«Εδώ και τώρα» μέτρα για την προστασία της υγείας στα σχολεία

Πολιτική /

«Πυρά» κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, ιδίως στον τομέα της εκπαίδευσης, εξαπέλυσε ο συνδυασμός της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκαιδευτικών» της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς.

Στην σχετική ανακοινωση αναφέρονται τα εξής:

«Πρώτη ημέρα ανοίγματος των σχολείων μετά τις γιορτές και τα μέτρα με τα οποία λειτουργούν τα σχολεία, με βάση τις κατευθύνσεις του Υπ. Παιδείας προκαλούν την οργή και το θυμό μαθητών και εκπαιδευτικών, συνολικά όλης της κοινωνίας.

Το άνοιγμα των σχολείων…

 • με το «μέτρο» τους ενός τεστ επιπλέον, όταν είναι γνωστό ότι και αυτά σε πολλές περιπτώσεις δε γίνονται και δε δηλώνονται με τον σωστό τρόπο,
 • τη στιγμή που η πανδημία με τη νέα μετάλλαξη έχει φουντώσει, με πάνω περίπου 120 κρούσματα ημερησίως στο Κιλκίς και
 • το δημόσιο σύστημα υγείας έχει πρακτικά καταρρεύσει, όταν ακόμα στο Κιλκίς δεν υπάρχει κλίνη ΜΕΘ και στη γειτονική Θεσσαλονίκη η κάλυψη αγγίζει και ξεπερνάει κατά περίπτωση το 100%,

…αποτελεί κοροϊδία και εμπαιγμό.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας είναι εγκληματικές. Θεωρούν «κόστος» την προστασία της υγείας μας και δεν τους «καίγεται καρφί» για την μόρφωση των μαθητών μας.

Η πολιτική των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας και της συνεχούς επίκλησης της ατομικής ευθύνης, μαζί με την απόρριψη όλων των δίκαιων αιτημάτων μας, όχι απλά δεν υπηρετούν την προστασία της υγείας του λαού αλλά την υπονομεύουν.

 • Δημιουργούνται συνθήκες ώστε με το άνοιγμα των σχολείων να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη έκρηξη των κρουσμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το χρονικό διάστημα από 30/11 έως 27/12 του 2021, τα κρούσματα στις ηλικίες 0-17 ήταν 35.718, δηλαδή το 25% των συνολικών κρουσμάτων, πριν ακόμα επεκταθεί η μετάλλαξη «Όμικρον». Ενώ ήδη την πρώτη μέρα ανοίγματος των σχολείων τα κρούσματα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ξεπέρασαν τις 14.000.
 • Επιπλέον, η τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ ότι τα κενά που θα προκύπτουν από τους εκπαιδευτικούς που θα νοσούν «θα καλύπτονται εκ των ενόντων» πέρα από κυνική είναι και παραδοχή ότι τους είναι πλήρως αδιάφορο το πώς θα εξελίσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία.

Μοναδική έγνοια τους είναι η απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομίας, οι απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, η διασφάλιση της κερδοφορίας τους. Για αυτό και δεν επιτάσσουν τον ιδιωτικό τομέα υγείας, δεν κάνουν προσλήψεις υγειονομικών και εκπαιδευτικών, μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς και τα ΜΜΜ σε χώρους διασποράς του κορωνοΐου, φορτώνουν το κόστος για την προμήθεια των μασκών και των τεστ στους γονείς και τους μαθητές.

Δεν περιμένουμε λύσεις από αυτές τις απαράδεκτες πολιτικές, της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που θεωρούν την υγεία και τη μόρφωση ως κόστος. Δεν περιμένουμε λύσεις από τα κόμματα που την υπηρετούν. Δυναμώνουμε την οργάνωση και τον αγώνα, με επίκεντρο τα μέτρα προστασίας και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Εδώ και τώρα διεκδικούμε:

 • Να ληφθούν έστω και τώρα μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις, να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες αίθουσες με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ, των Δ/νσεων Εκπαίδευσης και των Δήμων. Να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων.
 • Να πραγματοποιούνται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία σταθερά και περιοδικά και στοχευμένα εκτάκτως όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων. Όλα τα απαραίτητα τεστ (rapid, PCR) να είναι δωρεάν για όλο τον πληθυσμό. Να αυξηθούν τα σημεία μαζικών ελέγχων στους δύο Δήμους του Κιλκίς και να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας τους, ώστε να είναι καθημερινά προσβάσιμες σε όλο τον πληθυσμό.

Το μόλις 1 σταθερό σημείο μαζικού ελέγχου στην πόλη του Κιλκίς που λειτουργεί μέχρι τις 3:00 μ.μ. και τα 2-3 σε ορισμένα χωριά που λειτουργούν για ένα 2ωρο, για έναν νομό με 80.000 κατοίκους είναι σταγόνα στον ωκεανό και αναγκάζουν εκατοντάδες εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους γονείς και τα παιδιά τους να καταφεύγουν στα ιδιωτικά κέντρα για μία διάγνωση.

 • Να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα οργανικά κενά στα νοσοκομεία του Κιλκίς και της Γουμένισσας. Να στελεχωθούν και να αναβαθμιστούν τα Περιφερειακά – Αγροτικά Ιατρεία του νομού. Μονιμοποίηση τώρα όλων των επικουρικών και συμβασιούχων υγειονομικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Ανάπτυξη σύγχρονων κλινών ΜΕΘ σε Κιλκίς και Γουμένισσα, με πρόσληψη του απαραίτητου και εξειδικευμένου προσωπικού για να τις στελεχώσει.
 • Επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων με στόχο την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των διαγνωστικών ελέγχων.
 • Να καλυφθούν όλα τα κενά, που υπάρχουν ακόμα στο Κιλκίς, σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας, για να μην σμπαραλιάζεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων.

Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν σχολεία που λειτουργούν με μειωμένο ωράριο, που δεν λειτουργεί το ολοήμερο, που μετακινούνται εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων να καλύπτουν κενά δασκάλων, που «μοιράζονται» τα παιδιά σε άλλες τάξεις κ.ά.

 • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις, ώστε να τηρούνται τα πρωτόκολλα.
 • Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και την παροχή, δωρεάν, όλων των μέσων αυξημένης ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκες ΚΝ95).
 • Άμεση αύξηση των δρομολογίων των σχολικών λεωφορείων, ώστε να μην στοιβάζονται μαθητές από διάφορα χωριά και διάφορες τάξεις μέσα στα λεωφορεία.
 • Προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών και σύνδεσης των σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και δωρεάν πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων όλων όσοι νόσησαν.
 • Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται άδεια ευπαθούς ομάδας. Άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους γονείς για όλο το χρονικό διάστημα που νοσούν τα παιδιά τους με πλήρεις αποδοχές.
 • Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς που βγαίνουν θετικοί ή νοσούν (10 ημερών), σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους.
 • Στοχευμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Γενίκευση των προγραμμάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας, Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και διάθεση όλων των αναγκαίων ωρών σε φροντιστηριακά μαθήματα. Προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών σε Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Σχολεία. Δημιουργία νέων τμημάτων ένταξης. Πλήρης διεπιστημονική στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ. Αναπροσαρμογή της σχολικής ύλης.
 • Να μην εφαρμοστούν, να καταργηθούν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων. Ούτε σκέψη για διενέργεια πανελλαδικών εξετάσεων τύπου PISA σε ΣΤ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου.
 • Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες προώθησης της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης.

Καλούμε τα ΔΣ των ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ του Κιλκίς να προχωρήσουν άμεσα σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες, συντονίζοντας τη δράση τους με γονείς, μαθητές και εργαζόμενους, για τη διεκδίκηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα