Κοινωνία

Την μνήμη των αγωνιστών της Μεγ.Βρύσης τίμησε το παράρτημα Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ

Αντιπροσωπεία της τομεακής επιτροπής Κιλκίς του ΚΚΕ παρέστη την Κυριακή 4.10.15 στην εκδήλωση – μνημόσυνο που διοργάνωσε το παράρτημα Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ / ΔΣΕ για τα θύματα της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας του χωριού Μεγάλη Βρύση «τιμώντας μ’ αυτό τον τρόπο τη σημαντική συνεισφορά της πλειοψηφίας των κατοίκων της Μεγάλης Βρύσης στους αγώνες του λαού μας την περίοδο του ιταλοελληνικού πολέμου, την περίοδο της Κατοχής και την περίοδο του εμφυλίου πολέμου», όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Στην ομιλία εκ μέρους του παραρτήματος Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ / ΔΣΕ, ο Βλαδίμηρος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στους 65 άντρες που πήγαν να πολεμήσουν στο αλβανικό μέτωπο, σε όσους επέστρεψαν τραυματίες πίσω στο χωριό και στους τρεις νεκρούς, το Κόλια Νικητίδη (Αεροπόρο), το Νίκο Στανιμερόπουλο και το Αλέξη
Χονδροματίδη.

Αναφέρθηκε ακόμα στους τέσσερις πρωτοπόρους κομμουνιστές, το Θεόδωρο (Άρη)Λαζαρίδη, τον Κόλια Νικητίδη (Αεροπόρο), τον Κόλια Νικητίδη (Ανάπηρο) και το Τιμόθεο Προκοπίδη, οι οποίοι δημιούργησαν την πρώτη Κομματική Οργάνωση Βάσης του ΚΚΕ στο χωριό και η οποία έφτασε τα 65 μέλη το 1944, ενώ συγχρόνως είχε δημιουργηθεί και ΟΚΝΕ(νεολαία ΚΚΕ) με 20-25 μέλη και επικεφαλής τον Γιάννη Αναστασιάδη του Θεοδώρου, μαθητή γυμνασίου.

«Στο χωριό» συνέχισε ο ομιλητής «λειτουργούσε τυπογραφείο της ΕΠΟΝ, ενώ η πρώτη σημαντική σύγκρουση με το κατοχικό κράτος πραγματοποιήθηκε το Καλοκαίρι του 1942 όταν το χωριό αρνήθηκε να δώσει φόρο, την περιβόητη «δεκάτη». Τότε η χωροφυλακή συνέλαβε τους οργανωτές, αλλά μπροστά στην κινητοποίηση των κατοίκων αφέθηκαν ελεύθεροι. Επίσης, πολλοί κάτοικοι του χωριού συμμετέσχον και στην πρώτη αντάρτικη ομάδα του νομού, τον «Αθανάσιο Διάκο».

Η Μεγάλη Βρύση είναι ένα χωριό που έχει πληρώσει βαρύ τίμημα για τη προσφορά της στους αγώνες του λαού μας, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στα πεδία των μαχών, καταδικασθέντες στα στρατοδικεία, εκτελεσθέντες, φυλακισμένους, εξόριστους, καθώς και πολιτικούς πρόσφυγες στις σοσιαλιστικές χώρες από τις οποίες πολλοί δεν πρόλαβαν να επαναπατριστούν….

….Αυτό το τίμημα, έχει αξία να γνωρίζουν οι νεώτερες γενιές, δεν το πλήρωσαν μόνο από τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές, αλλά και από τους συμμάχους της Ελλάδας, καθώς και από ντόπιους Έλληνες που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή, συνεργάστηκαν με τους φασίστες για να τσακίσουν τον ελληνικό λαό στις πόλεις και τα χωριά που πάλευε για την απελευθέρωσή του».
Αναφερόμενη στην εκδήλωση η ΤΕ/ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Και σ’ αυτήν την εκδήλωση κατέστη σαφές, ότι οι αγώνες και οι θυσίες όλων αυτών των λαϊκών ανθρώπων, των λαϊκών ηρώων δεν ήταν άσκοπες, ότι έχουν αφήσει παρακαταθήκη και ότι με ακόμα καλύτερη οργάνωση, μεγαλύτερη πίστη και αποφασιστικότητα οι στόχοι και οι ελπίδες τους θα εκπληρωθούν από τις νέες γενιές αγωνιστών».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα