Λίγες φέτος οι αποζημιώσεις για απώλειες από ζωονόσους σε κτηνοτρόφους του νομού

Αγροτικά /

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Στην έγκριση κονδυλίου ύψους 3.990.979 ευρώ προχώρησε με σχετική απόφασή του πριν από είκοσι ημέρες το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, με σκοπό την αποζημίωση κτηνοτρόφων από όλη την χώρα, το ζωϊκό κεφάλαιο των οποίων έχει πληγεί από ζωονόσους.

Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά σε ένα σύνολο δραστηριοτήτων με σκοπό την καταπολέμηση των κυριοτέρων ζωονόσων, που πλήττουν την χώρα μας όπως η σαλμονέλωση (κυρίως για τα κοπόπουλα) η βακέλωση (μελιταίος πυρετός), η ευζωοτική λεύκανση, τρομώδης Νόσος, η φυματίωση των μηρυκαστικών (βοειδών – αιγοπροβάτων), αλλά και αποζημιώσεις κτηνοτρόφων λόγω δηλώσεως και προσκομιδής νεκρών ζώων.

Μάλιστα, με βάση την σχετική υπουργική απόφαση, από το εν λόγω κονδύλιο στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιμερίζεται το μεγαλύτερο ποσόν ύψους 784.688,48 ευρώ.

Από αυτά ένα μικρό ποσόν τελικώς αφορά στην περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς, και σε μόλις πέντε κτηνοτρόφους της, οι οποίοι θα αποζημιωθούν με το ποσόν των 54.086 ευρώ για τις σχετικές δαπάνες του 2018.

Όπως δήλωσαν στον «Μαχητή» στελέχη του τμήματος κτηνιατρικής υπηρεσίας του νομού μας, αυτό συνέβη διότι την εν λόγω περίοδο δεν είχαμε περιπτώσεις καθολικών σφαγών ζώων, αλλά και διότι είχε κηρυχθεί άγονη η σχετική δημοπρασία.

Γεγονός, που αναμένεται να ανατραπεί άρδην στην επόμενη αντίστοιχη πληρωμή αποζημιώσεων, καθώς την εφετεινή περίοδο έχουμε στην περιφερειακή μας ενότητα ήδη μία περίπτωση καθολικής σφαγής, βοειδών, άλλες δύο θα υλοποιηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ ακόμη μία θα πραγματοποιηθεί σε κοπάδι αιγοπροβάτων.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Το Κιλκίς στο απυρόβλητο;

Παραμονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη μητρόπολη του Κιλκίς 5 Αυγούστου 2020. Σχεδόν όλες οι Αρχές του τόπου παρατεταγμένοι ο […]

Με ψυχραιμία και σύνεση

Αν αναλογισθεί κανείς τις από υπερβολικές μέχρι ακόμη και υστερικές αντιδράσεις μερίδας της κοινής γνώμης του Κιλκίς απέναντι στους συνανθρώπους […]