Γενικά

Η Νέα Καβάλα μέσα στα 28 hotspot της Κυβέρνησης (Φωτογραφίες)

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Καμία νέα δομή δεν δημιουργείται! Το μόνο που άλλαξε είναι ότι ο διοικητικός έλεγχος των 28 δομών στην ενδοχώρα περνά από τους διεθνείς οργανισμούς και τις ΜΚΟ στο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου ώστε να ακολουθήσουν οι προκηρύξεις για την τοποθέτηση Διοικητών και την στελέχωσή τους. Θυμίζουμε ότι οι περισσότερες από τις δομές της ενδοχώρας λειτουργούσαν τα προηγούμενα χρόνια υποστελεχωμένες και χωρίς διοίκηση!

Η κυβέρνηση με κοινή υπουργική απόφαση προχώρησε σε σύσταση 28 Δομών Προσωρινής Υποδοχής Πολιτών Τρίτων Χωρών ή ανιθαγενών, οι οποίοι έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία, στις 24.3.20 σε διάφορα σημεία της ενδοχώρας, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή της Νέας Καβάλας.

Έτσι εξηγείται γιατί εσχάτως είχαμε την εκτέλεση εργασιών στο κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας για την διαμόρφωση οκτώ μεγάλων στεγάστρων σε περιοχές που είχαν εξυγιανθεί με την κατασκευή δαπέδου από μπετόν, στην θέση όπου μέχρι πρότινος ήσαν εγκατεστημένες σκηνές επί χωμάτινου εδάφους, ευάλωτες στους ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι πνέουν κατά καιρούς στην περιοχή.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές της εγκατάστασης σε αυτές υπάρχει δυνατότητα να εγκατασταθούν περίπου 400 άτομα, μαζί βεβαίως με όσους διαβιούν στο ίδιο κέντρο σε ειδικά κοντέϊνερ και είναι περί τους 750 σήμερα.

Και όλα αυτά σε αντίθεση με την θέληση της δημοτικής αρχής Παιονίας, η οποία πρόσφατα με σχετική της πρωτοβουλία έχει ζητήσει την κατάργηση λειτουργίας του επίμαχου κέντρου ανοικτή φιλοξενίας, το οποίο λειτουργεί στην περιοχή της Νέας Καβάλας από το 2015.

Τις εξελίξεις κλήθηκε από πλευράς του «Μαχητή» να σχολιάσει ο δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης, ο οποίος επιφυλάχθηκε προς το παρόν να τοποθετηθεί σχετικώς, καθώς η σχετική κυβερνητική απόφαση κάνει λόγο για την «δημιουργία δομών προσωρινής υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών, οι οποίοι έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία.

Σε κάθε περίπτωση ,η σημαντική αριθμητική αύξηση, όσων πλέον θα διαβιούν στο κέντρο και την προσωρινή δομή προβληματίζει τους εκεί ιθύνοντες για την λειτουργία του, καθώς οι υπάρχουσες δομές υδροδότησης και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας είναι αμφίβολο εάν μπορούν να υποστηρίξουν έναν τέτοιο αριθμό ατόμων.

Ήδη, μετά και την ανάθεση της της ευθύνης απο πλευράς των ΜΚΟ της λειτουργίας των γεννητριών του κέντρου σε αθηναϊκή εταιρία και την λύση της συνεργασίας με τοπικό ηλεκτρολόγο,τα προβλήματα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ συχνά.

Ανάλογες είναι και οι επιφυλάξεις για την επάρκεια του νερού υδροδότηση, καθώς η ευρύτερη περιοχή, της κοινότητα της Νέας Καβάλας και οι εκεί υπάρχουσες κτηνοτροφικές μονάδες, υδροδοτούνται μόνον από μία παροχή με σωλήνα διαμέτρου 0,63 mm, η οποία δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών όσων θα φιλοξενηθούν στο κέντρο, τους κατοίκους της κοινότητας και τους κτηνοτρόφους, ιδίως την θερινή περίοδο όταν η ζήτηση νερού είναι πολύ υψηλή.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ουσιαστικώς όσα κατά καιρούς έχουμε αναφέρει σχετικά με την προοπτική κατάργησης του κέντρου, η οποία φαντάζει και υπό τις παρούσες συνθήκες στο μεταναστευτικό θέμα (αύξηση ροών) στην χώρα μας ,εξαιρετικά δύσκολη, καθώς υπάρχουν αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα στις σκέψεις των εκάστοτε κυβερνητικών ιθυνόντων αναφορικά με την συνέχιση της λειτουργίας του.

Εκτίμηση η οποία καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την υπόθεση παύσης λειτουργίας του και την απόδοση του εκεί αεροδρομίου προς αναπτυξιακή χρήση, όπως ζήτησε εσχάτως με απόφαση του το δημοτικό συμβούλιο Παιονια σε ειδική για τον σκοπό αυτό συνεδρίαση.

Οι εργασίες σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση που είχαμε έχουν ολοκληρωθεί.

Αναλυτικά, οι περιοχές στις οποίες θα λειτουργούν οι συγκεκριμένες δομές, είναι οι ακόλουθες:

1. Δομή «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ», στο στρατόπεδο «ΤΧΜ (ΜΧ) Γ. ΠΕΛΑΓΟΥ» του δήμου Αλεξανδρείας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

2. Δομή «ΒΑΓΙΟΧΩΡΙΟΥ», στην Τοπική Κοινότητας Νυμφόπετρας του δήμου Βόλβης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

3. Δομή «ΛΟΥΤΡΑ ΒΑΓΙΟΧΩΡΙΟΥ», σε ξενοδοχεία του δήμου Βόλβης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

4. Δομή «ΒΕΡΟΙΑΣ», στο στρατόπεδο «ΑΡΜΑΤΟΛΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ» του δήμου Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

5. Δομή «ΒΟΛΟΥ», στις εγκαταστάσεις «ΜΟΖΑΣ» του δήμου Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας
της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

6. Δομή «ΔΟΛΙΑΝΩΝ», στην Εθνική Οδό Καλπακίου Συνόρων του δήμου Πωγωνίου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου.

7. Δομή «ΔΡΑΜΑΣ», στην Αποθήκη Νο 3 της Βιομηχανικής Περιοχής του δήμου Δράμας της Περιφερειακής
Ενότητας Δράμας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

8. Δομή «ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ», στη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού του δήμου Ελευσίνας της Περιφερειακής Ενότητας
Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.

9. Δομή «ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ», στην Τοπική Κοινότητα Θερμοπυλών του δήμου Λαμιέων της Περιφερειακής
Ενότητας Φθιώτιδος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

10. Δομή «ΘΗΒΑΣ», στη θέση «ΚΛΩΣΤΗΡΙΟ ΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ» του δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας
Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

11. Δομή «ΚΑΒΑΛΑΣ», στο στρατόπεδο «ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ» στη θέση «ΠΕΡΙΓΙΑΛΙ» του δήμου Καβάλας
της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

12. Δομή «ΚΑΤΣΙΚΑ», στην Δημοτική Κοινότητα Κατσικά του δήμου Ιωαννιτών της Περιφερειακής Ενότητας
Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου.

13. Δομή «ΚΑΤΩ ΜΗΛΙΑΣ», στην Τοπική Κοινότητα Μηλιάς του δήμου Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας
Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

14. Δομή «ΚΥΛΛΗΝΗΣ», στην Τοπική Κοινότητα Μυρσίνης του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

15. Δομή «ΛΑΓΚΑΔΙΚΙΩΝ», στο στρατόπεδο «ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ» του δήμου Λαγκαδά της Περιφερειακής
Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

16. Δομή «ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟΥ», στο στρατόπεδο «ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ» του δήμου Λαρισαίων της Περιφερειακής
Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

17. Δομή «ΛΑΥΡΙΟΥ», στη θέση «ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ» του δήμου Λαυρεωτικής της Περιφερειακής
Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.

18. Δομή «ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ», στο στρατόπεδο «ΓΕΡΑΚΙΝΗ» του δήμου Ωρωπού της Περιφερειακής Ενότητας
Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.

19. Δομή «ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ», στη θέση «ΠΑΛΑΙΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ» του δήμου Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας
Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

20. Δομή «ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ», στη θέση «ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ» του δήμου Παιονίας της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς
της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

21. Δομή «ΡΙΤΣΩΝΑΣ», στην Περιφερειακή Οδό Χαλκίδας-Θηβών του δήμου Χαλκιδέων της Περιφερειακής
Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

22. Δομή «ΣΕΡΡΩΝ», στη θέση «ΠΡΩΗΝ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ» του δήμου Σερρών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

23. Δομή «ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ», στη θέση «ΠΡΟΒΛΗΤΑ 4» του δήμου Χαϊδαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής.

24. Δομή «ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ», στο στρατόπεδο «ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΑΚΗ» του δήμου Ζηρού της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας της Περιφέρειας Ηπείρου.

25. Δομή «ΓΡΕΒΕΝΩΝ», σε ξενοδοχεία του δήμου Γρεβενών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών της
Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

26. Δομή «ΠΥΡΓΟΥ», στη θέση «ΞΕΝΩΝΕΣ ΠΥΡΓΟΥ» του δήμου Πύργου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας
της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

27. Δομή «ΚΟΡΙΝΘΟΥ», στο στρατόπεδο «ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ» του δήμου Κορινθίων της Περιφερειακής
Ενότητας Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

28. Δομή «ΣΙΝΤΙΚΗΣ», στη θέση «ΚΛΕΙΔΙ» του δήμου Σιντικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Αυτοτελής διεύθυνση πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Κ.Μακεδονίας: Μήπως ήλθε… ο καιρός γιά την κατάργησή της;

Αυτοτελής υπηρεσία πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υποτίθεται ότι λειτουργεί στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Και αναφερόμαστε σε… «υποτίθεται», διότι […]