Πολιτισμός

«Μνήμες που αντιστέκονται»: Το πρώτο βιβλίο του Κ.Θεοδωρίδη παρουσιάζεται στο Κιλκίς

«Μνήμες που αντιστέκονται” είναι ο τίτλος του βιβλίου που έγραψε ο Κιλκισιώτης χειρουργός ιατρός και οδοντίατρος πρώην δήμαρχος Πολίχνης Θεσσαλονίκης και πρώην πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Κιλκίς (ΙΣΚ) Κώστας Θεοδωρίδης με θέμα την πορεία του προσφυγικού Ελληνισμού σε γενικό αλλά και τοπικό επίπεδο αλλά και με κεφάλαια της ζωής της Κοκκινιάς γενέτειρας του συγγραφέα, του Κιλκίς και της Πολίχνης Θεσσαλονίκης.

Το βιβλίο θα παρουσιασθεί στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης στο Κιλκίς που συνδιοργανώνουν οι εκδόσεις Κυριακίδη και ο δήμος Κιλκίς και η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20.10.19 στο συνεδριακό κέντρο με ώρα έναρξης 11 το πρωί. Θα μιλήσουν ο καθηγητής και διευθυντής του μουσείου προσφυγικού Ελληνισμού Κωνσταντίνος Νιγδελης, ο ιατρός και πρώην δήμαρχος Κιλκίς Τάσος Αμανατίδης και ο συγγραφέας Κώστας Θεοδωρίδης ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και πρόεδρος της ομοσπονδίας προσφυγικών σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) Αντώνης Οραήλογλου.

Στο σχετικό ενημρωτικό δελτίο αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

Ο χειρουργός γιατρός, οδοντίατρος και πρώην δήμαρχος Πολίχνης, Κώστας Θεοδωρίδης, έχοντας τον ρόλο του συγγραφέα αυτή τη φορά παρουσιάζει υπό την αιγίδα του Δήμου Κιλκίς το πρώτο του βιβλίο που τίτλο έχει: “Μνήμες που αντιστέκονται”.
Αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου στάθηκε ένα ταξίδι του όντας δήμαρχος τον Αύγουστο του 2010 στη γη των προγόνων του για να παρευρεθεί στην πρώτη πατριαρχική θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922.

Το βιβλίο μάς ταξιδεύει από τον αλησμόνητο Πόντο, τη Ματσούκα, την Αργυρούπολη, το Καρς του Καυκάσου, την Κοκκινιά Κιλκίς ως την Πολίχνη Θεσσαλονίκης.
Ένα οδοιπορικό γνώσης ζωής και δημιουργίας που μέσα από τις σελίδες του ο Κώστας Θεοδωρίδης καταθέτει ένα πόνημα ψυχής για την προσφυγιά και την αναγκαστική μετανάστευση από τον γενέθλιο τόπο (Κοκκινιά) στη μεγαλούπολη Θεσσαλονίκη, αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βίωσε η γενιά της περιόδου 1946-1974 τη μισαλλοδοξία, τη διαίρεση των πολιτών σε «δικούς μας» και «δικούς τους».

Καθοριστικά βοήθησαν την σκέψη του για την συγγραφή αυτού του πονήματος οι Κοκκινιώτες Κώστας Γαβριηλίδης, κορυφαία μορφή του Αγροτικού κόμματος σε πολιτικό επίπεδο, καθώς και ο Λαογράφος Στάθης «Στίσας» Ευσταθιάδης, ο επονομαζόμενος ‘’φάρος’’ της παράδοσης του ποντιακού ελληνισμού. Για τους δύο αυτούς άνδρες το μικρό χωριό Κοκκινιά νιώθει περηφάνια που τους γαλούχησε στους κόρφους του…

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση Σούλη Καζαντζίδη με Βαγγέλη Μαρινάκη

Δεν είναι ασυνήθιστα πολλά;

Ο δήμος Παιονίας αποφάσισε την ανάθεση συγγραφής του ιστορικού λευκώματός του στον καταλληλότερο γι’ αυτόν τον σκοπό ερευνητή και συγγραφέα, […]