Με αφορμή εργατικό ατύχημα στην ΑΛΟΥΜΥΛ το συνδικάτο μετάλλου Κ.Μακεδονίας καταγγέλλει τις συνθήκες εργασίας

Γενικά /

Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου νοσοκομείου σε σοβαρή κατάσταση, με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, νοσηλεύεται 22χρονος εργαζόμενος που τραυματίστηκε την ώρα της δουλειάς στο εργοστάσιο της «ΑΛΟΥΜΥΛ». Σύμφωνα με πληροφορίες, το ατύχημα έγινε το πρωί της Πέμπτης 16 Σεπτέμβρη. Την ώρα του ατυχήματος ο 22χρονος εργαζόταν στις πρέσες. Αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Κιλκίς όπου κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, λόγω έλλειψης ΜΕΘ στο νοσοκομείο του Κιλκίς.

Από το συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων μετάλλου και εργαζομένων ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το συνδικάτο μετάλλου Κ.Μακεδονίας καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα στο εργοστάσιο της ΑΛΟΥΜΥΛ, που διεπράχθη την Πέμπτη 16.9.21 με τον σοβαρό τραυματισμό συναδέλφου στο κεφάλι και εύχεται στον συνάδελφο περαστικά και καλή ανάρρωση.

Την ίδια στιγμή που η ΑΛΟΥΜΥΛ πανηγυρίζει για αύξηση του τζίρου και της κερδοφορίας, αυτό, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, είναι η εντατικοποίηση, οι χαμηλοί μισθοί και η ανασφάλεια, χωρίς να είναι σίγουροι ότι θα γυρίσουν από την δουλειά τους σώοι και αβλαβείς.

Η προστασία της ζωής και της υγείας μας αποτελεί κόστος γιά τους βιομήχανους. Τα παλιά μηχανήματα, η έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, η ελλιπής εκπαίδευση των εργαζομένων, οι υπερωρίες και τα τετραβάρδια είναι μέσα, γιά να αυξάνει την κερδοφορία της η εταιρεία εις βάρος της ασφάλειας των εργαζομένων.

Τεράστιες ευθύνες φέρει και η κυβέρνηση, γιά την τραγική κατάσταση, στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται το νοσοκομείο Κιλκίς, χωρίς την λειτουργία ΜΕΘ, την στιγμή που στο Κιλκίς υπάρχουν πολλές βιομηχανίες με χιλιάδες εργαζόμενους και τα εργατικά ατυχήματα αποτελούν συχνό φαινόμενο.

Το αποτέλεσμα είναι, για σοβαρές περιπτώσεις, όπως και αυτή, να απαιτείται η διακομιδή στην Θεσσαλονίκη με την απώλεια πολύτιμου χρόνου. Επίσης με την διαρκή υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, αφήνουν τις βιομηχανίες να λειτουργούν ανεξέλεγκτα με κίνδυνο της ασφάλειας των εργατών.
Απαιτούμε, εδώ και τώρα, να ληφθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων:

– Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων γιά την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

– Έλεγχο των εργοδοτών από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς γιά την απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη των εργοδοτών

– Μόνιμη παρουσία γιατρού εργασίας στις βιομηχανίες

– Επαρκής στελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

– Να στελεχωθεί ΤΩΡΑ το νοσοκομείο του Κιλκίς με το απαραίτητο προσωπικό και τις υποδομές.

– Να ανοίξει ΣΗΜΕΡΑ πλήρως στελεχωμένη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με βάση τις ανάγκες της περιοχής.

– Τέλος στα ωράρια – «λάστιχο».

– Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με συλλογική σύμβαση. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δεν «χόρεψε» μπάλλο!

Όπως δείχνουν μέχρι τώρα ο νομός μας δεν «χόρεψε» στους ήχους του «Μπάλλου», όπως ονομάζουν οι μετεωρολόγοι την κακοκαιρία των […]