Μειοψηφία δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς: «Υστερούμε ως πόλη στην καθαριότητα»

Πολιτική /

Κριτική από την μειοψηφία για την κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας δέχθηκε η δημοτική αρχή Κιλκίς κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 3.9.18.

Πρώτος έθιξε το θέμα ο επικεφαλής «Κιλκίς-Δήμος ΑΞΙΩΝ» Παύλος Τονικίδης, κάνοντας λόγο για σημαντική έλλειψη κάδων απορριμμάτων και για ύπαρξη αρκετών κατεστραμμένων χωρίς κάλυμα.

«Αποκαρδιωτικό θέαμα»
Ακολούθησαν «καταιγιστικά πυρά» από την επικεφαλής του συνδυασμού «ΑλλάΖΩ» Ιωάννα Ρούσσου: «Το θέαμα των ξέχειλων από απορρίμματα κάδων είναι καθημερινό και τουλάχιστον αποκαρδιωτικό, χώρια η ρύπανση από την μεταφορά απορριμμάτων από αδέσποτα τετράποδα, εξ αιτίας των ακαλύπτων κάδων. Επίσης δεν μας τιμά ως πόλη η «εικόνα» σημείων, που κανονικά θα έπρεπε να καθαρίζουν οι καταστηματάρχες.

Είναι λυπηρό να καθαρίζονται αυτά από προσωπικό του δήμου. Και βέβαια, έχουμε και την ρύπανση σημείων από σοβάδες που αποκολλώνται από εγκαταλελειμένα κτίρια, κάτι συγχρόνως επικίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα διερχομένων. Όσο για τα αδέσποτα, πέραν του ότι ρυπαίνουν, «λεηλατώντας» τους κάδους, όσο περνά ο καιρός εκδηλώνουν όλο και πιο επιθετική συμπεριφορά, συνιστώντας πλέον ένα τριπλό πρόβλημα (ρύπανση, υπερπληθυσμό, επιθετικότητα), για το οποίο δεν λαμβάνεται καμμία μέριμνα ούτε προτείνεται λύση. Την «χαριστική βολή» στην καθαριότητα την δίνουν και στάσιμα νερά από υδροροές του δικτύου αποχέτευσης, που συνεχίζουν να αποτελούν εστίες ρύπανσης και δυσοσμίας».

«Να εφαρμόσει πρόγραμμα»
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιάννης Φαχουρίδης αναφέρθηκε θετικώς στην εκ μέρους του δήμου μέριμνα για καθαρισμό και ευπρεπισμό όλης της περιοχής, στην οποία λειτούργησε το ετήσιο γαστρονομικό και επιχειρηματικό φεστιβάλ «Κερνάμε Κιλκίς», προσθέτοντας:

«Όπως μεθόδευσε ο δήμος την παρέμβαση στην συγκεκριμένη περιοχή, ας προχωρήσει στην κατάρτιση και εφαρμογή συγκεκριμένου προγράμματος καθαρισμού και ευπρεπισμού όλων των σημείων της πόλης, όπως αυτός επιβάλλεται να γίνει».

«Έλλειμμα αποτελεσματικότητας»
Στο θέμα των κάδων απορριμμάτων ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας ζήτησε από την δημοτική αρχή ενημέρωση για το σημείο το οποίο αυτό βρίσκεται σήμερα, ενώ ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θόδωρος Βαφειάδης καταλόγισε στην δημοτική αρχή έλλειμμα αποτελεσματικότητας στο τρίπτυχο καθαριότητα-αδέσποτα-διαρροές, «παρά την επαρκή στελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών».

Ασκώντας δριμεία κριτική, απέδωσε το πρόβλημα στο ότι «η δημοτική αρχή δεν έχει ούτε όραμα ούτε μεθοδικότητα», ενώ ευχήθηκε να έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα υγιεινής κατά την διάρκεια της εμποροπανηγύρεως του Κιλκίς, «ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις πολιτών της περιοχής, όπου αυτή εκτείνεται».

«Μιζέρια και εσωστρέφεια»
Συνηγορώντας στο τελευταίο, η κ.Ρούσσου χρησιμοποίησε για την κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας του Κιλκίς την λέξη «χαβούζα», προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του δημάρχου Δημήτρη Σισμανίδη, που έκανε λόγο για «μιζέρια και εσωστρέφεια» από πλευράς μερίδας δημοτικών συμβούλων:

«Παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματα μεριμνούμε, ώστε η πόλη να παραμένει καθαρή και ευπρεπής. Κάποιοι δεν έχουν παρά να επισκεφθούν άλλες πόλεις πληθυσμιακώς πολύ μεγαλύτερες, με οικονομικές και τεχνικές δυνατότητες πολύ περισσότερες και προβολή πολύ ευρύτερη, να κάνουν συγκρίσεις και να μας πουν μετά που υστερεί το Κιλκίς. Φτάνει πια τόση μιζέρια, φτάνει πια τόση εσωστρέφεια».

«Θέλουμε το καλύτερ»
Στις παρατηρήσεις, αναφορές και επικρίσεις των στελεχών της μειοψηφίας απάντησε η αρμόδια αντιδήμαρχος Κατερίνα Γιαννακούλα-Ζιούτα:

«Σε γενικές γραμμές το Κιλκίς δεν παρουσιάζει την «εικόνα», στην οποία αναφέρεται η μειοψηφία είναι θετική, αλλά αυτό δεν μας αρκεί και ικανοποιεί, αφού αντικειμενικό σκοπό μας αποτελεί πάντα το καλύτερο και το πολύ καλύτερο.

Το προσωπικό καθαριότητας φροντίζει καθημερινώς για καθαρή πόλη, όμως η καθαριότητα αποτελεί, και πρέπει να αποτελεί, υπόθεση και των πολιτών, και ειδικότερα των καταστηματαρχών, που οφείλουν να επιδεικνύουν στοιχειώδη συνέπεια και ορθή συμπεριφορά.

Όσο για τους κάδους απορριμμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα αντικατάστασής τους.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα