Πολιτισμός

Ξεχωριστό «Οδοιπορικό στον τόπο και στην μνήμη» το φετινό ημερολόγιο – λεύκωμα των «Αργοναυτών»

Τα τελευταία χρόνια η ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» δημιούργησε μιαν ιδιαίτερη παράδοση με την έκδοση του ημερολογίου της, η οποία στηρίζεται στην πρωτοτυπία που χαρακτηρίζει κάθε χρόνο το θέμα του.

Και δεν ήταν δυνατόν «να γίνει αλλιώς» φέτος, που συμπληρώνεται πεντηκονταετία ή μισός αιώνας από την ίδρυση του συλλόγου.
Ετσι, για το 2020 οι «Αργοναύτες» εξέδωσαν όχι απλώς ένα ακόμη πρωτότυπο ημερολογίου, αλλά ένα μνημιώδες φωτογραφικό λεύκωμα μνήμης, στο οποίο έχει ενσωματωθεί το ημερολόγιο της φετινής χρονιάς, με τον εύλογο τίτλο «Οδοιπορικό στον Τόπο και την Μνήμη».

Οι φωτογραφίες έχουν ταξινομηθεί κατά ενότητες με επί μέρους υποτίτλους, πλαισιώνοντας είτε ένα μήνα είτε ομάδα μηνών.
Το αποτέλεσμα είναι ιδιαιτέρως ελκυστικό ως προϊόν ποιοτικής προσέγγισης της κάθε ενότητας, τόσο από φωτογραφικής πλευράς όσο και σε σχέση με την κειμενογραφική υποστήριξη. Οι εμπνευστές της έκδοσης αφήνουν, και πολύ σωστά, να «μιλούν» κατά κύριο λόγο οι φωτογραφίες, πλαισιώνοντας τις μόνο με τις απαραίτητες, με λιτό και απέριττο τρόπο διατυπούμενες επεξηγήσεις, ενώ στην όλη αισθητική του λευκώματος ημερολογίου συμβάλλει και η καλαίσθητη καλλιγραφική απεικόνιση του κάθε μήνα, μαζί με το ημερολόγιό του.

Ο Ιανουάριος είναι αφιερωμένος στο παραδοσιακό ποντιακό γλέντι όπως παρουσιάζεται από χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου.

Ακολουθεί ο Φεβρουάριος ο αφιερωμένος στο ξενιτεμό των δεκαετιών ’50 και ’60, με μία χαρακτηριστική αναπαράσταση των σχετικών «εικόνων» στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης.

Η ενότητα του Μαρτίου αναδεικνύει παλιά αρχοντικά του Κιλκίς.

Στον Απρίλιο παρατίθενται στιγμιότυπα από Θεία Λειτουργία στον ιστορικό ιερό ναό και σήμερα ιερά μονή Αγίου Γεωργίου, στην κορυφή του ομωνύμου λόφου, με απόδοση ευχών προς τον προστάτη Αγιο του Πόντου στην ποντιακή διάλεκτο.

Οι φωτογραφίες του Μαίου παραπέμπουν εμμέσως πλην σαφώς στον ξερριζωμό από τις πατρογονικές εστίες του Πόντου, και είναι μία αυτονόητη επιλογή, καθώς ο μήνας αυτός είναι ο μήνας της επετείου της Γενοκτονίας.

Το έθιμο του Κλήδωνα αναπαρίσταται στα στιγμιότυπα που πλαισιώνουν τον Ιούνιο, με επεξηγηματική αναφορά στο περιεχόμενό του και ένα απόσπασμα από αυτήν στην ποντιακή διάλεκτο.

Για τον Ιούλιο επελέγησαν φωτογραφίες από την κίνηση σε χώρο πώλησης υφαντών και ενδυμάτων λαϊκής, πλαισιωμένες από ένα σύντομο όσο και περιεκτικό κείμενο του πασίγνωστου λογίου Ντίνου Χριστιανόπουλου, με το οποίο καυτηριάζεται η υποτιμητική συμπεριφορά απέναντι σε ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση τον καιρό της άφιξης και εγκατάστασής του στην μητέρα – Ελλάδα.

Ο Αύγουστος δεν θα μπορούσε παρά να είναι αφιερωμένος στο ιστορικό εμβληματικό για τον νομό Κάστρου που κτίσθηκε το 1341 από τον τότε αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ανδρόνικο Γ’ τον Παλαιολόγο.

Η εδώ και πολλά χρόνια έναρξη του σχολικού έτους τον Σεπτέμβριο σηματοδότησε την εκ μέρους των «Αργοναυτών» επιλογή της τελετής του Αγιασμού για το νέο σχολικό έτος στο πέτρινο σχολείου του Διβούνου, ως συμβολική παραπομπή σ’ αυτόν τον μήνα, ενώ άλλες φωτογραφίες της ίδιας ενότητας παραπέμπουν στην ζωή στο σχολείο.

Η επιλογή για τον Οκτώβριο έχει να κάνει με φωτογράφηση σε σημεία του ιστορικού παλαιού κτιρίου του Διοικητηρίου ή, αλλιώς, της «παλιάς Νομαρχίας», με έμφαση σ’ αυτά τα οποία καταδεικνύουν την σημερινή εγκατάλειψή του και την αναγκαιότητα αναπαλαίωσης – ανακαίνισής του.

Τον Νοέμβριο τιμάται, με δύο εύγλωττα στιγμιότυπα και ένα εκφραστικό κείμενό του στην ποντιακή διάλεκτο, η μνήμη του σπουδαίου Κιλκισιώτη θεματοφύλακα της «κιβωτού» των πνευματικών και πολιτιστικών παραδόσεων του Πόντου Στάθη Ευσταθιάδη.

Τέλος, Δεκέμβριος είναι αφιερωμένος στο αντάρτικο της Επτακώμου Σάντας του Πόντου, και στην ζωή στον τόπο κατοικίας των απογόνων των Σανταίων, δηλαδή στην Νέα Σάντα.

Το κυριώτερο χαρακτηριστικό των φωτογραφιών είναι, ότι τα απεικονιζόμενα μέλη των «Αργοναυτών» φορούν παραδοσιακές φορεσιές, με εξαίρεση φυσικά, τα στιγμιότυπα από τον σιδηροδρομικό σταθμό Ειδομένης, τον ιερό ναό – ιερά μονή Α. Γεωργίου και το δημοτικό σχολείο Διβούνου.
Το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα ενισχύει και η εξαιρετική ποιότητα του γυαλιστερού χαρτιού που χρησιμοποιήθηκε για την έκδοση.

Οι συντελεστές

Η έκδοση ξεκινά με το συνηθιζόμενο σε κάθε έκδοση προλογικό σημείωμα.
Ακολουθεί η απότιση φόρου τιμής στα ιδρυτικά μέλη, ζώντα και τεθνώντα, των «Αργοναυτών», με συνοπτική αναφορά στο ιστορικό της ίδρυσης του συλλόγου εκείνο το ιστορικό Σάββατο 11 Απριλίου 1970.

Μετά την παράθεση όλων των μηνών, με τις αντιστοιχούσες σε αυτούς φωτογραφικές ενότητες και επεξηγήσεις, παρατίθενται οι συντελεστές της καθ’ όλα εξαιρετικής αυτής πολυτελούς έκδοσης με την ευκαιρία της πεντηκοστής επετείου της ίδρυσης του συλλόγου.

Την επιμέλεια του ημερολογίου είχε η Λένα Σαββίδου, ενώ την αντίστοιχη των ενδυμασιών οι Λένα Καλαμαρινού και Κωνσταντίνος Νικολαίδης, που «κατέφυγαν» στην ιματιοθήκη («βεστιάριο») των «Αργοναυτών» αλλά και του ίδιου του κ. Νικολαίδη.

Τις φωτογραφίες «τράβηξαν» οι Θανάσης Λαβασάς, Χριστίνα Καλαμαρινού, Πέτρος Καλαϊτζής, Στέλλα Παυλίδου και Χρήστος Σιδηρόπουλος.
Τέλος, την τεχνική επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Θανάσης Λαβασάς.

Εύσημα στους υποστηρικτές

Στον επίλογο του λευκώματος – ημερολογίου οι «Αργοναύτες» απευθύνουν εύσημα σε φορείς και συμπολίτες, μέλη και φίλους του συλλόγου, που είτε στάθηκαν βασικοί αρωγοί είτε υποστήριξαν παντοιοτρόπως την προσπάθεια.

Ειδικότερα αποδέκτες των ευσήμων της ένωσης Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» είναι οι εξής:
Φορείς: Ιερά Μητρόπολις Πολυανής και Κιλκισίου, σιδηροδρομικός σταθμός Ειδομένης, φυσιολατρικός εξωραϊστικός και πολιτιστικός σύλλογος Π. Γυναικοκάστρου, πολιτιστικός σύλλογος Διβουνιωτών Κιλκίς, πολιτιστικός σύλλογος Δροσάτου, σύλλογος Ποντίων Νέας Σάντας, σύλλογος Ποντίων Κορινού Πιερίας «Εύξεινος Πόντος».
Συμπολίτες: Αργύρης Κετσετζής, π. Πολύκαρπος Κοντοζίδης, Παραδείσης Καλαμαρινός, Δήμητρα Αρσενικού, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Δημήτριος Δαμιανίδης, Παναγιώτης Δαμιανίδης, Μπάμπης Κιτσονίδης, Κώστας Σαββίδης, Θεόφιλος Αγγελίδης, Μελέτης Λαζαρίδης, π. Γεώργιος Παντελίδης, Θεόφιλος Ασλανίδης, π. Βαρολομαίος Τασιούλας, Γεώργιος Σοφιανός, Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Σάββας Συρανίδης, Ελένη Ελευθεριάδου, Ανέστης Χατζηαθανασιάδης, Δημήτριος Χατζηαγγελίδης, Καίτη Χατζηαθανασιάδου, Χρήστος Καναρόπουλος, Νίκος Χολίδης, Μαρία Τσαδήλα, Χαράλαμπος Ασλανίδης, Ιωάννης Χαριτίδης, Δημήτρης Κασνακίδης, Γεώργιος Σουμελίδης, Δημήτριος Μόσχος, Μαρίνα Μουρατίδου, Ηρακλής Τσιρκινίδης, Βαλάντης Στεφανίδης, Χαράλαμπος Τοπαλίδης, Θανάσης Παπαδόπουλος, Ευκλείδης Χριστοδουλίδης, Αννα Χρηστοπούλου, Κώστας Τσιλιγκερίδης, Σόερεν Κίλινγκτον.

Περισσότερα

Στα ‘’Ελευθέρια’’ του δήμου Κιλκίς μεταφέρεται η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων ‘’Σήκω ψυχή μου!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22″

O δήμος Κιλκίς εγκαινιάζει μια πολύ αξιόλογη συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη […]

Δείτε ακόμα