Κατά τι μειωμένη αναμένεται η παραγωγή δημητριακών περιόδου 2018-19 στην Ε.Ε.

Αγροτικά /

Οι συνθήκες ξηρασίας προς το τέλος της Άνοιξης σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, αναμένεται να μειώσουν την παραγωγή δημητριακών της ΕΕ για την περίοδο 2018-19 σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής.

Η σοδειά του 2017-18 έφτασε τους 307,1 εκατομμύρια τόννους, σχεδόν 1% πάνω από τον μέσο όρο της τελευταία πενταετίας. Ωστόσο οι συνολικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις δημητριακών μειώθηκαν κατά 3%.Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η αναμενόμενη παραγωγή δημητριακών για το 2018-19 αναμένεται να φτάσει στους 299,3 εκατομμύρια τόννους, μια μείωση της τάξης του 2,5% σε σχέση με το 2017-18.

Σε κάθε περίπτωση, τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών είναι άφθονα, και παρά την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για σημαντικές αυξήσεις στις τιμές.

Η συνολικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις των αροτραίων καλλιεργειών αναμένεται να μειωθούν κατά 1% την περίοδο 2018-19, σε σχέση με την προηγούμενη. Ο τομέας των δημητριακών αναμένεται να μειωθεί για τέταρτη συνεχή χρονιά, κατά 1,2%. Συνολικώς οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις με δημητριακά αναμένεται να βρεθούν λίγο παρακάτω από τα 550 εκατομμύρια στρέμματα. Ως επί το πλείστον η μείωση προκαλείται από την απώλεια 2% των εκτάσεων καλλιέργειας σιταριού. Οι σπαρμένες με σκληρό σιτάρι εκτάσεις αναμένεται να μειωθούν κατά 6%. Στο σύνολό τους οι εκτάσεις των χειμερινών καλλιεργειών μειώθηκαν λόγω δυσμενών συνθηκών κατά την σπορά.

Αντιθέτως, οι θερινές καλλιέργειες και ειδικά το καλαμπόκι και το ανοιξιάτικο κριθάρι πιθανότατα θα επεκταθούν ελαφρώς κατά 1,5% και 2,9% αντιστοίχως. Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα είναι καθοριστικές. Πάντως η παραγωγή κριθαριού αναμένεται να παραμείνει σταθερή, ενώ είναι ακόμα νωρίς για να υπολογιστεί η παραγωγή του καλαμποκιού, αφού η καλλιέργεια αναπτύσσεται αργότερα μέσα στο Καλοκαίρι. Ωστόσο η αύξηση στον τομέα συναινεί στο ότι η παραγωγή του 2018-19 θα είναι πολύ κοντά στα 64 εκατομμύρια τόννους, για τρίτη συνεχή χρονιά.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Σιτηρών, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αναμένεται να μειωθεί οριακώς, ενώ ταυτοχρόνως τα αρχικά αποθέματα είναι μειωμένα σε σχέση με πέρυσι κατά 2,8%. Διαφορετικές πηγές όπως το USDA και ο FAO, υπολογίζουν ότι η συνολική παραγωγή δημητριακών θα φτάσει τους 2.090 εκατομμύρια τόνους την περίοδο 2018-19. Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού, σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις, θα κυμανθεί ανάμεσα στα 742 με 754 εκατομμύρια τόννους, ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Αντιθέτως η παραγωγή καλαμποκιού, ειδικά στην Αργεντινή, αναμένεται να αυξηθεί.Περισσότερα
Δείτε ακόμα