Κοινωνία

Την «μακαρία οδό» της αθανασίας «πορεύεται» η ιατρός Κική Πάγκου

Την Τετάρτη 11.4.18 η κοινωνία του Κιλκίς, πόλης και νομού, της απέδωσε, με μία περιεκτική εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο την ελάχιστη οφειλόμενη τιμή γιά την μεγίστη προσφορά της στα πολιτιστικά του τόπου, απευθύνοντάς της ένα μεγάλο «ευχαριστώ».

Πέντε ημέρες μετά, το βράδυ της Δευτέρας 12.4.18 η Κυριακή Παπαδοπούλου-Πάγκου, η καταξιωμένη ιατρός παθολόγος, η αγαπημένη Κική όλων των Κιλκισιωτών, που προσωποιούσε την καλοσύνη και την ανθρωπιά, η προικισμένη με όλα εκείνα τα γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν τον ποιοτικό άνθρωπο, η άξια σύζυγος και μητέρα και, τέλος, η μεγάλη κυρία της «Τέχνης», πρόεδρός της επί 26 συναπτά έτη, με την ανεκτίμητη προσφορά στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου, ξεκίνησε να «πορεύεται» την «μακαρία οδό» της αθανασίας.

«Νικημένη» από ανίατη νόσο, την οποία, όμως αντιμετώπισε μέχρι τέλους, με το θάρρος και την καρτερικότητα του έχοντος την γνώση και την επίγνωση και με την αξιοπρέπεια του γνήσιου αγωνιστή της ζωής, η Κική μας είναι πλέον «τεταγμένη εν σκηναίς δικαίων», έχοντας αφήσει ένα τεράστιο δυσαναπλήρωτο κενό στην κοινωνία του Κιλκίς, της οποίας απετέλεσε ενεργό μέλος τα περισσότερα από τα 79 έτη της ζωής της.

Η αίσθηση αυτού του κενού πλανήθηκε εντόνως την επόμενη ημέρα, όταν η αυτή η κοινωνία, η ίδια που την τίμησε λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα όντας εν ζωή, της απηύθυνε το ύστατο χαίρε σε κλίμα βαρύτατου πένθους και έντονης συγκινησιακής φόρτισης.

Ωστόσο, η προσφορά της σ’ αυτόν τον τόπο, είτε ως επιστήμονος, που ήταν πάντα στο πλευρό του πάσχοντος συνανθρώπου, είτε ως στέλεχος και προέδρου του ιατρικού συλλόγου είτε ως εξέχον μέλος και διοικητικό στέλεχος αρκετών κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων και από το 1980 ιδρυτικό μέλος και διοικητικό στέλεχος της «Τέχνης», στην προεδρεία της οποίας θήτευσε δημιουργικότατα από το 1991 έως και το 2017, άφησε τόσο έντονη και ανεξίτηλη την «σφραγίδα» της έτσι που να μπορεί κανείς να πει ότι, μπορεί μεν το Κιλκις να στερείται πλέον της φυσικής παρουσίας της, πλην όμως η μορφή της και το έργο της θα υπενθυμίζουν γιά πάντα την παρουσία της ανάμεσά μας, στις καρδιές και ψυχές όλων.

ΣΧΕΣΗ …ΜΗΤΕΡΑΣ-ΤΕΚΝΟΥ!
Όπως αναφέρθηκε, το έργο στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου, «μιλά» από μόνο του. Ειδικότερα δε η σχέση της με την «Τέχνη» θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως σχέση …μητέρας-τέκνου!
Πολύτιμο και ανεκτίμητο στήριγμά της ο …αεικίνητος σύζυγός της ορθοπεδικός ιατρός Θανάσης, ένα ακόμη μέλος της κοινωνίας μας, που κέρδισε την εκτίμηση, σεβασμό και αγάπη όλων μας με την αθόρυβη και δημιουργική δράση του στους ίδιους χώρους και γενικώς σε οποιονδήποτε κίνηση ή πρωτοβουλία, που προάγει την ποιότητα ζωής. Άξιος σύζυγος, άξιας συζύγου.

Και σίγουρα αξίζει μία ιδιαίτερη αναφορά στο κεφάλαιο «Τέχνη», που και γιά τους δύο υπήρξε ένα από αυτά, που «σημάδεψαν» την ζωή τους.

Η Κική Παπαδοπούλου-Πάγκου, ιδρυτικό μέλος της «Τέχνης» Κιλκίς και πρόεδρος της τα τελευταία είκοσι έξι χρόνια, κατάφερε να αναδείξει τον σύλλογο σε πολυδύναμο χώρο πολιτισμού και πόλο έλξης για την πόλη του Κιλκίς. Υπήρξε, επίσης, ιδρυτικό μέλος και της ένωσης Ποντίων νομού Κιλκίς “Οι Αργοναύτες”, η μοναδική γυναίκα της ιδρυτικής ομάδας και αυτή αναφέρεται ότι έδωσε το όνομα στον σύλλογο που ακόμη αποτελεί κορυφαίο χώρο πολιτισμού.

Η Κική, άοκνος πνευματικός «μάστορας», με πίστη και αξιακό φορτίο, υπηρέτησε το όραμα για την καλλιέργεια και διάδοση των Γραμμάτων και Των τεχνών αγόγγυστα, φανατικά, δυναμικά, με συνέπεια και σε βάθος χρόνου.

Επί προεδρείας της η «Τέχνη» με ιδιόκτητη στέγη επί της οδού 25ης Μαρτίου 20, στο κέντρο της πόλης στέγασε φιλόξενα τμήματα καλλιτεχνικής παιδείας δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά και ενηλίκους να έλθουν σε επαφή με την μουσική, την ζωγραφική, τον χορό, το θέατρο, την αγιογραφία κ.α.
Ακόμη φιλοξενήθηκαν ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, καταξιωμένων αλλά και τοπικών καλλιτεχνών (ενδεικτικά αναφέρονται οι Θάλεια Φλωρά-Καραβία, Κ. Λαχάς, Κ. Λούστας, Μ. Γιανναδάκης, Απ. Κιλεσσόπουλος, Γ. Μαβίδης, Φ. Ζογλοπίτης, Ν. Μπλιάτκας, Αικ. Σταυρούδη, Γ. Κόρδης, Ζ. Κουμπλής, Σ. Μαυρομάτης, Σερχάτ, Π.Μέντελ κα). Επίσης φιλοξενήθηκαν εικαστικές εκθέσεις από συλλογές διαφόρων φορέων και ιδρυμάτων (ενδεικτικά αναφέρονται Ίδρυμα Κεραμέως, Τελλόγλειο, Ινστιτούτο Γκαίτε, σύλλογος καλλιτεχνών εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.), κέντρο Ιστορίας δήμου Θεσσαλονίκης, δημοτική πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Ένωση Ελλήνων χαρακτών, απόφοιτοι της Σ.Κ.Τ.Θ., ασθενείς του Ψ.Ν.Θ., κα).

Επί προεδρίας της Κικής αναπτύχθηκαν συνεργασίες με σημαντικούς φορείς για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις (ενδεικτικά αναφέρονται αφιερώματα στον Μάνο Χατζιδάκι, στα εκατό χρόνια από την γέννηση του Φ. Γκ. Λόρκα, με το συγκρότημα «Musica Mediterranea», στον Μάνο Ελευθερίου, στον Τάσο Λειβαδίτη, στον Ν. Καββαδία, στον Νίκο Γκάτσο) και ομιλίες – συζητήσεις με προσωπικότητες του χώρου των Γραμμάτων και των Τεχνών (ενδεικτικά αναφέρονται Χρ. Γιανναράς, Σ. Καργάκος, Ντ. Χριστιανόπουλος, Μ. Γλέζος, Άννα Συνοδινού, π. Γεωρ. Μεταλληνός, Λ. Κονιόρδου, Δ. Παντερμαλή, Λιάνα Κανέλλη, μοναχός Μωυσής Αγιορείτης), βιβλιοπαρουσιάσεις πανελληνίως καταξιωμένων και τοπικών λογοτεχνών (π.χ. του Κιλκισιώτη συγγραφέα Λ. Παυλίδη «Η κακιά πεθερά» και «Πρόταση γάμου» και του Χρ. Σαμουηλίδη «Μιθριδάτης ο Μέγας Ελληνοπέρσης Βασιλιάς του Πόντου» και «Στους πέντε ανέμους του Καυκάσου», του Μ. Γλέζου «Συνείδηση Πετραίας Γης», της Στ. Βογιατζόγλου, της Άννας Συνοδινού «Πρόσωπα και προσωπεία», της Ιωάννας Καρυστιάνη «Κοστούμι στο χώμα», του Γ. Ξανθούλη «Ύστερα ήλθαν οι μέλισσες» και «Τούρκος στον κήπο» κ.α), εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές-επισκέψεις σε μουσεία, γκαλλερύ και θέατρα.

Πρωτοστάτησε και στήριξε τη δημιουργία της θεατρικής σκηνής της «Τέχνης» το 1993, με την καθοδήγηση του αείμνηστου ηθοποιού του Κ.Θ.Β.Ε. Δημήτρη Καρέλλη, και τα τελευταία χρόνια με τον Παύλο Δανελάτο, διευθυντή της σχολής θεάτρου Ανδρέα Βουτσινά.

Πρωτοστάτησε και υλοποίησε για 22 συνεχείς χρονιές τον πανελλήνιο ποιητικό διαγωνισμό με την επωνυμία «Κούρος Ευρωπού» με ανταπόκριση από όλη την Ελλάδα και Έλληνες του εξωτερικού, και υπό την αιγίδα του υπουργείου πολιτισμού τα τελευταία 15 χρόνια.

Το μέγεθος της προσφοράς της εκφράσθηκε στον υπερθετικό βαθμό όταν κατάφερε να δημιουργήσει την πινακοθήκη της «Τέχνης» στον οικισμό Μεταλλικού του Δήμου Κιλκίς σε ιδιόκτητο κτίριο το οποίο κατασκευάστηκε με ίδιες δαπάνες του συλλόγου και δωρητών, με έργα που συλλέχθηκαν μέσα στα χρόνια από προσφορές καλλιτεχνών (ο αριθμός των έργων υπερβαίνει τα 350).

Χάρη και στις δικές της ενέργειες η πινακοθήκη της «Τέχνης» συμπεριελήφθη στις 17 πλέον ενδιαφέρουσες πινακοθήκες της περιφέρειας, από τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, πολιτικό και πνευματικό άνθρωπο, σε ειδική έκδοση για τις πινακοθήκες της περιφέρειας (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την πινακοθήκη κοσμούν έργα των Νίκου Γαβριήλ–Πεντζίκη, Μπόστ, Μίνου Αργυράκη, Νίκου Σαχίνη, Στέλιου Μαυρομάτη, Κώστα Λούστα, Ντίνου Παπασπύρου, Δημήτρη Ξόνογλου, Ξενή Σαχίνη, Έλλης Χρυσίδου, Γιάννη Γαϊτη, Βάσως Κατράκη, Σπύρου Βασιλείου, Χατζηκυριάκου-Γκίκα).

Σε συνεργασία με το Βασίλη Μέλφο δημιούργησε στους χώρους της «Τέχνης» μόνιμη έκθεση αξιόλογης συλλογής πετρωμάτων από τον Ελλαδικό χώρο αλλά και από όλο τον κόσμο.

Επί προεδρείας της Κικής Παπαδοπούλου-Πάγκου η «Τέχνης» έτυχε πολλών διακρίσεων όπως στον διαγωνισμό “Small Monmarte of Bitola 2001” των Σκοπίων (εικαστικά εργαστήρια και μαθητής, της «Τέχνης»), σε διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής, στην Σλοβενία και στην Νόβα Ζαγκόρα της Βουλγαρίας, στον 4ο πανελλήνιο διαγωνισμό ερασιτεχνικού θεάτρου Ν. Ορεστιάδος (βραβείο ενδυμασιών, α’ βραβείο κριτικής επιτροπής και α’ βραβείο εταιρείας Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων), στον 6ο πανελλήνιο διαγωνισμό ερασιτεχνικού Θεάτρου Ν. Ορεστιάδος (Α΄ βραβείο κριτικής επιτροπής, κοινού, σκηνικών, σκηνοθεσίας).

Πλούσια ήταν και η εκδοτική δραστηριότητα της «Τέχνης» κατά την διάρκεια της θητείας της και ενδεικτικά αναφέρονται το «Το Αρχαίο θέατρο» του Μανόλη Γκαράνη, «Υλικά και Τεχνική στην ζωγραφική και την χαρακτική» της «Τέχνης», «Μεταπλάσεις» κατάλογος έργων του Ν. Μπλιάτκα, τη «Συλλογή της «Τέχνης» Μ.Κ.Ε. Κιλκίς, βιβλιοκατάλογος των έργων της συλλογής της «Τέχνης», με καταλογογράφηση, κείμενα και επιμέλεια της Κάτιας Κιλεσοπούλου, έκδοση του ημερολογίου του Βασίλη Ρώτα γιά την Μάχη του Κιλκίς κ.α.
Στην σχετική κοινή ανακοίνωση δήμου και «Τέχνης» αναφέρονται και τα εξής:

«Θεωρώντας υποχρέωση μας, τόσο ο δήμος Κιλκίς και η «Τέχνη» να τιμούμε τους δικούς μας σημαντικούς ανθρώπους, αξιολογώντας το έργο τους και την πολύχρονη αξιακή παρουσία τους στην τοπική κοινωνία και στο πανελλήνιο, η Κική Παπαδοπούλου Πάγκου αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα για μικρούς και μεγάλους.
Άνθρωποι σαν την Κική Παπαδοπούλου-Πάγκου είναι οδηγοί, εμπνευστές και «φάροι» των νεωτέρων και η απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης και η αναγνώριση της σημαντικής, σπουδαίας και ανυστερόβουλης προσφοράς της στα πολιτιστικά δρώμενα του Κιλκίς έρχεται ως φυσική ακολουθία στο έργο τους.

Σήμερα, που ζούμε σε καιρούς εναγώνιας αναζήτησης ανθρώπων ικανών να παρακάμψουν το άγονο έδαφος της οικονομικής κρίσης και να βοηθήσουν να καρπίσει ο Πολιτισμός καλλιεργώντας στα εύγονα εδάφη του για το καλό του τόπου και του κόσμου, η ανάγκη ανάδειξης τέτοιων προσωπικοτήτων γίνεται αδήριτη και επιτακτική.

ΠΑΓΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

“Αναπαύσου εν ειρήνη… Κική της Τέχνης”
Το διοικητικό Σσμβούλιο της Μ.Κ.Ε. Τέχνη και τα μέλη της βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να αποχαιρετήσουν μια από τις σημαντικότερες πρωτεργάτριές της, την Κική Παπαδοπούλου-Πάγκου, τη δική μας Κική, την Κική της Τέχνης.

Αιώνια ανικανοποίητη, διψασμένη για το ακατόρθωτο η Κική έζησε δυνατά, γενναία, όμορφα, ανατρεπτικά, δημιουργικά, αποκτώντας δίκαια τους τίτλους του χαρισματικού ανθρώπου, της εξαίρετης γιατρού, της δυναμικής παρουσίας, της φιλόξενης οικοδέσποινας, της πολυσχιδούς προσωπικότητας.

Κοντά σαράντα χρόνια υπήρξε η μεγάλη μαστόρισσα στα πολιτιστικά πράγματα του Κιλκίς και όχι μόνον, την Τέχνη την υπηρέτησε άοκνα, ανυστερόβουλα και αγόγγυστα, την φρόντισε όπως τα παιδιά της, την αγάπησε, την πόνεσε, την ανάδειξε και παρέδωσε στην πόλη και τους ανθρώπους της μια πολιτισμική κοιτίδα και συγχρόνως ένα πολύτιμο κληροδότημα.

Κική της Τέχνης,
παραφράζουμε τον ποιητή για να σου πούμε αναπαύσου εν ειρήνη…

“ ‘Εχεις ζήσει για όσα πρέπει
και θα είσαι για πάντα μέσα σε όλα εκείνα που γι αυτά έχεις ζήσει..
Θα είσαι για πάντα μέσα σε όλο τον κόσμο…”

Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι αντί στεφάνου να δοθεί το ποσό των 150 ευρώ στο Χαμόγελο του Παιδιού, όπως είναι και η επιθυμία της οικογένειας.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ
Υπήρξε μία σπουδαία ιατρός, ένας ξεχωριστός άνθρωπος, μία σημαίνουσα προσωπικότητα του τομέα του πολιτισμού, που άφησε ανεξίτηλη την «σφραγίδα» της στην πολιτιστική ζωή του Κιλκίς.
Η Κική Παπαδοπούλου-Πάγκου δεν ήταν μόνο ιδρυτικό μέλος και επί 26 συναπτά έτη προέδρος της «Τέχνης».
Είχε προηγηθεί η ενεργός συμμετοχή της στην δραστηριότητα και άλλων κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων του τόπου.

Ανάμεσά τους και ο σύλλογός μας, του οποίου υπήρξε, επίσης, ιδρυτικό μέλος και διοικητικό στέλεχος.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά υπήρξε και …η «νονά» του, αφού σ’ αυτήν οφείλει την επωνυμία του «Αργοναύτες».

Έχουμε, λοιπόν, και έναν πρόσθετο ιδιαίτερο λόγο να αισθανόμαστε θλίψη γιά την απώλειά της.
Συμμεριζόμενοι τα αισθήματα όλης της κιλκισιώτικης κοινωνίας, την αποχαιρετούμε με συγκίνηση αλλά και με το δεδομένο, ότι θα ζη γιά πάντα στις καρδιές μας.
Αιωνία της η μνήμη και καλό Παράδεισο.

Γιά την ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»
Το διοικητικό συμβούλιο

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ
Από την Δευτέρα 16-4-18 το Κιλκίς πενθεί γιά την απώλεια μιας σπουδαίας προσωπικότητας. Μιας σπουδαίας γυναίκας που υπηρέτησε υποδειγματικά όχι μόνο την επιστήμη της ιατρικής, αλλά και τις Τέχνες και τον πολιτισμό.
Η Κική Παπαδοπούλου-Πάγκου, με έντονο το αίσθημα της προσφοράς και του εθελοντισμού και με την δυναμική της παρουσία και ποιοτική δράση στο «τιμόνι» της «Τέχνης», ανέπτυξε πολυσχιδές και αξιοθαύμαστο έργο, με το οποίο και συνέβαλε τα μέγιστα στην εξωστρέφεια και στην προβολή του τόπου μας.
Υπήρξε μια γυναίκα με ήθος και αξίες, με έμφυτη μαχητικότητα, αποφασιστικότητα και δημιουργικότητα, με ιδιαίτερη αγάπη για το Κιλκίς. Το αξιομνημόνευτο έργο της αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για την τοπική κοινωνία και τις επόμενες γενιές.
Το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της.

Γιά το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς
Το διοικητικό συμβούλιο

Περισσότερα

Συγχαρητήριο του «Μαχητή»

Το δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μαχητή» συγχαίρει θερμά την Χριστίνα Ζώτου από τον Καμπάνη: -Για τις άριστες κύριες και μεταπτυχιακές σπουδές […]

Δείτε ακόμα