Αγροτικά

Ξεκίνησε η λειτουργία του ΤΟΕΒ Αξιούπολης (Φωτοφραφίες)

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για την ενίσχυση της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας στον πρωτογενή τομέα.

Τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο τομέα της οικονομικής δραστηριότητας του νομού μας με τον οποίο ασχολείται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του και ο οποίος συνεισφέρει το υψηλότερο ποσοστό στο ακαθάριστο τοπικό εισόδημα.

Ο νομός μας παρά το γεγονός ότι δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτούς που διαθέτουν τα υψηλότερα ποσοστά αρδευομένων εκτάσεων, ιδίως η ανατολική του πλευρά όπου κυριαρχούν οι ξερικές καλλιέργειες και παρά το γεγονός ότι είναι σχετικά μικρός σε έκταση και πληθυσμό, διαθέτει ένα δυσανάλογο μεγάλο αριθμό εγγειοβελτιωτικών έργων.

Πρόκειται για δεκατρία αρδευτικά έργα τα οποία έχουν κατασκευασθεί με κρατικές δαπάνες και τα οποία έχουν διατεθεί προς χρήση και συντήρηση στους αγρότες.

Δυστυχώς όμως τα περισσότερα εξ αυτών δεν είναι σε λειτουργία, λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος που καταγράφεται από μέρους των, είτε διότι η λειτουργία τους κατέστη προβληματική στην πορεία του χρόνου για οικονομικούς λόγους.

Από τα δεκατρία έργα μόνον πέντε με έξη ουσιαστικά λειτουργούν, για μια σειρά από λόγους και αιτίες, τους απαραίτητους εκ της νομοθεσίας τοπικούς οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), παρέχοντας δυνατότητα άρδευσης σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις χωρίς ουσιαστικό κόστος, παρά μόνον μία ελαχίστη συνεισφορά αυτό που έχει οριοθετηθεί ως ετήσια από πλευράς των διοικήσεων του.

Ένας εξ αυτών των ΤΟΕΒ, που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί σε ικανοποιητικό επίπεδο, είναι και ο ΤΟΕΒ της Αξιούπολης, από τους παλαιότερους που έχουν συσταθεί στην περιφερειακή μας ενότητα (ΦΕΚ Β254/1987) και στην κατοχή του είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα εγγειοβελτιωτικά έργα κατασκευασμένο στην περίοδο 1983-87 με δίκτυο μήκους 3740 μέτρων ικανό να αρδεύσει 8.500 στρεμμάτων και το οποίο συνδέεται με τον μεγαλύτερο υδάτινο ταμιευτήρα του νομούς μας αυτόν της τεχνητής λίμνης Μεταλλείου.

Σήμερα το εν λόγω έργο αρδεύει την ποτιστική περίοδο στη πράξη περίπου 4000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων από 112 εν δυνάμει δηλωμένους στον ΤΟΕΒ ιδιοκτήτες για καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, ηλιόσπορου καπνών και δενδρωδών καλλιεργειών σε τρία αγροκτήματα Πηγής, Αξιούπολης και Γοργόπης.

Η εφετινή αρδευτική περίοδος ξεκίνησε πριν μια εβδομάδα στις 3 Μαϊου με το άνοιγμα του κεντρικού αγωγού για να εισέλθει το νερό στους ταμιευτήρες της Πηγής και της Γοργόπης, αλλά και παράλληλα για να δοκιμασθεί η ετοιμότητα του δικτύου και να εντοπισθούν οι πιθανέ βλάβες, οι οποίες και εφέτος ήταν σημαντικές σε αριθμό, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ηλία Παπαχρήστου μέχρι την Παρασκευή 8.5.20 είχαν ανέλθει στις 37, απαιτώντας ένα κόστος επιδιορθώσεων 3000 ευρώ.

Βεβαίως οι βλάβες σε ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο που χρησιμοποιείται εντατικά σε όλη την θερινή περίοδο είναι κάτι αναμενόμενο, όπως δήλωσε στον “Μαχητή” ο κ. Παπαχρήστου, όμως αυτό “που πραγματικά ανησυχεί τους παραγωγούς είναι το ενδεχόμενο αστοχίας του κεντρικού αγωγού του δικτύου διαμέτρου 360 χιλιοστών ο οποίος σε ορισμένα του σημεία είναι υπέργειος και η υπογειοποίησή του απαιτεί ένα κόστος το οποίο πρακτικά αδυνατεί να εξυπηρετήσθεί υπο τα σημερινά δεδομένα, από το ταμείο του ΤΟΕΒ”.

Γνωρίζουμε, συνέχισε, ότι το δίκτυο είναι περιουσιακό στοιχείο του ΤΟΕΒ και θεωρητικά το κόστος μιάς τέτοιας παρέμβασης θα έπρεπε να καλυφθεί από μέρους του, όμως οι καιροί είναι δύσκολοι για τους παραγωγούς και κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο να υλοποιηθεί από μέρους μας.
Για τον λόγο αυτό “έχουμε ζητήσει την συνδρομή των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης ευελπιστώντας ότι θα βρεθεί τρόπος να συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση”.

Μάλιστα για τον σκοπό αυτό έχουμε προγραμματίσει να συναντηθούμε τις προσεχείς ημέρες με τον αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη.

Βέβαια η οικονομική αυτοτέλεια και ευρωστία όλων των ΤΟΕΒ ήταν πάντοτε ένα ζητούμενο, δεδομένων των δυσκολιών να συλλεγούν οι συνδρομές από τα μέλη του, καθώς παρα τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις δεν έχει εφαρμοσθεί στην πράξη η σύνδεση των δηλώσεων καλλιέργειας με τις βεβαιώσεις εξόφλησης από οφειλές στους ΤΟΕΒ.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει ουσιαστική σημασία είναι να αξιοποιηθούν από πλευράς των παραγωγών και προς όφελος των όλα τα εγγειοβελτιωτικά έργα του νομού μας και η πρόσφατη (23 Απριλίου επανασύσταση, εν μέσω μάλιστα της πανδημίας, του ΤΟΕΒ Σουρμένων είναι μία εξόχως παρήγορη εξέλιξη που θα πρέπει όμως να βρεί άμεσα και άλλους μιμητές.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δραματική μείωση

Η στήλη συναντήθηκε τελευταία με τον πρώην δήμαρχο Κρουσίων (Κρουσσών) Γεώργιο Γαβριηλίδη, και η ερώτηση μας σχετιζόταν με το πολύ […]