«Μαγνήτης» το «χρυσάφι» του Λεκανοπεδίου Μουριών στην «3η γιορτή του καλαμποκιού»

Πολιτισμός /

Το «χρυσάφι» του κάμπου του Λεκανοπεδίου των Μουριών έθελξε εκατοντάδες πολιτών και επισκεπτών που προσήλθαν το Σάββατο 28.7.18 στον Σ.Σ. Μουριών για να γευθούν τον καρπό του καλαμποκιού που προσδίδει προστιθέμενη αξία στην τοπική αγροτική παραγωγή και να γνωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σε μια γιορτή ευεξίας και εκλεκτών γεύσεων.

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά η «Γιορτή των Ανθρώπων, της Γης, του Μετανάστη και της Παράδοσης» που συνοπτικά έχει καθιερωθεί ως «Γιορτή του Καλαμποκιού» που διοργάνωσε ο δήμος Κιλκίς σε αγαστή συνεργασία με την τοπική κοινότητα Σ.Σ. Μουριών και τον πολιτιστικό σύλλογο Σ.Σ. Μουριών “Το Μπέλλες”.

Η ζεστή καλοκαιρινή βραδιά ξεκίνησε με μουσικό καλωσόρισμα από τον πολιτιστικό σύλλογο “Τα Σούρμενα” και ακολούθησε η ευλογία του καρπού του καλαμποκιού από τους πατέρες Ευσέβιο, Αχίλλειο και Θεόδωρο.

Ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πρόνοιας, πολιτισμού & ποιότητας ζωής Δημήτρης Τσαντάκης, ως εκπρόσωπος του δήμου Κιλκίς, κήρυξε την έναρξη της εκδήλωσης υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την αξία των συνεργασιών των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου και της αλληλεγγύης καθώς και την καθιέρωση της γιορτής ως ένα πολύπλευρο θεσμό του δήμου.

Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης υποστήριξε η Ραφαέλα Πηλιανίδου που παρουσίασε ένα θαυμάσιο θεατρικό δρώμενο με τη συνδρομή ομάδας μικρών κοριτσιών.

Επιστημονική διάλεξη σχετικά με το καλαμπόκι έδωσε ένας νέος γεωπόνος, ο Σταύρος Στεφανίδης, «που θα μπορούσε να μεταναστεύσει αλλά προτίμησε να παραμείνει στο τόπο του και να δραστηριοποιηθεί εδώ» όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από την Μακεδονία, την Θράκη και τον Πόντο από τους πολιτιστικούς συλλόγους Μυριοφύτου, Μουριών και Σ.Σ. Μουριών.

Οι επισκέπτες γεύθηκαν διάφορα νόστιμα εδέσματα καλαμποκιού και συμμετείχαν στο λαϊκό γλέντι που ακολούθησε. Η εθελοντική συμμετοχή μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Σ.Σ. Μουριών υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική και συνέβαλε στην άρτια υλοποίηση της πολιτιστικής αυτής εκδήλωσης.

Πρωταρχικός στόχος της διοργάνωσης ήταν το αντάμωμα των ανθρώπων και η ανάδειξη της θρεπτικής αξίας και των ευεργετικών για την υγεία ιδιοτήτων του αγαπημένου αυτού τοπικού καρπού.

«Η κατάμεστη από κόσμο κεντρική πλατεία του Σ.Σ. Μουριών και το θέατρο, η ευφρόσυνη διάθεση όλων, οι προσφορές των τοπικών παραγωγών σε καρπό (Στάθη Καρυπίδη, Γιώργου Μουχτάρη, Κώστα Στεφανίδη) και των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την αγροτική υποστήριξη απέδειξαν για άλλη μια φορά, ότι η συνεργασία ανθρώπων και φορέων, μπορεί, σαν τον πλούσιο καρπό του καλαμποκιού, να αποδώσει θετικά αποτελέσματα και να συνεισφέρει τα μέγιστα στην τοπική ανάπτυξη» καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ένας ρόλος διαφορετικός

Την ημέρα νύχτα έχει κάνει ο Θέμης Ανθρακίδης, ώστε να έχει επαφές με τους πολίτες του Κιλκίς, προκειμένου να ενημερώνεται […]

Ένας …«φανερός δείπνος»

Ολοένα και πληθαίνουν οι διεργασίες, συναντήσεις και συζητήσεις μεταξύ των προσώπων, που προέρχονται από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, και […]