην «μάχη» μαζί της.

Και τούτο καταξιώνει στην κοινωνική συνείδηση του Κιλκίς τον συντοπίτη αρχιτέκτονα, που απέδειξε, ότι ξέρει «πολύ καλό κολύμπι στα βαθιά», με δυναμική έμπρακτη αντίδραση στην μιζέρια και την παθητικότητα, που «καλλιέργησε» η κρίση.

Άρα, ο Γιάννης Τσαπανίδης καταλαμβάνει επαξίως μία περίοπτη θέση στην κατάσταση των Κιλκισιωτών, που σε κάθε εποχή και τις οποιεσδήποτε συνθήκες της προβάλλουν τον τόπο, και με την στενή και με την ευρεία έννοια, διαπρέποντας καθένας στον όποιο τομέα δραστηριότητάς του.

Πορεία καταξίωσης

Ο ιδρυτής της «Myst Ultra Premium Food» υπήρξε κατ’ αρχάς «θύμα» της κρίσης, μεταναστεύοντας το 2012 στην Σουηδία προκειμένου να «αποδεσμευθεί» από τις «αλυσίδες» της εγχώριας ανεργίας μαζί με την συνάδελφό του αρχιτέκτονα και μετέπειτα σύζυγό του Καλλιόπη Μπακάλη, συνθέτοντας ένα δίδυμο που επιζητεί με πάθος το καλύτερο.

Απόρροια των προσπαθειών τους η ενεργοποίηση κατά το 2014 των διαδικασιών ίδρυσης, συγκρότησης και λειτουργίας της εταιρίας επί τη βάσει των προϊόντων της ευρύτερης περιοχής στους πρόποδες του Ολύμπου, στα «πάτρια εδάφη» της Καλλιόπης. Την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών ακολούθησαν ο επαναπατρισμός το 2017 και η άμεση ενεργοποίηση στις ελαιοκαλλιέργειες, με την συνδρομή του Γιάννη Μπακάλη, πεθερού του Γιάννη Τσαπανίδη, και των συνεργατών τους αδελφών Σάκη και Μιχάλη Δαλκαλίτση.

Ως γνώστης του αντικειμένου και διευθυντής παραγωγής της εταιρίας ο κ. Μπακάλης ανέλαβε την εποπτεία των ελαιοκαλλιεργειών με φυσικά συστήματα παραγωγής (καθαρισμό, πλύσιμο, λείανση, φυγοκέντριση, διήθηση υπό τις καλύτερες δυνατές θερμικές συνθήκες), προκειμένου το προϊόν να διατηρεί τα φυσικά συστατικά του.

Σήμερα η «Myst Ultra Premium Food» παράγει το εξαιρετικό παρθένα ελαιόλαδο «Myst», με ή χωρίς ψήγματα χρυσού 24 καρατίων, από τον ιδιόκτητο ελαιώνα των 6.000 δένδρων, ενώ συνεργάζεται με άλλους καλλιεργητές, αξιοποιώντας άλλες 20.000 ελαιοδένδρων.

Η συνολική παραγωγή ανέρχεται σε πενήντα τόννους ετησίως.

«Καθώς έχουμε στην διάθεσή μας», είπε ο κ.Τσαπανίδης, «μιάν εξαιρετική ποιότητα ελαιολάδου υψηλής χωρητικότητας σε πολυφαινόλες, θελήσαμε να την συνδυάσουμε με μία φιάλη, που να περικλείει την «ψυχή» του ελαιολάδου μας και να αντανακλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Εξ άλλου, τα πολύτιμα συστατικά και η υψηλή διατροφική αξία του ελαιολάδου, σε συνδυασμό με την κατάλληλη συσκευασία, είναι πασίγνωστα από… την εποχή του Ομήρου. Όσο γιά τις νέες αγορές, γιά να ανοίξουν, χρειάζονται σταθερά «βήματα» και μεγάλη προετοιμασία, όμως είμαστε ευχαριστημένοι με ό, τι έχουμε καταφέρει και προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο».

Και πρόσθεσε: «Εμείς στοχεύουμε σε συγκεκριμένα τμήματα του λιανεμπορίου και ανθρώπους, που είναι σε θέση να εκτιμήσουν την αξία που μπορεί να έχει ένα προϊόν, το οποίο έχει παραχθεί με την προσοχή, την αγάπη και το μεράκι του παραγωγού, σε συνδυασμό με την μοναδική και ιδιαίτερη συσκευασία».

Πάνω στην ίδια «φιλοσοφία» θα κινηθεί, όπως διαβεβαιώνει ο κ.Τσαπανίδης, και η διάθεση όλων των νέων προϊόντων της «Myst Ultra Premium Food» όπως μέλι δάσους και άγριου πεύκου, μπαλσάμικο από μήλο, φασόλια ψιλά και μέτρια, φακές ψιλές και χονδρές και ρύζι κάστανο και μπονέτ.Περισσότερα
Δείτε ακόμα