Μία «μαύρη» εκατονταετηρίδα, που απλώς «μετατέθηκε» κατά ένα χρόνο λόγω των …ειδικών φετινών περιστάσεων

Πολιτισμός /

Γράφει ο Απόστολος Καραγιαννόπουλος

Συμπληρώθηκαν την Κυριακή 21 Ιουνίου 2020 εκατό χρόνια από την αποφράδα Τρίτη 21 Ιουνίου 1920, ημέρα που εισέβαλαν στο Φούλατζικ της Βιθυνίας οι Τσέτες του Τζεμάλ Μπέη, οι οποίοι,αφού κατέσφαξαν όσους βρήκαν (περίπου τριακόσιους τον αριθμό) και βίασαν τα κορίτσια, κατέστρεψαν εκ θεμελίων το χωριό (ένα αμιγώς ρωμέικο χωριό 1.800 κατοίκων) βάζοντάς το φωτιά από άκρη σε άκρη.

Εμείς, οι απόγονοι των μαρτυρησάντων Φουλατζικιωτών (Ευρώπου, σε συνεργασία με τους απανταχού στην Ελλάδα κατοικούντες) σχεδιάζαμε ήδη εδώ και δύο χρόνια περίπου να τιμήσουμε με ποικίλες εκδηλώσεις μνήμης, καθ’όλη την διάρκεια του 2020, την ιδιαίτερη αυτή επέτειο των εκατό χρόνων από το χαρακτηρισμένο από τους ειδικούς και ερευνητές ως το Ολοκαύτωμα του Φουλατζικιού.

Μας πρόλαβε, όμως, η πανδημία του νέου κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, που επακολούθησαν για την προστασία του πληθυσμού.

Ήδη έχει δρομολογηθεί, καιρό τώρα, η αναβολή των εκδηλώσεων μνήμης για τα εκατό χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Φουλατζικιού γιά του χρόνου, με πραγματοποίηση κεντρικής εκδήλωσης την Κυριακή 20 Ιουνίου 2021 (κατά τα πρότυπα της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι ναι μεν θα διεξαχθούν του χρόνου, θα φέρουν, όμως, τον τίτλο «ΤΟΚΥΟ 2020») με συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (δήμου Παιονίας, κοινότητας Ευρωπού, εκκλησιαστικής επιτροπής Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ευρώπου, τοπικών συλλόγων και με την συνδρομή της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Συλλόγων Ελλάδος και Μικρασιατικών Συλλόγων).

Την Κυριακή 21 Ιουνίου 2020 τελέσθηκεστον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ευρώπου τελέσθηκε σεμνό μνημόσυνο, και στην συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο σφαγιασθέντων, στο προαύλιο της εκκλησίας, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των προγόνων μας, που θυσιάστηκαν στις αλησμόνητες πατρίδες Φούλατζικ της Μικράς Ασίας και Τσαντώ της Ανατολικής Θράκης.

Κορυφαία και ιδιαιτέρως συγκινητική στιγμή για όλους μας ήταν η γιά πρώτη φορά κωδωνοκρουσία των τριών κωδώνων (καμπανών)του νέου κωδωνοστασίου του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, η μία εκ των οποίων, με πρωτοβουλία της εκκλησιαστικής επιτροπής, αφιερώθηκε στα ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΦΟΥΛΑΤΖΙΚΙΟΥ.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα