Το χθες του Λεκανοπεδίου Μουριών «αντάμωσε» με το σήμερα στην «Γιορτή του Καλαμποκιού»

Νοσταλγικές μνήμες ξύπνησαν από το παρελθόν και αντάμωσαν με τη σύγχρονη εποχή στην «Γιορτή του Καλαμποκιού», των ανθρώπων της γης, των μεταναστών και της παράδοσης που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Σ.Σ. Μουριών την Κυριακή 23.7.17.
ΜΟΥΡΙΕΣ ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται τα εξής:

«…Η κεντρική πλατεία ντύθηκε με καλαμποκιές και βαλκανική μουσική δίνοντας ένταση και οικειότητα στο αγροτικό σκηνικό του οικισμού που για πολλά πολλά χρόνια στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει την τοπική του οικονομία στον κεχριμπαρένιο καρπό.

«Τέτοιο καιρό», σύμφωνα με την λυρική αφήγηση της Δέσποινας Καραμπίδου, Προέδρου της Ένωσης Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες», «όλο το χωριό, όλο το Λεκανοπέδιο ήταν στα χωράφια για τη συγκομιδή. Λουσμένοι από τον καυτό ήλιο μάζευαν την παραγωγή για να τη φυλάξουν για το Χειμώνα.
ΜΟΥΡΙΕΣ ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ
Πολλά και άξια τα χέρια των χωριανών μα δεν έφταναν αφού η σοδειά ήταν μεγάλη. Πέρα από τη λίμνη, και από τα γύρω χώρα κατέβαιναν κι άλλοι άνθρωποι της γης. Άνθρωποι σαν μπουλούκια. Πάντα πριν χαράξει. Ξάκριζαν τη λίμνη και κρατώντας αναμμένα δαδιά, για να βλέπουν, έρχονταν να βοηθήσουν στο μάζεμα της σοδειάς. Επάνω έπαιζε η πούλια με τον αυγερινό και φέγγιζε το πρώτο φως στη λίμνη. Πρασινογάλαζη η λίμνη της Δοϊράνης και μπροστά οι καλαμποκιές να χορεύουν στο δικό τους κυματισμό. Μέσα στο χωραφόδρομο έβλεπες το πολύχρωμο κομβόυ να πλησιάζει. Άκουγες φωνές, γέλια, φασαρίες. Άκουγες κι ένα τραγούδι, έναν απόκοσμο σκοπό,λες και τον ψιθύριζαν νηρηίδες…».
ΜΟΥΡΙΕΣ ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ
Τους καρπούς της ευλογημένης γης του Λεκανοπεδίου, τα αρτοσκευάσματα καλαμποκιού ευλόγησε ο ιερέας του Σ.Σ. Μουριών π. Ευσέβιος. Στη συνέχεια έγινε η αναπαράσταση ενός παραδοσιακού τελετουργικού, με τους ανθρώπους της γης να πλένουν τα χέρια τους και να πετούν στον ουρανό μια χούφτα καλαμποκιού, ως σπονδή για την πλούσια συγκομιδή. Με αναμμένες δάδες μπήκαν στον κυκλικό χώρο της πλατείας συγκροτήματα των συλλόγων του Σ.Σ. Μουριών «Το Μπέλλες» των Μουριών και του Μυριοφύτου «Οι Μακεδόνες» και χόρεψαν χορούς από τον Πόντο, τη Θράκη και τη Μακεδονία.

Την εκδήλωση παρουσίασε, φανερά συγκινημένη η μετανάστρια στην Αυστραλία Αναστασία Παντελίδου, με αναφορές στην ιστορία του τόπου τον τελευταίο αιώνα τις οποίες επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός Βασιλική Ζαγναφέρη. Για την αξία της καλλιέργειας του καλαμποκιού στο Λεκανοπέδιο των Μουριών μίλησε ο γεωπόνος της περιοχής Γιώργος Γεωργαντάς. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Σισμανίδης και ο πρόεδρος του Σ.Σ. Μουριών Αναστάσιος Σελαλμαζίδης.
ΜΟΥΡΙΕΣ ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ
Τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Σ.Σ. Μουριών «Το Μπέλλες» κέρασαν όλους τους επισκέπτες ψημένο και βραστό καλαμπόκι το οποίο προσέφεραν τοπικοί παραγωγοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω Σύλλογος και πολλοί εθελοντές εργάστηκαν με πολύ μεράκι για την επιτυχία της εκδήλωσης.
ΜΟΥΡΙΕΣ ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ
Η γιορτή συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με παραδοσιακό λαΐκοποντιακό γλέντι με την πεποίθηση ότι ο δήμος Κιλκίς και η τοπική κοινότητα Σ.Σ. Μουριών έχουν βάλει τα θεμέλια για την ανάδειξη και τον εμπλουτισμό ενός αξιόλογου αγροτικού, γαστρονομικού και πολιτισμικού θεσμού στην περιοχή που έχει «αγκαλιαστεί» από το σύνολο των κατοίκων και των φορέων της».