Μάθε τι γίνεται στα χαρτιά

Αρθρογραφία /
συμμετοχή-δήμος-μαχητής-κιλκίς

Κρίνεις συνέχεια τον δήμο και τους υπαλλήλους του. Κρίνεις τους συμβούλους, τον δήμαρχο αλλά και τα έργα αυτών. Και πολύ καλά κάνεις. Εσύ τους ψηφίζεις, οφείλεις να έχεις κριτική στάση απέναντι τους. Είναι ο καθρέφτης σου. Μην το ξεχνάς αυτό. Εσύ ευθύνεσαι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο που βρίσκονται εκεί να διοικούν. Εσύ τους έδωσες το δικαίωμα, είτε με την ψήφο σου, είτε απαξιώνοντας την υποχρέωση που έχεις στη ψήφο. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία μπορείς και να μη συνεχίσεις να διαβάζεις παρακάτω.

Οφείλεις όμως να ενημερώνεσαι και να συμμετέχεις σε ότι επέλεξες. Να ξέρεις όταν κρίνεις και να μιλάς με επιχειρήματα. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Μα φυσικά με το να είσαι ενεργός πολίτης. Αρχικά ξεκίνα να πηγαίνεις στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Θα καταλάβεις πολλά πράγματα για τους ανθρώπους που σε εκπροσωπούν από τον τρόπο που μιλάνε, κινούνται και επιχειρηματολογούν. Έπειτα πες τη γνώμη σου. Σημείωσε τα προβλήματα και τις διαφωνίες σου. Μπορεί ο δήμος να μη θέλει «να μπλέκεσαι στα πόδια του» αλλά το σωστό είναι να το κάνεις. Να ελέγχεις τις διαδικασίες, αν τηρείται η νομιμότητα.

Ζήτα έγγραφα που είναι διαθέσιμα στους πολίτες. Να μαζεύεις στοιχεία για να μην μπορεί κανείς να σου πει ότι λες ανακρίβειες. Μπορείς να μάθεις για το δήμο μέσα από το δήμο. Κανείς δεν μπορεί να σου αρνηθεί τα δικαιώματα σου. Διαφάνεια λέγεται αυτό, όσο κι αν το έχουν θάψει και εμείς το θεωρούμε λογικό πια. Δεν είναι. Ο δήμος πρέπει να λογοδοτεί για τα πεπραγμένα του σε πολίτες που είναι ενεργοί και επιθυμούν να βοηθήσουν. Ναι δεν αναφέρομαι σε εκείνους που κάθονται στις καφετέριες και κρίνουν μόνο, περιμένοντας από άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

Ο Δήμος μόνος του δεν μπορεί να σταθεί, χρειάζεται τη βοήθεια των δημοτών του. Για το καλό όλων και όχι για το καλό των λίγων. Μην δίνετε αυτοδυναμία σε ανθρώπους που πρέπει να συνεργάζονται. Υπάρχουν δικαιώματα που έχετε, ψαχτείτε και μάθετε τα. Χρησιμοποιήστε τα για καλό του τόπου που ζείτε. Και ίσως αν η πλειοψηφία αρχίζει να ενεργοποιείται και όλο και περισσότερες φωνές να ακούγονται, να αλλάξει και το κλίμα αυτής της πόλης. Της μίζερης, που δεν ξέρει ποιος την κυβερνά αλλά ξέρει να τον κράζει. Που ψηφίζει με βάση το προσωπικό όφελος αλλά κρίνει για το καλό όλων. Δούλεψε με τον δήμο χωρίς να είσαι εκλεγμένος, γιατί είσαι το πιο σημαντικό κομμάτι του. Είσαι ο δημότης του.

Περισσότερα

Ιστορία εθνικών ατιμώσεων

Μοριάς, καλοκαίρι του 1825. Ο αιμοσταγής Αιγύπτιος Ιμπραήμ πασάς με τους «παλιαραπάδες» του, όπως αποκαλούσαν οι δυστυχείς Έλληνες το ασκέρι […]

Δείτε ακόμα