Οικονομία

Latomi farm: Βούτηρα ξηρών καρπών από το Κιλκίς από αμύγδαλο

Ήθελαν να δουν τις αμυγδαλιές, μια παραδοσιακή καλλιέργεια της οικογένειάς τους που είχε εγκαταλειφθεί χρόνια πριν, να ανθίζουν ξανά και τον πολύτιμο αυτόν καρπό να αξιοποιείται και πάλι.

Ο Ηλίας Καραθόδωρος και η συζυγός του Μαρία Μπελίτου, ένα ζευγάρι γεωπόνων, δημιούργησαν πριν από μερικά χρόνια τη Latomi Farm που καλλιεργεί στο βπάνω από 4.000 αμυγδαλιές και εδώ και λίγους μήνες μεταποιεί τον καρπό τους, την ποικιλία φυρανιά, βγάζοντας στην αγορά βούτυρα ξηρών καρπών, όπου το αμύγδαλο είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής.

Μάλιστα, τα προϊόντα τους έχουν πιστοποίηση vegan και φιλοδοξούν να αναδείξουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία του αμυγδάλου στην καθαρή του μορφή, χωρίς πρόσθετο αλάτι, ζάχαρη ή φοινικέλαιο.

Τα πρώτα βούτυρά τους κυκλοφόρησαν τον Φεβρουάριο και ήδη έχουν τοποθετηθεί σε delicatessen από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη. Η Latomi Farm διαθέτει δύο κωδικούς, έναν με 100% αμύγδαλο και έναν με 50% αμύγδαλο, 30% φουντούκι και 20% φιστίκι, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα βγάλει στην αγορά και έναν τρίτο, με 50% αμύγδαλο και 50% φιστίκι.

«Πρόκειται για καθαρή φυτική πρωτεΐνη, με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο και μαγνήσιο. Είναι ένα πραγματικό superfood, που προσφέρει ενέργεια και αποτελεί υγιεινή επιλογή.

Μια κουταλιά φύσης όπως συνηθίζουμε να λέμε» εξηγεί η Μαρία Μπελίτου.

Το ζευγάρι έχει στραμμένο το βλέμμα του και στις ξένες αγορές, με το ενδιαφέρον του να εστιάζεται στη Γερμανία και την Αγγλία, σε πρώτη φάση όμως θέλει να εδραιωθεί στην ελληνική αγορά.

Σχεδιάζει μάλιστα και νέα προϊόντα, αφού θεωρεί ότι η πρώτη ύλη που έχει στα χέρια του μπορεί να γίνει η βάση για μια σειρά δημιουργικών, γευστικών προτάσεων.

Από τον προπάππου στον δισέγγονο

Η Latomi Farm πήρε το όνομά της από το Λατόμι του Κιλκίς, γνωστό παλαιότερα ως Καραθοδωραίικα, ένα χωριό που ήδη από την αρχαιότητα θεωρούνταν επίκεντρο της γεωργικής παραγωγής της ευρύτερης περιοχής.

Στα μέσα του 20ου αιώνα ξεκίνησε για πρώτη φορά στο Λατόμι η καλλιέργεια αμυγδάλων και δημιουργήθηκαν εκτεταμένες αμυγδαλοφυτείες. Μάλιστα, απομεινάρια εκείνων των καλλιεργειών συναντά κανείς διάσπαρτα μέχρι και σήμερα στην περιοχή.

Ο προπάππους του Ηλία Καραθόδωρου, Ηλίας επίσης, ήταν εκείνος που πολλά χρόνια πριν, στη δεκαετία του ’60, ασχολήθηκε με την καλλιέργεια των αμυγδαλιών στην περιοχή. Η ενασχόληση πέρασε από γενιά σε γενιά, κάποια στιγμή όμως εγκαταλείφθηκε και τα χωράφια της οικογένειας έμειναν αναξιοποίητα.

Όταν ο δισέγγονος Ηλίας Καραθόδωρος τα πήρε στα χέρια του και με δεδομένη την επαγγελματική του ιδιότητα ως γεωπόνου, αλλά και αντιλαμβανόμενος τη θρεπτική αξία του αμυγδάλου, αποφάσισε μαζί με τη σύζυγό του να επαναφέρει την καλλιέργεια, προχωρώντας σε νέες φυτεύσεις.

Αρχικά, το ζευγάρι καλλιεργούσε τα αμύγδαλα και τα έδινε στη χονδρική με το κέλυφος ή χωρίς. Η απόφαση για τη μεταποίηση ήρθε πριν από μερικούς μήνες, μέσα στην καραντίνα, καθώς οι δυο τους έβλεπαν μια τάση στην αγορά για βούτυρα αμυγδάλου και είχαν στα χέρια τους μια ποικιλία, τη φυρανιά, την πιο γλυκιά από τις ποικιλίες αμυγδάλου, που θα μπορούσε να γίνει η ιδανική πρώτη ύλη για το προϊόν τους.

«Γνωρίζοντας τα αμύγδαλά μας ξέραμε ότι θα δημιουργούσαμε ένα πολύ καλό προϊόν» λέει η Μαρία Μπελίτου, εξηγώντας πως η προσπάθειά τους είναι ένας συνδυασμός ανάδειξης της παράδοσης, της ιστορίας, αλλά και της γεύσης του τόπου τους.

Πηγή: voria.gr

Περισσότερα
Δείτε ακόμα