Αγροτικά

Κραυγή απόγνωσης από τους αιγοπροβατοτρόφους του νομού

Κραυγή απελπισίας εκπέμπουν οι αιγοπροβατοτρόφοι της περιφερειακής ενότητάς μας με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στον σημαντικό γιά την τοπική οικονομία παραγωγικό κλάδο τους.

Με τις τιμές του γάλακτος να διολισθαίνουν σταθερώς και από όλες τις γαλακτοβιομηχανίες με το πρόσχημα εκτός των άλλων, «της πτώσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του», όπως δήλωσαν κτηνοτρόφοι και μέλη συνδικαλιστικών οργάνων της περιχής μας, οι Θωμάς Καρυπίδης και Χρήστος Σολομωνίδης, σε απόλυτες τιμές, πρώτη κοντά στα επτά λεπτά ανά κιλό από 1,07 ευρώ τον περασμένο Μάρτιο κάτω του 1 ευρώ πλέον.

Πρόκειται, όπως δήλωσε στον «Μαχητή» ο κ. Καρυπίδης γιά εφαρμογή εναρμονισμένης πρακτικής (δημιουργία «καρτέλ») τιμών που έχει πρακτικά ως στόχο να μειώσει τις τιμές παραγωγού με τις τιμές εισαγωγής από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξάνοντας την κερδοφορία των εγχωρίων γαλακτοβιομηχανικών επιχειρήσεων εις βάρος των παραγωγών.

Και ολα κατά, όπως δήλωσε ο κ. Σολομωνίδης, την στιγμή που τα κόστη παραγωγής εξακολουθούν να παραμένουν υψηλά και μία σειρά από άλλες παραμέτρους, όπως η καταβολή επιδοτήσεων στην βιολογική κτηνοτροφία, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ,διαφόρων περιπτώσεων, που αφορουν στην αιγοπροβατοτροφία, λοιμώδης αγαλαξία, καταρροϊκός πυρετός, να παραμένουν ακόμη ζητούμενα.

Και από την άλλη να υπάρχει ένα φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον εξαιρετικώς δυσμενές πλέον μετά από την ψήφιση των σχετικών νόμων με μοναδική «όαση» την πρόσφατη ψήφιση της μείωσης του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%.

«Δεν είναι τυχαίο», τόνισε ο κ. Σολομωνίδης, «το γεγονός ότι καταγράφεται πλέον συστηματική μείωση των κοπαδιών της τάξεως του 10% με 15% γιά οσους παραμένουν στην παραγωγή καθώς πιεζόμενοι από τις οικονομικές υποχρειώσεις τους και το υψηλό κόστος παραγωγής προχωρούν στην σφαγή κυρίως προβληματικών ζώων, χωρίς ωστόσο να τα έχουν αντικαταστήσει.

Οπως τονίζουν, εάν δεν ενισχυθεί στην χώρα μας η έννοια του ελέγχου σε όλες τις παραμέτρους λειτουργίας της κτηνοτροφίας, ούτως ώστε να αναδειχθεί η εγχώρια παραγωγή ανταγωνιστικώς, αυθεντικώς και χωρίς πρακτικές «καρτέλ» που τόσο έχουν βλάψει και στο παρελθόν τον κλάδο της κτηνοτροφίας, απειλώντας με εξαφάνιση έναν κλάδο που επί της ουσίας «βασίζεται στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα