Με συνδεδεμένη ενίσχυση 200 ευρώ γιά τις ντόπιες φυλές στηρίζεται η εγχώρια παραγωγή βοείου κρέατος

Αγροτικά /

Μια ξεκάθαρη γραµµή ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής βόειου κρέατος δίνει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που ανακοίνωσε το µεσηµέρι της Τρίτης 10 Μαΐου τα νέα ποσά για την συνδεδεµένη ενίσχυση του κλάδου στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.

Αυτό φαίνεται από την νέα ελληνική πρόταση προς τις Βρυξέλλες, η οποία δια στόµατος Γιώργου Γεωργαντά, αφορά σε ενίσχυση 145 ευρώ ανά θηλάζουσα αγελάδα και εν συνεχεία προβλέπει 200 ευρώ ανά ζώο έως 14 µηνών αποκλειστικά για ελληνικές φυλές, όπως η βραχυκερατική. Για τους εκτροφείς, το νέο πλάνο προβλέπει ενίσχυση 250 ευρώ ανά ζώο 15 έως 24 µηνών, αποκλειστικά και εδώ ελληνικής φυλής.

«Η ενίσχυση προς τους παχυντές θα είναι 250 ευρώ, µόνο αν αγοράζουν ελληνικές φυλές. Είναι κάτι που ζήτησαν οι κτηνοτρόφοι και εµείς εδώ είµαστε για να εξυπηρετούµε τα συµφέροντα των κτηνοτρόφων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Όπως τόνισε ο υπουργός, η παραπάνω αποτελεί την ανακατασκευασµένη πρόταση που θα σταλεί στις Βρυξέλλες στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ, η οποία προβλέπει πως η χώρα µας προορίζει το µεγαλύτερο ποσοστό των κονδυλίων για τις συνδεδεµένες για ζωοτροφές και ζωικό κεφάλαιο.

Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε στους παρευρισκόµενους πως προχωράει κανονικά το αίτηµα για συνδεδεµένη ενίσχυση στο καλαµπόκι από τη νέα περίοδο και ζητούµενο είναι το ποσό του πριµ. Όπως ήδη έχει γράψει η Agrenda και σύµφωνα µε απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, θα επιχειρηθεί το πριµ στο καλαµπόκι να προσεγγίζει αυτό της ειδικής βάµβακος (περί τα 70 ευρώ το στρέµµα).

Καθώς πρόκειται για καλλιέργειες ανταγωνιστικές και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές κίνητρο για την καλλιέργεια του καλαµποκιού ώστε να προτιµηθεί αντί του βάµβακος. Το ποσό που αναµένεται να προβλεφθεί υπολογίζεται πάνω από τα 50 ευρώ το στρέµµα.

Ειδικότερα όσον αφορά τα βοοειδή, σύµφωνα λοιπόν µε τα λεγόµενα του υπουργού και µε βάση τα όσα προβλέπονται στο στρατηγικό σχέδιο, η ανακατασκευασµένη πρόταση για τη συνδεδεµένη ενίσχυση στα βοοειδή θα έχει ως εξής:

Μέτρο Α: Για αγελάδες που γέννησαν, αφού η παρέµβαση αφορά την συνδεδεµένη ενίσχυση σε θηλυκά βοοειδή ηλικίας 18 µηνών έως 12 ετών, που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης (145 ευρώ/ζώο).

Μέτρο Β: Για βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά) ελληνικής φυλής που διατηρούνται στην εκµετάλλευση τουλάχιστον για 5 µήνες πριν τη σφαγή και οδηγούνται στην σφαγή σε ηλικία 11-12 µηνών (200 ευρώ/ζώο).

Μέτρο Γ: Αφορά την συνδεδεµένη ενίσχυση σε βοοειδή ελληνικής φυλής (αρσενικά και θηλυκά) που οδηγούνται σε σφαγή, σε ηλικία 14 έως 24 µηνών. Προϋπόθεση είναι τα ζώα να είναι ελληνικής φυλής διατηρούνται στη εκµετάλλευση τουλάχιστον για 5 µήνες πριν τη σφαγή (250 ευρώ/ζώο).

Όποιος κτηνοτρόφος ιδιοπαράγει και εκτρέφει τα γεννηθέντα ζώα µέχρι τις ηλικίες 11-12 µηνών ή 14-24 µηνών µπορεί να λαµβάνει προσθετικά την ενίσχυση Α και Β ή την ενίσχυση Α και Γ.».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα