Γενικά

Υπονομεύει το μέλλον του τόπου ο μαρασμός της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής

Γράφει ο Αλέξανδρος Κοντογιώργης
Γίνεται σε μια τόσο μικρή και όμορφη πόλη όπως το Κιλκίς, να πέσουμε θύματα της «Αστικοποίησης»; ..Στο παρακάτω άρθρο θα σου εξηγήσω πως δυστυχώς γίνεται..Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή…

Τι είναι η αστικοποίηση;

Αστικοποίηση είναι η τάση των ανθρώπων να συγκεντρώνονται στις πόλεις (μεγάλες & μικρές). Οι λόγοι του φαινομένου αυτού πολλοί, με θετικές αλλά κυρίως αρνητικές συνέπειες για όλους μας.

Οι κάτοικοι στις αγροτικές περιοχές του Κιλκίς, όπως και σε πολλές άλλες της χώρας μας, επιλέγουν να ζήσουν στα αστικά κέντρα αναζητώντας επαγγελματική ενασχόληση. Με την σκέψη ότι στις πόλεις υπάρχουν πιο επικερδείς ευκαιρίες απασχόλησης, εγκαταλείπουν τις κοπιώδεις και οικονομικά επισφαλείς αγροτικές δραστηριότητες, αποδυναμώνοντας παράλληλα ένα σημαντικό και ζωτικής σημασίας οικονομικό και παραγωγικό τομέα που είναι η γεωργία.

Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια το ίδιο το κράτος προωθούσε την αύξηση της βιομηχανικής και βιοτεχνικής παραγωγής, προσκαλώντας τους αγροτικούς πληθυσμούς να εγκαταλείψουν σύσσωμοι τις αγροτικές περιοχές.

Η άμεση πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη είναι ένας από τους βασικούς λόγους της αστικοποίησης αφού στις παραμεθόριες αγροτικές περιοχές η ύπαρξη στελεχωμένων νοσοκομείων ή ιατρικών κέντρων δεν είναι καθόλου δεδομένη και οι κάτοικοι ζουν με την διαρκή ανησυχία πως δεν θα βρουν εγκαίρως ιατρική βοήθεια.
Η ψυχαγωγία και η δυνατότητα εκπαίδευσης στα αστικά κέντρα αποτελούν επίσης “θέλγητρα” για τους κατοίκους των αγροτικών περιοχών.

Στην πόλη βρίσκεις δραστηριότητες που δεν θα μπορούσες να τις βρεις σε ένα απομακρυσμένο χωριό, όπως έναν κινηματογράφο, εκπαιδευτικά σεμινάρια ή οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις. Μπορούν επίσης οι νέοι να εκπαιδευτούν με τον πιο κατάλληλο και απαραίτητο εξοπλισμό στα σχολεία, όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εργαστήρια.

Παρ’ ότι τα οφέλη της διαβίωσης στις πόλεις μπορεί να είναι πολλά πρέπει να κατανοήσουμε πως δεν έρχονται χωρίς σημαντικό κόστος τόσο για τους ίδιους τους πολίτες όσο και γιά το κράτος.

Η συνεχής αύξηση του πληθυσμού στα αστικά κέντρα έχει σημαντικές συνέπειες στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, υπονομεύοντας την ουσιαστική επικοινωνία με τους γύρω μας. Η οικειότητα και το ενδιαφέρον έχουν αντικατασταθεί από την αδιαφορία και την έλλειψη εμπιστοσύνης, καθώς πλέον δεν είναι ξεκάθαρες και σαφείς οι “προθέσεις” των άλλων ανθρώπων. Στις πολυκατοικίες για παράδειγμα θα δούμε ανθρώπους να είναι γείτονες πολλά χρόνια χωρίς να γνωρίζουν ο ένας τον άλλο.

Η αύξηση της ανεργίας πλήττει το Κιλκίς αλλά κυρίως τις παραμεθόριες περιοχές και δρα ως ψυχολογικός παράγοντας οδηγώντας στην αύξηση της εγκληματικότητας και στις πράξεις βίας από ανθρώπους που έχουν ανάγκη να εκτονώσουν την απογοήτευση και τον θυμό που αισθάνονται όντας άνεργοι, μη μπορώντας να καλύψουν τις απαραίτητες βιοτικές ανάγκες τους.

Ο μαρασμός της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής έχει τον πιο άσχημο αντίκτυπο στην ίδια την χώρα μας,που ενώ είναι πλούσια σε αγροτικά προϊόντα, αναγκάζεται να καταφεύγει στην εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από το εξωτερικό.

Μια κίνηση που δεν θα χρειαζόταν να γίνει, αν δεν είχαν αδειάσει οι αγροτικές περιοχές από τα απαραίτητα σε όλους μας “εργατικά χέρια”.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η απουσία του ελληνικού στοιχείου στις ακριτικές περιοχές που ολοένα και ερημώνουν. Περιοχές τριγύρω από το Κιλκίς που είχαν και έχουν να παραδώσουν σε όλους μας μια σημαντική πολιτιστική κληρονομιά μέσα από ήθη, παραδόσεις και έθιμα που συνεχώς εκλείπουν.

Η ευθύνη για την αντιμετώπιση της αστικοποίησης είναι ξεκάθαρα υπόθεση των εκάστοτε κυβερνήσεων. Η Πολιτεία πρέπει να δώσει τα απαραίτητα κίνητρα μέσω της διασφάλισης σταθερής οικονομικής απόδοσης στους αγρότες.

Θα μπορούσε να υπάρξει πιο “ελαφριά” φορολόγηση στα αγροτικά προϊόντα. Οι νέες θέσεις εργασίας στις αγροτικές περιοχές είναι μια άλλη λύση μέσω του εναλλακτικού τουρισμού αλλά και η παραχώρηση εκτάσεων γης προς εκμετάλλευση κυρίως από τους νέους .

Σκοπός είναι η προσέλκυση νέων κατοίκων από τις πόλεις στις επαρχιακές-παραμεθόριες περιοχές της χώρας.

Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του φαινομένου έχει η εξασφάλιση της ιατρικής περίθαλψης μέσα από μικρά αλλά εξοπλισμένα νοσοκομειακά κέντρα.

Μπορεί αυτό το φαινόμενο να απασχολεί και να πληγώνει τις παραμεθόριες περιοχές του Κιλκίς, να μην ξεχνάμε όμως, ότι τα θύματα της αστικοποίησης δεν είναι μόνο τα επαρχιακά χωριά αλλά και η μικρή πόλη μας όπως και πολλές άλλες, που ακολουθούν το ρεύμα και τις συνέπειες ενός παγκόσμιου υπερκαταναλωτισμού, στρεφόμενες προς τα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα όπως της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, της Πάτρας κ.ο.κ.

Περισσότερα

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ποταμός Αξιός και οι αισθητήρες μέτρησης της στάθμης των υδάτων που τοποθετήθηκαν στην γέφυρα

Στην εγκατάσταση συστήματος μέτρησης στάθμης υδάτων στην γέφυρα του ποταμού Αξιού, στο ύψος της Αξιούπολης, προέβη στα τέλη της προηγούμενης […]

Δείτε ακόμα

Αικ.Παναγιωτίδου-Φραγγίδου: «Καθοριστική και στον νομό η συμβολή του ΕΕΣ στην διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας»

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έντονη κινητικότητα στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας ή νομού Κιλκίς. Ειδικότερα, το περιφερειακό […]

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση Σούλη Καζαντζίδη και Γιώργου Αυτιά μετά την ανακοίνωση των υποψηφίων γιά της ευρωεκλογές