Ο Δ.Μητροπάνος συνεχίζει να ζη στις καρδιές των Κιλκισιωτών και… να τους «μαγεύει»

Πολιτισμός /

Υπήρξε εκ των κορυφαίων ερμηνευτών του ελληνικού τραγουδιού, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα του.
Έξι χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατό του ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεχίζει να αποτελεί «βάρδο» της καρδιάς των Κιλκισιωτών και να τους… «μαγεύει»!

Αυτό κατέδειξε η αφιερωμένη σ΄αυτόν λαμπρή εκδήλωση, με την επωνυμία «Άγιος Φεβρουάριος» εμπνευσμένη από τον αντίστοιχο δίσκο του, την οποία διοργάνωσε ο πολιτιστικός μουσικός σύλλογος Κιλκίς στο πλαίσιο των θεσμικών «Ελευθερίων», με τα οποία τιμάται κάθε χρόνο η επέτειος (φέτος 105η) της επικής Μάχης της απελευθέρωσης του Κιλκίς.

Μια εξαιρετική, όπως αναδείχθηκε επιλογή, για τις φετινές μουσικές εκδηλώσεις του εν λόγω θεσμού, καθώς «άγγιξε» τις ευαισθησίες του κιλκισιώτικου κοινού, το οποίο… κατάργησε το αδιαχώρητο στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς, με την αθρόα προσέλευσή του την Τρίτη 19.6.18, επιβραβεύοντας την ποιότητα που διακρίνει κάθε δραστηριότητα του ΠΜΣ και τιμώντας όπως αρμόζει την μνήμη του σπουδαίου τραγουδιστή.

«Αποζημίωσαν»

Από την πλευρά τους η χορωδία του Κιλκίς και η λαϊκή ορχήστρα του Πολυανείου ωδείου ιεράς μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου, που την συνόδευσε, φρόντισαν να «αποζημιώσουν» με το παραπάνω αυτό το υπέροχο κοινό, δίνοντας και την ψυχή τους σε μιάν εξαιρετική απόδοση σημαντικών τραγουδιών, που φέρουν την ερμηνευτική «σφραγίδα» του Δημήτρη Μητροπάνου.

Φάνηκε επί σκηνής η πολύμηνη εντατική προετοιμία, χάρη στην οποία τόσο η χορωδία όσο και οι μονωδοί της και τα μέλη της ορχήστρας «συνέθεσαν» ένα θαυμάσιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, που θα «άγγιζε» την αρτιότητα, αν έλειπαν ωρισμένες αδυναμίες στην τεχνική υποστήριξη, χωρίς, βεβαίως αυτό να μειώνει την συνολική θετική εντύπωση.

«Μαγική βραδιά»

Το πρώτο μέρος της συναυλίας ανήκε εξ ολοκλήρου στην χορωδία, ενώ στο δεύτερο τον «λόγο» είχαν οι σολίστες Πέτρος Κεσίδης, Βασίλης Σακαλής, Έφη Ναβροζίδου, Λευτέρης Παυλίδης, Νίκος Τσιτιρίδης, Μπάμπης Αθανασιάδης, Γιάννης Μωυσίδης, Κώστας Γραμματίκης, Γρηγόρης Τριανταφυλλίδης, και Τριαντάφυλλος Γραμματίκης, με ποιοτική ερμηνεία τραγουδιών ταυτισμένων με τον Δημήτρη Μητροπάνο, συνοδευόμενη από τους Γιώργο Γεωργό (μπουζούκι), Αριστείδη Μελικτάδη (κιθάρα) και Δημήτρη Στεφανίδη (πλήκτρα), και οι τρεις στελέχη της λαϊκής ορχήστρας του Πολυανείου ωδείου.

Η «μαγική» βραδιά «έκλεισε» με νέο κύκλο τραγουδιών από τους Κώστα Γραμματίκη, Λευτέρη Παυλίδη, Νίκο Τσιτιρίδη, Τριαντάφυλλο Γραμματίκη, Μπάμπη Αθανασιάδη και Βασίλη Σακαλή, τους οποίους συνόδευσε η υπόλοιπη χορωδία και ο διευθυντής της Γιάννης Ζγούρας στο πιάνο.

Φυσικά, ο τελευταίος διαδραμάτισε τον πλέον καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της συναυλίας, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο του πολιτιστικού γίγνεσθαι του Κιλκίς.

Μάλιστα δεν περιέχει κανένα «ίχνος» υπερβολής η αναφορά σε έναν από τους σημαντικότερους πανελληνίως διευθυντές χορωδίας.

Σε πολλά από τα τραγούδια «σιγοντάρισε» το πολυπληθές ακροατήριο , δημιουργώντας την αίσθηση ότι αυτά αποδίδονται από χορωδία όχι των σαράντα αλλά… των τετρακοσίων μελών!

Υψηλού επιπέδου

Ήταν εν κατακλείδι μια μουσική εκδήλωση υψηλού επιπέδου, από εκείνες που «ανεβάζουν ψηλά τον πήχυ» των απαιτήσεων για ποιότητα στην πολιτιστική δραστηριότητα, αποτελώντας κριτήριο σύγκρισης ακόμη και για… τον ίδιο τον πολιτιστικό μουσικό σύλλογο Κιλκίς, ώστε να μην επαναπαύεται στις όποιες «δάφνες» και να συνεχίσει να προσφέρει στους Κιλκισιώτες τέτοιες στιγμές, έτσι που καμμία να μην θεωρείται «ανεπανάληπτη».

Εύσημα κκ.Εμμανουήλ
Στην εκδήλωση παρέστη ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κκ.Εμμανούλ, που απηύθυνε χαιρετισμό από τον οποίο καταδείχθηκε σφαιρική εκ μέρους του γνώση του ελληνικού τραγουδιού.

Συγχρόνως εξήρε την δραστηριότητα του ΠΜΣ Κιλκίς και την ποιότητα που χαρακτηρίζει τις εκδηλώσεις του.

Κατά την διάρκεια της συναυλίας προβάλλονταν σε γιγαντοοθόνη σκηνές από τηλεοπτικές εκπομπές με τον Δημήτρη Μητροπάνο, ενώ στα βιογραφικά στοιχεία και τους σταθμούς της σταδιοδρομίας του μεγάλου τραγουδιστή αναφέρθηκε, προλογίζοντας κάθε μέρος της συναυλίας, η χορωδός Νόπη Δουλκερίδου.

Το πρόγραμμα επιμελήθηκε και παρουσίασε η πρόεδρος του ΠΜΣ και χορωδός Σταυρούλα Γιοβανούδη, η οποία επιμελήθηκε και των αποσπασμάτων των προβληθέντων στιγμιοτύπων από τις προαναφερθείσες εκπομπές.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα