«Κόντρα» Χρήστου Γκουντενούδη-Κώστα Σιωνίδη σε υψηλούς τόνους γιά τα οικονομικά

Πολιτική /

Mεγάλη ένταση προκλήθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας μεταξύ του δημάρχου Χρήστου Γκουντενούδη και του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κώστα Σιωνίδη με αφορμή το σχολιασμό του δευτέρου γιά τα οικονομικά των ΟΤΑ γενικότερα και ειδικότερα του δήμου Παιονίας, σε σχέση με τις δηλώσεις του πρώτου σε πρόσφατη συνέντευξή του, σύμφωνα με τις οποίες υπήρξαν δυσκολίες στην επίτευξη στόχων της δημοτικής αρχής λόγω της δραματικής μείωσης των πόρων προς τους ΟΤΑ «γιά ΣΑΤΑ, γιά ΚΑΠ γιά ο,τιδήποτε».

Μία αδικαιολόγητη θα λέγαμε ένταση και αντίδραση κυρίως από πλευράς του δημάρχου, που μάλιστα βρήκε έναν απρόσμενο «σύμμαχο» στα λεγόμενά του στο πρόσωπο της επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σόνιας Συμεωνίδου, καθώς την περίοδο της δικής της δημαρχιακής θητείας κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Οι πράγματι δραματικές μειώσεις στους λεγόμενους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (ΚΑΠ) και της ΣΑΤΑ στους ΟΤΑ κατά 65-70% καθιερώθηκαν από το 2011 και αφορούσαν επί της ουσίας στην προηγούμενη δημοτική αρχή, καθώς και με βάση τα στοιχεία, που κατέθεσε ο κ. Σιωνίδης, την περίοδο διακυβέρνησης του κ. Γκουντενούδη όχι μόνον δεν μειώθηκαν αλλά υπήρξε σταδιακώς και μία οριακή αύξηση κατά 143.031 ευρώ ετησίως την τελευταία διετία 2016-2017.

Και ως εκ τούτου η επίκλησή τους ως «τροχοπέδη» γιά την παραγωγή έργου την τελευταία τριετία δεν εμπεριέχει ακρίβεια.

Σε αντίθεση βεβαίως, με την μη απόδοση γιά το 2017 των εγγεγραμμένων στους προϋπολογισμούς των δήμων ποσών από τα λεγόμενα παρακρατημένα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Γκουντενούδης, που συνιστά μείωση δημοτικών πόρων, με την διαφορά όμως, ότι δεν συμπεριελήφθη στον σχετικό σχολιασμό του κ. Σιωνίδη.

Γι’ αυτό άλλωστε είτε κάποιος γνωρίζει «χοντρά» λογιστικά, όπως χαρακτήρισε εαυτόν ο δήμαρχος, είτε κάποιον πιό εξειδικευμένο επ’ αυτών, υπονοώντας τον φοροτεχνικό-λογιστή κατ’ επάγγελμα κ. Σιωνίδη, τα περί περικοπών σε ΚΑΠ και ΣΑΤΑ αφορούσαν στον Λαπόρδα και ως εκ τούτου αχρείαστος ήταν ο «καυγάς» γιά …ξένο πάπλωμα!

Περισσότερα
Δείτε ακόμα