Πολιτική

Το μεταναστευτικό παίρνει «εκρηκτικές» διαστάσεις παραδέχτηκαν στην σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο Παιονίας

Το μείζον θέμα της ροής προσφύγων και μεταναστών με ή χωρίς ταξιδωτικά έγγραφα αλλά και γενικότερα το μεταναστευτικό σε ωρισμένες του πτυχές συζητήθηκε κατά την διάρκεια ειδικής σύσκεψης, που οργάνωσε και πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας 29.6.15, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου ο δήμος Παιονίας.

Στην σύσκεψη συμμετέσχαν, πλην του οικοδεσπότη δημάρχου Παιονίας Χρήστου Γκουντενούδη, εκπρόσωποι της πολιτικής, όπως ο βουλευτής Κιλκίς της «Χρυσής Αυγής» Χρήστος Χατζησάββας, διαφόρων κυβερνητικών οργανώσεων, όπως «Γιατροί χωρίς Σύνορα», «Praxis», «Γιατροί του Κόσμου», «Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία-Στέκι Μεταναστών» το «Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων», τοπικών εθελοντικών ομάδων όπως αυτή της «πρωτοβουλίας πολιτών Πολυκάστρου», που υποστηρίζουν σε ανθρωπιστικό επίπεδο τους πρόσφυγες και μετανάστες, εκπρόσωποι κρατικών φορέων όπως της αστυνομίας, πυροσβεστικής υπηρεσίας Δ’ ΥΠΕ και Διασυνοριακού Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου.
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΚΕΨΗ1
Επίσης, αιρετοί άρχοντες, όπως, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Ευζώνων Ηλίας Τσανικίδης και Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή, όπου το φαινόμενο της συσώρευσης προσφύγων και μεταστών έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις, αλλά και απλοί πολίτες, όπως ο Βασίλης Τσαρτσάνης που έχει την πιό εκτεταμένη και σε βάθος χρόνου εμπλοκή και πείρα επί του θέματος, ενώ υπήρξε και ξένη αντιπροσωπεία, και συγκεκριμένα από το τμήμα της Αυστριακής ΓΣΕΕ.

Γιά ακόμη μια φορά περιεγράφη από πάρα πολλούς ομιλητές αλλά και απότον δήμαρχο Παιονίας το μέγεθος του προβλήματος και οι εκρηκτικές διαστάσεις, που έχει προσλάβει το θέμα ιδίως το τελευταίο διάστημα, ενώ παράλληλα σκιαγραφήθηκαν με τα πιό μελανά χρώματα και τα προβλήματα και οι δύσκολες συνθήκες μετακίνησης του τεράστιου όγκου προσφύγων και μεταναστών, καθώς και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σε αυτήν την διαδικασία τόσο εντός των συνόρων μας, όπου κυρίως εστιάζονται σε ανθρωπιστικό επίπεδο, αλλά και εκτός λόγω της εχθρικής στάσης των Σκοπιανών μαφιόζων, από την «ανοχή» αστυνομικών οργάνων, όπως έχει δημοσιευθεί παλαιότερα στον «Μαχητή» και έχει καταγραφεί και από άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, με καταγγελίες κυρίως από Σύρους πρόσφυγες.

Δυστυχώς, όπως κατεγράφη στην σύσκεψη διαχρονικώς αλλά και σήμερα η αντιμετώπιση του θέματος από πλευράς των συντεταγμένων και θεσμοθετημένων φορέων της Πολιτείας, τόσο σε σχέση με την ανθρωπιστική του διάσταση αλλά και την ευρύτερη, αυτήν της μεταναστευτικής πολιτικής, ήταν και εξακολουθεί να είναι αποσπασματική και, ως εκ τούτου, αναποτελεσματική.

Δεν είναι τυχαίο, όπως τονίσθηκε, ότι σε σχέση με την αντιμετώπιση του προβλήματος σε ανθρωπιστικό επίπεδο, αυτή ουσιαστικώς υλοποιείται εξ ολοκλήρου από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και από την συμβολή της τοπικής κοινωνίας και των εθελοντικών ομάδων δράσης.

Από την σύσκεψη προέκυψε, επίσης, ότι υπάρχουν δύο τομείς, που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν. Ο πρώτος που αφορά στους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κυρίως στον τομέα της υγιεινής, και ο δεύτερος που σχετίζεται με την τοπική κοινωνία και αφορά πρωτίστως στο αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων στα μικρά χωριά του δήμου, απ’ όπου διέρχονται ή και εγκαθίστανται γιά κάποιο χρονικό διάστημα οι διερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως τις νυκτερινές ώρες, όπως κατέθεσαν οι πρόεδροί των, αλλά και άλλων θεμάτων όπως αυτά της αποκομιδής του μεγάλου όγκου σκουπιδιών που ανεξελέγκτως αφήνουν πίσω τους.

Παράλληλα ετέθησαν και τα ευρύτερα ζητήματα όπως αυτά της εκμετάλευσής των από κακοποιά και μη πρόσωπα εντός Ελλάδος και κυρίως στα Σκόπια, όπου η εφαρμογή του νόμου γιά διέλευση μέσω των εδαφών της εντός 72 ωρών καρκινοβατεί.
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Κάτι που σημαίνει, ότι θα πρέπει, όπως υπογραμμίσθηκε, ότι πρέπει να υάρξουν παρεμβάσεις σε επίπεδο υπουργείου εξωτερικών, αλλά και Ευρωπαϊκής Ενωσης γιά την εφαρμογή υπό διεθνή παρατήρηση του επίμαχου νόμου.

Δυστυχώς, όπως ειπώθηκε, οι εξελίξεις στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης πέριξ της Γερμανίας, Αυστρίας γύρω από το θέμα είναι προς την κατεύθυνση της σκλήρυνσης σχετικώς με την εισροή προσφύγων και μεταναστών.

Πλέον ουσιαστικώς τα σύνορα σε Σερβία, Ουγγαρία, Αυστρία έχουν ουσιαστικώς «σφραγισθεί», όπως τονίσθηκε και συντόμως θα έχουμε επσιτροφή 6.500 μεταναστών από την σερβική πρωτεύουσα, το Βελιγράδι.

Στα θετικά της σύσκεψης θα πρέπει να καταγράψουμε την απόφαση του δήμου Παιονίας να προχωρήσει αμέσως σε ανακουφιστικές ενέργειες, όπως αυτή της λειτουργίας ειδικού χώρου γιά τις φυσικές ανάγκες των διερχομένων προσφύγων και μεταναστών ενώ εξετάζονται τρόποι γιά καλύτερη πρόσβασή τους σε πόσιμο νερό.

Επίσης, από σήμερα στο διασυνοριακό κέντρο του Πολυκάστρου θα είναι σε μόνιμη ετοιμότητα γιά να αντιμετωπίζει διακομιδές τραυματιών προσφύγων και μεταναστών μονάδας του ΕΚΑΒ με ένα ασθενοφόρο.

Παράλληλα δόθηκε η δέσμευση από πλευράς του υποδιοικητή της 4ης ΥΠΕ Ηλία Θεοδωρίδη, που παρευρέθη στην σύσκεψη, ότι θα αντιμετωπισθούν αμέσως τα αιτήματα του Κέντρου Υγείας γιά τα απαραίτητα αναλώσιμα υλικά λόγω των αυξημένων αναγκών του.

Τέλος, να τονίσουμε ότι υπήρξε δέσμευση από πλευράς του κ. Γκουντενούδη να γίνει πλήρης καταγραφή από πλευράς του δήμου όλων των συγκεκριμένων προτάσεων από όλους τους φορείς κρατικούς και μη που συμμετείχαν στην σύσκεψη, να πραγματοποιηθεί από μέρους του δήμου η κωδικοποίησή του και στην συνέχεια να αποσταλεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς, αρχής γενομένης απότην περιφερειακή ένωση δήμων (ΠΕΔ), όπου και συμμετέχει, στο αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς, όπως υπογράμμισε, η συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος ξεπερνά τις δυνατότητες ενός μικρού δήμου, όπως αυτός της Παιονίας, και χρήζει αντιμετώπισης σε κεντρικότερο πεδίο.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα