Πολιτική

Κώστας Πουλάκης: «Ο Κλεισθένης» έρχεται για να διορθώσει στρεβλώσεις στην αυτοδιοίκηση»

Το γενικό πλαίσιο προβλέψεων του νέου νομοσχεδίου για την αυτοδιοίκηση με την επωνυμία «Κλεισθένης» παρουσίασε στο Κιλκίς ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εσωτερικών Κώστας Πουλάκης.

Η σχετική εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν αρκετοί εκπρόσωποι φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης του νομού, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4.7.18, στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς, στον απόηχο προηγηθείσας στον ίδιο χώρο διαδήλωσης ομάδας πολιτών, που διαμαρτύρονταν για την Συμφωνία με τα Σκόπια.

Τον κ.Πουλάκη παρουσίασε στο ακροατήριο το μέλος της νομαρχιακής επιτροπής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, διοργανώτριας της εκδήλωσης, Δημήτρης Αγαθόπουλος.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εσωτερικών ξεκίνησε την ομιλία του με γενική αναφορά στο πνεύμα που θα διέπει την αυτοδιοίκηση με τον «Κλεισθένη» ενώ στην συνέχεια, εστίασε στις βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου, με το οποίο διορθώνονται στρεβλώσεις στον χώρο των ΟΤΑ.

«Διαχωρισμός αρμοδιοτήτων»
Όπως τόνισε, το νομοσχέδιο προβλέπει κατ΄αρχάς ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ αυτοδιοικήσεως και πολιτείας, και η σχετική επεξεργασία, που ξεκίνησε προ διετίας, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα εξάμηνο.

Άλλη σημαντική πρόβλεψη αφορά στην ρύθμιση του χωροταξικού, το οποίο είτε λείπει είτε είναι λανθασμένο, όπως υποστήριξε, ενώ απέρριψε ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις, «οι οποίες συνέτασσαν τα νομοσχέδια για την αυτοδιοίκηση αναλόγως προς τα… εκλογικά αποτελέσματα και ποσοστά». Προσέθεσε δε, ότι τα σημαντικότερα προβλήματα σε σχέση με το χωροταξικό αφορούν στην υποχρηματοδότηση και τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

«Κρίση του πολιτικού συστήματος»

Αναφερόμενος στην κρίση της τελευταίας οκταετίας, δήλωσε ότι δεν είναι μόνο δημοσιονονιμή, αλλά και κρίση δημοκρατίας και συμμετοχής, κρίση του πολιτικού συστήματος.

«Οι αδυναμίες του συστήματος προκαλούν αντισυστημικές αντιδράσεις, που τις «πληρώνουμε» όλοι μας», τόνισε χαρακτηριστικώς.

«Οικονομική αυτοτέλεια»
Εν συνεχεία υπογράμμισε την αναγκαιότητα της οικονομικής αυτοτέλειας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ): «Δεν μπορεί, π.χ., ο δήμος Αθηναίων να έχει ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τον δήμο… Φολεγάνδρου», είπε, «γι΄αυτό και είναι αναγκαία η κατηγοριοποίηση των δήμων, με αρμοδιότητες και συνεργασίες, με ταυτόχρονη εξασφάλιση οικονομικής αυτοτέλειας, μέσω των κοινών αυτοτελών πόρων (ΚΑΠ). Επομένως, πρέπει να ισχύουν άλλα κριτήρια για δήμους, π.χ. με αγροτική οδοποιΐα και άλλα για δήμους σαν αυτούς του Λεκανοπεδίου Αττικής».

«Νέα όργανα»
Κατόπιν ο κ.Πουλάκης ανακοίνωσε την στο πλαίσιο του «Κλεισθένη» ίδρυση:
-Αυτοτελούς υπηρεσίας εποπτείας ΟΤΑ, σε ό,τι αφορά στις αποφάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς εξάρτηση από την αποκεντρωμένη διοίκηση και την πολιτεία.

-Οικονομικού παρατηρητηρίου με αποστολή την βοήθεια των δήμων στην σύνταξη προϋπολογισμών, αξιοποίηση προγραμμάτων, σωστή οικονομική διαχείριση κ.ά.

Επίσης, προβλέπεται ενεργοποίηση του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη, ο οποίος, αν και καθιερώθηκε με τον «Καλλικράτη», δεν εφαρμόσθηκε.

«Ενίσχυση ρόλου τοπικής κοινότητας»
Ο «Κλεισθένης» προβλέπει, επίσης:
-Ενίσχυση του ρόλου της τοπικής κοινότητας, με αρμοδιότητες που θα της επιτρέπουν να μην έχει «ασφυκτική» εξάρτηση από τον δήμο.

-Ενίσχυση του ρόλου των τοπικών επιτροπών διαβούλευσης με εισηγήσεις εφ΄όλων των «καυτών» τοπικών θεμάτων, με πρόβλεψη δημοψηφισμάτων γι΄αυτά (και όχι για εθνικά θέματα ή θέματα κεντρικής διοίκησης).
«Απλή αναλογική»

-Αποσύνδεση του χρόνου διενέργειας των τοπικών εκλογών από τον αντίστοιχο των ευρωεκλογών, με επαναφορά της διενέργειας των πρώτων κάθε τέσσερα χρόνια, στο δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, όπως ίσχυε πριν το 2014.

-Καθιερώνεται η απλή αναλογική, «και που αποκαθιστά την ευθεία αναλογία μεταξύ εκλογικού ποσοστού και εκπροσώπησης», όπως τόνισε ο κ.Πουλάκης, προσθέτοντας: «Το επιχείρημα περί κινδύνου ακυβερνησίας, δεν ευσταθεί, καθώς η απλή αναλογική θα καταστήσει πιο ελκυστική την συμμετοχή, όχι μόνο στις τοπικές εκλογές αλλά και στις συνεδριάσεις όλων των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, άρα και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων».

Ο κ.Πουλάκης αναφέρθηκε και στο ιστορικό παράδειγμα της περιόδου 1950-1967, «όταν, παρά το κλίμα της μετεμφυλιοπολεμικής εποχής, οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση διενεργούνταν με απλή αναλογική».

«Σε γενικές γραμμές», κατέληξε ο κ.Πουλάκης, «στο έως τώρα λειτουργικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης υπήρχαν στρεβλώσεις, τις οποίες έρχεται να διορθώσει ο «Κλεισθένης».

«Να λειτουργούν αυτοτελώς»
Ακολούθησε διάλογος με εκπροσώπους τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων.

Πρώτος έλαβε τον λόγο ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης, ο οποίος, απένειμε εύσημα στον κ.Πουλάκη για τους χαμηλούς τόνους, με τους οποίους αναφέρθηκε στο θέμα, στάθηκε στην έντονη αντίθεση μεταξύ δήμων με αστικό κέντρο, κοινότητες και ποικίλες υποχρεώσεις, όπως του Κιλκίς, και δήμων ενιαίου αστικού κέντρου, που δεν έχουν τα ίδια προβλήματα και έχουν πολύ λιγότερες υποχρεώσεις (έκανε ιδιαίτερη αναφορά, ως παράδειγμα, στο καθεστώς, που διέπει τα κοιμητήρια).

Ζήτησε δε να προβλέπεται από τον «Κλεισθένη» η δυνατότητα να λειτουργούν αυτοτελώς οι δήμοι της πρώτης κατηγορίας, με το να τους επιτρέπεται να εισπράττουν τους φόρους που τους αναλογούν, ώστε να ανταποκρίνονται στις όποιες απαιτήσεις.

«Συνολική ρύθμιση»
Ακολούθως τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του εμπορικού και βιομηανικού επιμελητηρίου Κιλκίς και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς Παύλος Τονικίδης, ο οποίος:

-Εξέφρασε αμφιβολίες για το αν ο κ.Πουλάκης προλάβει να ενσωματώσει στο νομοσχέδιο τις διατάξεις με τα θέματα, στα οποία αναφέρθηκε.

-Δήλωσε απογοητευμένος από την δομή του «Κλεισθένη», λέγοντας «ώδινεν όρος, έτεκε μυν».

-Εξαπέλυσε «πυρά» κατά τις κεντρικής ένωσης δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), λέγοντας ότι «δεν καταπιάνεται με την ουσία των θεμάτων της αυτοδιοίκησης, και ίσως αυτό να «βολεύει» την κυβέρνηση».

-Ζήτησε συνολική ρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, και όχι μέσω οργάνων ελέγχων.

-Επέκρινε τον επαναφερόμενο διαχωρισμό των τοπικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, με επανακαθιέρωση της ανά τετραετία διενέργειας των πρώτων, υποστηρίζοντας ότι η ταυτόχρονη ανά πενταετία διενέργεια αποσκοπούσε στην αναβάθμιση της διαδικασίας των ευρωεκλογών στην συνείδηση των Ελλήνων πολιτών, και δεν είχε να κάνει με οικονομικά κριτήρια.

-Τάχθηκε κατά της διάταξης των ποσοστώσεων.

«Ανάδειξη ιστορικών στοιχείων»

Ακολούθησε η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ιεράς μητροπόλεως Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου αρχιμανδρίτου π.Δωροθέου Πάπαρη, που πρότεινε να προβλεφθεί από τον «Κλεισθένη» διάταξη για ανάδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών γνωρισμάτων κάθε περιοχής.

Τον λόγο έλαβαν και εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων και φορέων, όπως οι Γιάννης Διαμαντίδης και Γιάννης Παπαντόπουλος, που επεσήμαναν την μη πρόβλεψη ελευθερίας κινήσεων των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, σε ό,τι αφορά στην διαχείριση μικρών προϋπολογισμών.

Την εκδήλωση συντόνισε ο… συντονιστής της νομαρχιακής επιτροπής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ Αναστάσιος Κεσίδης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα