Ελλάδα

Μικρό αποδείχτηκε το καλάθι που κράταγε στην 85η ΔΕΘ ο Μητσοτάκης

Αρχικά βέβαια οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη για τις γονικές παροχές αλλά και η επιδότηση του 1ου ενσήμου για 6 μήνες σε νέους έως και 29 ετών με 1.200 ευρώ δημιούργησαν σε πρώτη φάση θετικές επικοινωνιακές εντυπώσεις, η πραγματικότητα όμως είναι πιο σύνθετη και εγείρει, αν μη τι άλλο, και πολλά σοβαρά ερωτήματα…

Ας ξεκινήσουμε με τα ερωτήματα που δημιουργεί η αύξησή του προηγούμενου αφορολογήτου ορίου για τις γονικές παροχές από 150.000 ευρώ ανά γονέα και ανά τέκνο σε 800.000 ευρώ ανά γονέα και ανά παιδί, που σημαίνει ότι ένα ζευγάρι μπορεί να γράψει σε ένα και μόνο παιδί του σπίτια, αυτοκίνητα, μετοχές, ακόμα και αυτοκίνητα ή μετρητά ύψους 1.600.000 ευρώ!

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το μέτρο δεν αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, αφού πρόκειται για τεράστια ποσά και περιουσίες που δεν διαθέτει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό.

Δώρο στους πλούσιους
Αν μάλιστα υπάρχουν και παππούδες και γιαγιάδες στην ιδία ιδιοκτησία, τότε το αφορολόγητο όριο ανεβαίνει στα 3.200.000 ευρω! Ποσά περιουσίας που υπερβαίνουν τα παραπάνω όρια ανά περίπτωση ιδιοκτησίας ( π.χ. το ατομικό 800.000 ευρώ ή 1.600.000 ευρώ το οικογενειακό) θα φορολογούνται με τον ισχύοντα ανώτατο συντελεστή του 10%.

Πρακτικά, ένας πατέρας θα μπορεί να δώσει χωρίς φόρο ένα ακίνητο ή χρήματα έως και 800.000 ευρώ σε κάθε παιδί. Δικαίωμα γονικής παροχής έχει και η μητέρα, ξεχωριστά από τον σύζυγό της. Σε αυτή την περίπτωση το κάθε τέκνο της οικογένειας θα μπορεί να λάβει περιουσία έως και 1.600.000 ευρώ αφορολόγητα. Στην περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει εξ ημισείας στους δυο γονείς, τότε το αφορολόγητο αυξάνεται αυτομάτως στα 1.600.000 ευρώ.

Ευνοούνται με λίγα λόγια εκείνοι που κατέχουν πολλά ακίνητα, αφού και η μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και η κατάργηση του φόρου μεταβίβασης απευθύνονται σε αυτούς…

Μάλιστα, οι γονείς ή οι παππούδες θα μπορούν να κάνουν μεταβιβάσεις ή δωρεές χρημάτων χωρίς να πληρώσουν ούτε ευρώ στην εφορία. Θυμίζουμε δε ότι, μετά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών από το υπουργείο Οικονομικών στις αρχές του καλοκαιριού, χιλιάδες φορολογούμενοι έσπευσαν να πραγματοποιήσουν γονικές παροχές, καθώς στις περιοχές που βρίσκονται τα ακίνητά τους οι τιμές ζώνης αυξάνονται από την Πρωτοχρονιά του 2022.

Την ίδια ώρα όμως οι νέες αντικειμενικές αξίες αυξάνουν τον φόρο για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν έχουν στην κατοχή τους ούτε μεγάλα ακίνητα, αλλά ούτε και σε ακριβές περιοχές, ενώ οι μειώσεις που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στο ηλεκτρικό ρεύμα έρχονται σε κόντρα με τις προηγούμενες, απανωτές αυξήσεις.
Αντί δηλαδή να πληρώσουν μεγάλα ποσά στην εφορία για τις περιουσίες τους όταν τις μεταβιβάσουν στα παιδιά τους, μετά τον Οκτώβριο δεν θα καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ φόρο στο κράτος.

Παράλληλα, η κυβέρνηση «ξέχασε» να εντάξει στο νέο αφορολόγητο τις κληρονομιές, με συνέπεια τα παιδιά ενός θανόντα να καλούνται να καταβάλουν φόρο για την περιουσία του γονέα τους που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.
Ποσά περιουσίας που υπερβαίνουν το όριο των 800.000 ευρώ θα φορολογούνται με τον ισχύοντα ανώτατο συντελεστή του 10%. Το αφορολόγητο όριο εκτοξεύεται στα 800.000 ευρώ, που σημαίνει ότι για μία γονική παροχή ακινήτου ύψους 300.000 ευρώ από γονέα σε τέκνο σήμερα η επιβάρυνση ανέρχεται στα 1.500 ευρώ. Στο εξής, όμως, θα είναι μηδενική.

Αντίστοιχα, αν ο παππούς θέλει τώρα να κάνει δωρεά 200.000 ευρώ στο εγγόνι του, θα πρέπει να καταβάλει στην εφορία φόρο 20.000 ευρώ, ενώ σε μισό μήνα δεν θα έχει καμία επιβάρυνση.

Το πρώτο ένσημο
Σε ό,τι αφορά την εξαγγελία για την επιχορήγηση του πρώτου ενσήμου, θα πρέπει να τονίσουμε ότι όντως έχει ένα θετικό πρόσημο… Εδώ τα ερωτήματα πάνε στο γιατί το παρουσίασε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ σε διαφορετική διάσταση!

Η αρχική ερμηνεία που εδόθη από ΜΜΕ και λοιπούς ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μηνιαία επιδότηση 1.200 ευρώ (600 ο εργαζόμενος, 600 ο εργοδότης).

Η ακριβής διατύπωση του Μητσοτάκη, είχε ως εξής: «Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα ενισχύονται για 6 μήνες από την πολιτεία με 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη. Τα 600 θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 θα κατευθύνονται στους νέους, πέραν του μισθού τους, για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν».
Τελικά τα 1.200 ευρώ (600 για εργαζόμενους και 600 για την επιχείρηση) αφορούν όλο το εξάμηνο. Δηλαδή ο νέος εργαζόμενος θα παίρνει 100 ευρώ τον μήνα.

Αντίστοιχη ενίσχυση, συνολικού ύψους 600 ευρώ, θα λάβουν και οι εργοδότες τους, για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους κατά τους πρώτους 6 μήνες της πρόσληψης. Συνολικά, για κάθε νέα πρόσληψη κάποιου ηλικίας έως 29 ετών που δεν έχει προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, εργαζόμενος και εργοδότης θα μοιράζονται 1.200 ευρώ.
Για εργασία μερικής απασχόλησης, που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού, ήτοι από 300 ευρώ έκαστος (εργαζόμενος και εργοδότης).

Έτσι, για παράδειγμα, νέος που θα προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό των 663 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2022, θα λάβει καθαρά 570 ευρώ τον μήνα συν 100 ευρώ από την επιδότηση του πρώτου ενσήμου.

Με λίγα λόγια, η παροχή εξαντλείται στα 1.200 ευρώ και θα είναι εφάπαξ, ενώ θα τη μοιράζεται εξίσου ο νεοπροσλαμβανόμενος και ο εργοδότης! Είναι φανερό ότι το εργασιακό περιβάλλον για τους νέους δεν αλλάζει και πολύ από ό,τι γνωρίζαμε έως τώρα, αν υπολογίσει μάλιστα ότι ένα τέτοιου είδους πρόγραμμα έχει ήδη εξαγγείλει και ο ΟΑΕΔ στις 7.9.21 για τους νέους στο ψηφιακό μάρκετινγκ (digital marketing)!

Περισσότερα
Δείτε ακόμα