«Μπαλλάκι» οι συμβασιούχοι των δήμων Κιλκίς και Παιονίας

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ-ΠΑΙΟΝΙΑΣ

«Σοκ» για χιλιάδες συμβασιούχων σε οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που τους καλεί να επιστρέψουν μισθούς που έπαιρναν!

Η ολομέλεια του ανωτάτου δημοσιονομικού δικαστηρίου έρκινε αντισυνταγματική την παράταση χιλιάδων συμβάσεων εργαζομένων στους ΟΤΑ, με το σκεπτικό ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά και τις παρατάσεις αυτών, αλλά και τις μονιμοποιήσεις των εν λόγω επί συμβάσει υπαλλήλων.

Η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με πρόεδρο την κ. Θεοτοκάτου και εισηγήτρια τη Μαρία Αθανασοπούλου, σε κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψή της έκρινε με πλειοψηφία 17 ψήφων έναντι 14 ότι τα εντάλματα πληρωμών των συμβασιούχων δεν μπορούν να εγκριθούν και οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς, τους μισθούς έλαβαν όλο το διάστημα, που παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους.

Υπενθυμίζεται, ότι στους δύο δήμους του νομου μας η εν λόγω περίπτωση αφορά σε σαράντα συμβασιούχους του δήμου Κιλκίς και 33 περιπτώσεις του δήμου Παιονίας και ότι ουσιαστικώς δεν τίθεται θέμα απώλειας εσόδων απο δεδουλευμένα συμβασιούχων, καθώς ακόμη και γιά τις περιπτώσεις που έχουν εγκριθεί τα σχετικά εντάλματα πληρωμών και τους έχουν καταβληθεί οι προβλεπόμενες αμοιβές και τις οποίες με βάση την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα κληθούν να επιστρέψουν, θα τις διεκδικήσουν ως είθισται δικαστικώς απο τους δήμους με κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων οπότε και δεν έχει ουσιαστικό νόημα μία τέτοια αναστάτωση.

Αυτό, που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, είναι γιατί η κυβέρνηση επέλεξε επί της ουσίας να επιβάλει τις ανανεώσεις των συμβάσεων στους ΟΤΑ, καθώς όπως σύμφωνα με πληροφορίες επανέλαβαν και οι σύμβουλοι Ελεγκτικού Συνεδρίου, ότι οι μονιμοποιήσεις δεν μπορούν να γίνουν καθώς απαγορεύονται ρητώς απο το Σύνταγμα, όπως απαγορεύονται και οι παρατάεις των εν λόγω συμβάσεων.