Με τα ίδια λεφτά θα «τρέξει» το 2020 η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε.

Αγροτικά /

Με συνοπτικές διαδικασίες ο Ευρωβουλή ενέκρινε τον πρώτο μεταβατικό κανονισμό για την ΚΑΠ μετά το 2019, που προβλέπει ότι οι ενισχύσεις θα συνεχιστούν μέχρι και το 2021, ακόμα και αν τα κράτη μέλη δεν καταφέρουν να έλθουν σε συμφωνία αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Παράλληλα προβλέπεται ότι οι κανονισμοί ελαστικότητας ανάμεσα στους δυο πυλώνες συνεχίζονται και για το οικονομικό έτος 2021, ενώ εκτιμάται πως ο πρώτος μεταβατικός κανονισμός μπορεί να τεθεί σε ισχύ πριν το τέλος του 2019.

Το απόγευμα της Τετάρτης 18 Δεκεμβρίου, το πρώτο πακέτο μέτρων που εξασφαλίζει μια ομαλή μετάβαση στην επερχόμενη ΚΑΠ ψηφίστηκε από την Ευρωβουλή, η οποία τώρα καλεί το Συμβούλιο της ΕΕ να το εγκρίνει χωρίς αλλαγές προκειμένου να καταστεί δυνατή η τυπική θεσμοθέτησή του πριν την πρωτοχρονιά.

Η νέα νομοθεσία της ΕΕ διασφαλίζει ότι οι ισχύοντες κανόνες για τη χορήγηση στήριξης στους αγρότες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού δημοσιονομικής πειθαρχίας για τη διατήρηση της χρηματοδότησης εντός των ανώτατων ορίων του προϋπολογισμού, μπορούν να συνεχιστούν μετά το 2019, ακόμη και αν ο νέος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ και η μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής ) δεν έχει εγκριθεί ακόμα.

Το επικυρωμένο κείμενο επεκτείνει τους κανόνες 2015-2019 για την ευελιξία μεταξύ των πυλώνων της ΚΑΠ, δηλαδή τη μεταφορά χρημάτων από τα εθνικά κονδύλια για την ανάπτυξη της υπαίθρου στις άμεσες πληρωμές έως το οικονομικό έτος 2021.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξασφάλισε σήμερα με γρήγορη ψηφοφορία ότι οι αγρότες θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν κοινοτική χρηματοδότηση στα τρέχοντα επίπεδα, ακόμη και αν ο νέος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ και οι κανόνες της ΚΑΠ δεν έχουν ακόμη τεθεί σε ισχύ», δήλωσε ο Γερμανός εισηγητής και πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, Νόρμπερτ Λινς, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

«Αυτή είναι μια κρίσιμη απόφαση που φέρνει σαφήνεια στην αγροτική μας κοινότητα και διασφαλίζει ότι όσοι παράγουν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε όλοι μπορεί να είναι σίγουροι ότι θα συνεχίσουν να πληρώνονται σωστά για τη δημόσια υπηρεσία που παρέχουν», εξήγησε ο ίδιος.

«Ζητώ τώρα από το Συμβούλιο να εγκρίνει το νόμο μας χωρίς αλλαγές, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν πριν από το τέλος του έτους. Καλώ επίσης τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τις συνομιλίες τους σχετικά με τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2020, ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε το συντομότερο τις διαπραγματεύσεις για την τελική του μορφή. Οι αγρότες της ΕΕ μας παρακολουθούν και αξίζουν τη σαφήνεια και την κατάλληλη χρηματοδότησή τους αγροτικής πολιτικής», κατέληξε.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε το σχέδιο νόμου της Επιτροπής με ταχεία απλοποιημένη διαδικασία χωρίς τροπολογίες με 637 ψήφους υπέρ, 27 κατά και 20 αποχές. Ας σημειωθεί πως εάν το Συμβούλιο ανταποκριθεί στο αίτημα της Ευρωβουλής, ο νέος νόμος της ΕΕ θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος του έτους.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα