Λεύκες δίπλα στο ειδικό σχολείο «κούρεψε» ο δήμος Κιλκίς

Γενικά /

Σε περιορισμό ύψους δένδρων στην περιοχή των ειδικών σχολείων και 9ου δημοτικού προέβη ο δήμος Κιλκίς.

Αρχικώς η θέα των «γυμνών» και πολύ μιρκοτέρων ύψους των κορμών μετά το «κούρεμα» όπως συνηθίζεται να λέγεται η κοπή αυτού του είδους ξάφνιασε περιοίκους και διερχομένους προκαλώντας ακόμη και «καυστικά» σχόλια.

Η πραγματικότητα είναι οτι ο δήμος προέβη σε αυτήν την ενέργεια για προληπτικούς λόγους επειδή πρόκειται για λέυκες με κορμό που φτάνει σε μεγάλα ύψη αλλα με πολύ «ρηχές» ρίζες με επακόλουθονα συνιστούν εν δυνάμει κίνδυνο για την ασφάλεια μαθητών περιοίκων και διερχομένων σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Και τούτο διότι ειδικώς οι παλιές λεύκες είναι ευάλωτες σε ανέμους με ταχύτητες «μπουρινιού».

Η αρμοδιότητα για την συγκεκριμένη επέμβαση ανήκει στον δήμο δεδομένου οτι πρόκειται για περιοχή εφαρμογής σχεδίου πόλεως και όπως δήλωσε στο δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μαχητή» η αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και πρασίνου Κατερίνα Γιαννακούλα-Ζιούτα για κάθε τέτοια επέμβαση προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία (αίτηση προς τον δήμο από κάθε φορέα ή πολίτη εξέταση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, απόφαση από τα αρμόδια όργανα) η οποία εν προκειμένω τηρήθηκε κατά γράμμα.

Πως ήταν η περιοχή πριν την κοπή των δένδρων

Έτσι τα συνεργεία του δήμου προέβησαν σε περιορισμό ύψους ή «χαμηλό κούρεμα» συνολικώς εννέα δένδρων με πλέον χαρακτηριστικά τα τέσσερα στον χώρο προ του ειδικού σχολείου ενώ τόσο στην προαναφερθείσα όσο και σε άλλες περιοχές εφαρμογής σχεδίου πόλεως θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία είτε για τον ίδιο λόγο είτε για πλήρη κοπή δένδρων προσβεβλημένων από το φλοιοφάγο έντομο.

Καλώς λοιπόν ο δήμος προβαίνει σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Μόνο που θα μπορούσε ναα μην είναι τόσο φειδωλός σε ότι έχει να κάνει με την ενημέρωση των πολιτών για τέτοια θέματα.

Πράγματι όπως εκδίδει και αναρτά ανακοινώσεις ή ενημερωτικά δελτία για επικείμενη εκτέλεση έργων σε οποιονδήποτε τομέα το ίδιο θα μπορούσε να πράξει και με τις παρεμβάσεις του σε θέματα πρασίνου ιδίως όταν αυτές σχετίζονται και με θέματα ασφαλείας όπως έγινε με τις λεύκες δίπλα στα ειδικά σχολεία.

Αν μη τι άλλο η ενημέρωση των πολιτών για τέτοιες παρεμβάσεις θα συμβάλει και στον δραστικό περιορισμό αρνητικών σχολίων οφειλομένων σε άγνοια του θέματος.

«Δεν χάθηκε» δηλαδή « ο κόσμος» αν εκδοθεί μια ανακοίνωση ή ένα ενημερωτικό δελτίο παραπάνω από την αρμόδια αντιδημαρχία εν γνώσει των ευαισθησιών της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων τούτου του τόπου σε θέματα αστικού περιβάλλοντος και πρασίνου ώστε αυτοί να μην ξαφιάζονται από οποιεσδήποτε μεταβολές σ’αυτό χωρίς να γνωρίζουν την αιτία.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ρε σε τι χώρα ζούμε!

Τα καζίνο του Γευγελή μέσω τηλεφωνικών μηνυμάτων κατάφεραν να ανοίξουν χθές τα σύνορα για τους Έλληνες μια εβδομάδα νωρίτερα από […]