Το Κουρμπάνι αναβιώνει και φέτος στο Κιλκίς την Κυριακή

Πολιτισμός /

Ο σύλλογος Στενημαχιτών Κιλκίς ο «Άγιος Τρύφων» σε συνεργασία με την ενορία Αγίου Δημητρίου Κιλκίς διοργανώνει και φέτος τις εκδηλώσεις αναβίωσης του εθίμου του Κουρμπανιού κατά την εορτή του Αγίου Τρύφωνος.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται και τα εξής:

«Τον Άγιο Τρύφωνα ως είναι γνωστόν, τον τιμούσαν στην Στενήμαχο, πόλη σήμερα της Βουλγαρίας, διότι καλλιεργούσαν αμπέλια και όπως γνωρίζουμε από την εκκλησιαστική μας παράδοση ο Άγιος Τρύφων είναι προστάτης των αμπελιών και των κηπευτικών και των αμπελουργών.

Μεγάλο πανηγύρι γινόταν με πολλές ετοιμασίες και πολλές εκδηλώσεις, θρησκευτικές, πολιτιστικές, λαϊκές κ.α. κατά την εορτή του Αγίου προς τιμή του. Ακόμη όταν ήταν ο καιρός του φυτέματος, του κλαδέματος και του τρύγου.

Στην πόλη μας, και ιδιαιτέρως στην ενορία του Αγίου Δημητρίου, μεταφέρθηκε η ευλάβεια αυτή προς τον Άγιο Τρύφωνα από τους πρόσφυγες που ήρθαν εδώ από την Στενήμαχο. Γι΄αυτό και κάθε χρόνο, στην εορτή του, γιορτάζουν οι Στενημαχίτες, αλλά και η ενορία, την μνήμη του, παρόλο που σήμερα δεν καλλιεργούνται αμπέλια στην περιοχή.

Τα τελευταία χρόνια το πανηγύρι τελείται την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου και αρχίζει από την παραμονή με το άναμμα των καζανιών του κουρμπανιού όπου ετοιμάζεται για να προσφερθεί σε όλους όσους θα συμμετέχουν στο Πανηγύρι.»

Το πρόγραμμα της φετινής γιορτής που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή κυριακή 4.2.18, έχει ως εξής:

• 7:00 π.μ.: Αγιασμός και Άναμμα των καζανιών του Κουρμπανιού

• 7:30 π.μ.: Όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία

• Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας θα μοιρασθούν το Κουρμπάνι και τα σταφύλια ενώ ο σύλλογος θα κεράσει κρασί και χορευτικά συγκροτμήματά του θα χορέψουν στο προαύλιο του ιερού ναού.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα