Σύσταση της ΙΜΠΚ γαι την δισκοφορία στους ιερούς ναούς με δύο «αναγνώσεις»!

Κοινωνία /

Συστάσεις προς τους ιερείς, αναφορικά με την δισκοφορία στους ιερούς ναούς της μητροπολιτικής επαρχίας της, απηύθυνε η ιερά μητρόπολις Πολυανής και Κιλκισίου.

Το θέμα περιλαμβάνεται σε σχετικό ενημερωτικό έγγραφο, που επιδόθηκε στους κληρικούς το Σάββατο 13.1.18 και το οποίο περιήλθε εις γνώσιν της σύνταξης πριν λίγες ημέρες και δημοσιεύεται αυτούσιο.

Έστω και αν πρόκειται περί «εσωτερικού» εγγράφου, μία πρώτη ανάγνωσή του, από την στιγμή που δημοσιοποιείται, προκαλεί εύλογη απορία στο αναγνωστικό κοινό η αναφορά σε ποσά, τα οποία πρέπει να αποκομίζονται από κάθε δισκοφορία, αναλόγως του πληθυσμιακού μεγέθους της κάθε ενορίας, δεδομένης της σημερινής δραματικής οικονομικής συγκυρίας, που καθιστά υπό σκέψιν ή και απαγορευτικό γιά κάποιους πολίτες ακόμη και τον απλό «οβολό», σε αντίθεση με το από ….αιώνων γνωστό «ό,τι προαιρείσθε».

Άλλωστε είναι γνωστό, ότι, έως και πριν να υπαχθούν οι κληρικοί στο καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων δηλαδή έως τις αρχές της δεκαετίας του ’70 ήταν οι πιστοί με το …περίσσευμα προαίρεσης, που συντηρούσαν είτε από το υστέρημά τους είτε από το πλεόνασμά τους το «οικοδόμημα» της Εκκλησίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ιερά μητρόπολις Πολυανής και Κιλκισίου αναγκάσθηκε να προβεί σε αυτήν την κίνηση ως πρώτο «βήμα» στην αντιμετώππιση μεμονωμένων μεν πλην όμως εμφανισθέντων κρουσμάτων …«παρεκκλίσεως» εφημερίων από την συγκεκριμένη «οδό», επί της οποίας κινείται η δισκοφορία.

Πιό απλά, εμφανίσθηκαν μεμονωμένα κρούσματα κληρικών, που δήλωναν εισπράξεις από δισκοφορία κατά …πολύ μικρότερες από τις πραγματικές βάσει του αριθμού πιστών, που παρίσταντο στις ακολουθίες, κατά τις οποίες «έβγαινε» δίσκος!

Οι ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, ότι γιά ωρισμένους από τους προαναφερθέντες κληρικούς έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου, με την διευκρίνηση, ότι το συγκεκριμένο έγγραφο συντάχθηκε ακριβώς με αφορμή αυτά τα κρούσματα, που εκθέτουν τον τοπικό κλήρο στο σύνολό του.

Σε κάθε περίπτωση το χριστεπώνυμο πλήρωμα έχει κάθε λόγο και δικαίωμα να ζητεί να πληροφορηθεί γιά το τι «τρέχει» με την δισκοφορία, ώστε να σχηματίσει τεκμηριωμένη γνώμη και άποψη, προκειμένου οι όποιες αντιδράσεις του να στραφούν προς την ορθή κατεύθυνση.

Και σε κάθε περίπτωση η ιερά μητρόπολις Πολυανής και Κιλκισίου οφείλει μία σαφή απάντηση στο ερώτημα «τι τρέχει με τους συγκεκριμένους ιερείς;», ώστε να μην πλανώνται εντυπώσεις ή και υπόνοιες από εκείνες που στιγματίζουν την «εικόνα» της Εκκλησίας και δίνουν λαβή αρνητικών σχολίων γι’ αυτήν.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ποιός «συνωστισμός»;

Διοργανώνεται, λέει, στο Κιλκίς, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας», μεταξύ άλλων για μια πόλη «με λιγότερο συνωστισμό». Αλήθεια;… πού τον είδαν […]

Οντότητα σε ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥΣ

Από την μία κόπτονται για τα διαβόητα «προσωπικά δεδομένα» και απο την άλλη επιτρέπουν εικονοληψίες και φωτογραφίσεις από ανθρώπους όχι […]

Ιδιαίτερο πρόγραμμα

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε σχολεία της Ρωσίας, στα οποία αυτή θα διδάσκεται ως δεύτερη […]

Ζυμώσεις

Μπορεί οι υποψηφιότητες των Γκουντενούδη και Σιωνίδη να θεωρούνται ουσιαστικώς δεδομένες για τον δήμο Παιονίας, όμως οι συζητήσεις και οι […]

Τέσσερα στα πέντε!

Αμίμητη γελοιογραφία του Κυρ περί τα τέλη της δεκαετίας του ΄70: «-Πώς λέγεται η χώρα που έχει πρόεδρο (σ.σ.: Τσάτσο) […]