Μην τους κάνεις το χατίρι

Αρθρογραφία /
κοινωνια-εαυτος-μαχητης-ψυχολογια-κιλκις-2

Γράφει ο Αθανάσιος Τατάρογλου

«Η μεγαλύτερη εκδίκηση είναι να μην γίνεις σαν κι αυτούς». Τάδε έφη ο τελευταίος από τους πέντε Ρωμαίους «καλούς αυτοκράτορες», Μάρκος Αυρήλιος. Μπορεί να φαίνεται απλό αλλά είναι πολύ σημαντική αυτή η φράση. Μια φράση που περιέχει μεγάλη αυτοσυγκράτηση και σοφία από τον στωικό φιλόσοφο και αυτοκράτορα Αυρήλιο που την είχε εφαρμόσει και στη ζωή του. 

Σκεφτείτε πόσο καλό, αρχικά κάνει στη ψυχή σας το «δώσε τόπο στην οργή». Πόση λιγότερη φθορά θα υποστεί η ψυχούλα σας αν αντί να τη βασανίζετε ψάχνοντας τρόπους να εκδικηθείτε κάποιον που σας έκανε κακό, την προστατέψετε μη φθείροντας την και γεμίζοντας την παράλληλα με όμορφα συναισθήματα. Αν το καλοσκεφτείτε ξοδεύουμε πάρα πολύ φαιά ουσία για τους ανθρώπους που μας έκαναν κακό είτε γιατί στεναχωριόμαστε, είτε γιατί θέλουμε να τους το ανταποδώσουμε, στερώντας παράλληλα το χαμόγελο μας από ανθρώπους που προσπαθούν για αυτό. Πόσο άδικο ε; 

Επίσης είναι πολύ μεγάλη υπόθεση να μην γινόμαστε σαν αυτούς που μας έκαναν κακό. Βέβαια το να γίνουμε σαν αυτούς είναι ο εύκολος δρόμος, μας πόνεσαν, μας πλήγωσαν, έκαναν κακό και θα τους το ανταπωδόσουμε. Κι αυτοί ικανοποιημένοι ότι γίναμε σαν κι αυτούς θα χαρούν που μπορούν να έχουν να λένε για εμάς ότι είμαστε το ίδιο. Πόσο κρίμα ε; Να σε λένε όμοιο τους άνθρωποι κακοί . 

Σε κανέναν να μην δίνετε αυτή την ικανοποίηση. Προφανώς και δεν το αξίζουν. Εσείς είστε οι ξεχωριστοί, όχι επειδή υπομένετε κι ας το θεωρούν αυτό αδυναμία, αλλά γιατί είστε διαφορετικοί από εκείνους. «Ποτέ δε θα γίνουμε ίδιοι. Γιατί εμείς όσο κακό κι αν θέλετε να μας κάνετε, δεν θα σας αφήσουμε να μας κάνετε το μεγαλύτερο, να γίνουμε σαν κι εσάς». Αυτό να λέτε και να προχωράτε. 

Με αυτή τη φράση που ανέφερα πριν ταιριάζει και εκείνη που λέει «Χαμογελάτε, κάνει τους άλλους να ανησυχούν». Όσο λοιπόν χαμογελάτε σε ανθρώπους που το μόνο που θέλουν είναι να σας βλέπουν στεναχωρημένους, σκεφτείτε πόσο «κακό» τους κάνετε. 

Ας αφήσουμε λοιπόν τους ανθρώπους που παρασιτούν στη ζωή μας στο περιθώριο και ας αφιερώσουμε τη ψυχή και το χρόνο μας σε εκείνους που χαίρονται να μας βλέπουν να χαμογελάμε. Ας κάνουμε δώρο το χαμόγελο μας σε αυτούς που το αξίζουν λοιπόν και όχι σε εκείνους που το μόνο που θέλουν είναι να μας κάνουν «σαν τα μούτρα τους». Λυπάμαι κύριοι, αυτή τη φορά δε θα σας κάνουμε τη χάρη. Προσπαθήστε ξανά αργότερα, τώρα είμαστε απασχολημένοι με τους δικούς μας ανθρώπους.

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα άρθρα από τον Αθανάσιο Τατάρογλου πατήστε εδώ

Περισσότερα
σκεψου-κουτί-μαχητής-κιλκίς-πορείες

Σκέψου έξω από το κουτί

Μια φράση που χρησιμοποιούν πολύ οι φίλοι μας οι Άγγλοι είναι η εξής, «σκέψου έξω από το κουτί». Με τη […]

Δείτε ακόμα

Οργισμένη αντίδραση Κ.Κιλτίδη προς την διοίκηση του νοσοκομείου Κιλκίς: «Δεν δικαιώνει, δεν στηρίζει και απορυθμίζει την λειτουργία του»

Λυπάμαι που αναγκάζομαι να αναδείξω την αμέλεια και ανεπάρκεια της διοίκησης του νοσοκομείου Κιλκίς, όταν η χώρα δοκιμάζεται σε μείζονα […]

Να ικανοποιηθεί αμέσως

Εδώ και καιρό έχει καταστεί επιτακτική η ανάγκη εκρίζωσης των δένδρων του κοιμητηρίου του Δροσάτου, καθώς οι ρίζες τους έχουν […]