Ελλάδα

Κομοτηνή: Στο δρόμο 1.400 οικογένειες παλιννοστούντων

Τους κάλεσε η πατρίδα, οι επίσημοι φορείς της Πολιτείας, υποσχόμενη ότι θα τους παράσχει στέγη και θα τους βοηθήσει να βρουν δουλειά. Χωρίς δεύτερη σκέψη οι παλιννοστούντες άφησαν τα σπίτια και τις δουλειές τους, ολόκληρη τη ζωή τους και τις αναμνήσεις τους, στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και ήρθαν στη μητέρα – Ελλάδα, κυρίως ορμώμενοι από την απέραντη αγάπη τους γι’ αυτήν. Στην πλειοψηφία τους δέχθηκαν με χαρά να εγκατασταθούν στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης και να ενισχύσουν δημογραφικά το χριστιανικό της στοιχείο.

Περίπου τρεις δεκαετίες μετά η ίδια ελληνική Πολιτεία είναι αυτή που τους αντιμετωπίζει ως παρίες. Ξεχνώντας τις υποσχέσεις της, στην ουσία τους πετάει έξω από τα σπίτια τους, αφού η ανεργία και η οικονομική κρίση ανάγκασε τους παλιννοστούντες, κυρίως από το 2011-2012 και μετά, να μην είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους αναφορικά με την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων που έλαβαν. Στεγαστικά δάνεια που τους χορηγήθηκαν μέσω ειδικών προγραμμάτων για παλιννοστούντες και με εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο…

Σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως στους νομούς της Θράκης δεκάδες χιλιάδες οικογένειες παλιννοστούντων παίρνουν καθημερινά το τελευταίο διάστημα ειδοποιητήρια από τράπεζες, τα οποία τους καλούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, αλλιώς θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ουσιαστικά, με τα ειδοποιητήρια τους βγάζουν στο δρόμο, αφού τους ζητούνται μέσα σε πολύ λίγες μέρες να καταβάλουν 15.000, 17.000, ακόμα και 20.000 ευρώ. Ποσά που είναι αδύνατο να βρεθούν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ακόμα και από σχετικά οικονομικά εύρωστες οικογένειές, πόσο μάλλον από ανθρώπους μεροκαματιάρηδες που χτυπιούνται αλύπητα από τη φτώχεια.

Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, οι παλιννοστούντες αναγνωρίζουν το χρέος τους. Αντιμετωπίζοντας την κατάσταση με αξιοπρέπεια, δε ζητούν να τους χαριστούν οι οφειλές, παρά μονάχα να γίνουν ρυθμίσεις, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να τις αποπληρώσουν.

«Απευθυνόμαστε στον πρωθυπουργό, στην κυβέρνηση, σε όλα τα κόμματα, σε όλους τους πολιτικούς που δεν αδιαφορούν για την τύχη των παλιννοστούντων. Τους καλούμε να συνεργαστούν εποικοδομητικά, ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση για την αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος. Αυτοί οι άνθρωποι άφησαν τις περιουσίες τους, κατόπιν πρόσκλησης της πατρίδας και εγκαταστάθηκαν σε ευαίσθητες περιοχές, τις οποίες δυνάμωσαν δημογραφικά. Τώρα τους λένε να φύγουν από τα σπίτια τους. Αυτοί οι άνθρωποι δε θέλουν να τους χαριστούν τα χρέη. Ρύθμιση ζητάνε, για να μπορούν να τα πληρώσουν», λέει στο ethnos.gr η Ταμίλα Ελευθεριάδου, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Παλιννοστούντων «Δύναμη Ενότητας».

Κομοτηνή: περισσότερες από 1.400 οικογένειες βγαίνουν στο δρόμο
Περισσότερες από 1.400 οικογένειες παλιννοστούντων στην Κομοτηνή βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο από μέρα σε μέρα να πεταχθούν στο δρόμο, με τα ειδοποιητήρια από τις τράπεζες να διαδέχεται το ένα το άλλο. Πάνω από τις μισές από αυτές διαμένουν στον οικισμό της Νέας Μοσυνούπολης, το γνωστό και ως ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ. Μια περιοχή που με μεράκι οι παλιννοστούντες άλλαξαν τη φυσιογνωμία της, φυτεύοντας δέντρα και κατασκευάζοντας όμορφα σπιτάκια, για να στεγάσουν τα όνειρά τους.

Πλέον η αγανάκτηση σε ολόκληρη την πόλη ξεχειλίζει, αφού οι οικογένειες των παλιννοστούντων αισθάνονται προδομένες από την Πολιτεία. Κρατώντας ελληνικές σημαίες στο χέρι, με πανό και κρατώντας τα παιδιά τους στην αγκαλιά, άνθρωποι κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι και άτομα με ειδικές ανάγκες, βγήκαν στους δρόμους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αναλγησία, με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι.

«Ήρθε το χαρτί από το δικαστήριο και μου λένε μέσα σε λίγες μέρες να δώσω 17.000 ευρώ, αλλιώς θα μου κατάσχουν το σπίτι. Πρόκειται για τη μοναδική κατοικία μου. Πώς να πληρώσω το δάνειο, όταν δεν έχω χρήματα ούτε για να βάλω τζάμια στα παράθυρα και ζω από το συσσίτιο; Έστειλαν από την ελληνική πρεσβεία στη Ρωσία γράμματα σε όλους μας και μας έλεγαν ελάτε για δουλειά στην Ελλάδα. Και σπίτι θα σας δώσουμε και δουλειά θα έχετε. Αλλά τελικά μας κορόιδεψαν», λέει αγανακτισμένη η Μαρία Παναηλίδου.

«Μας είπαν, ελάτε Πόντιοι στη Θράκη και θα σας δώσουμε σπίτια και δουλειά. Δούλευα σε κλωστήρια, αλλά εδώ και δέκα χρόνια είμαι άνεργη. Θέλω, αλλά δεν μπορώ να πληρώσω το δάνειο», αναφέρει από την πλευρά της η Σοφία Λοϊζίδου, ενώ ο Τζόνης Μαγδαλίδης, κάνει λόγο για τράπεζες που απειλούν συνέχεια με ειδοποιητήρια για τα χρέη. «Ακόμα και αυτήν τη στιγμή έρχονται σωρηδόν τα ειδοποιητήρια. Είμαστε όλοι έντιμοι άνθρωποι και οικογενειάρχες. Δεν πληρώνουμε τα δάνεια, όχι επειδή δε θέλουμε, αλλά διότι δεν έχουμε δουλειά».

Η επόμενη ημέρα φαντάζει πολύ δύσκολη για τους ακρίτες παλιννοστούντες στην Κομοτηνή, αν δεν ενσκύψει η Πολιτεία, για να δώσει λύση στο οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Τα βουρκωμένα μάτια του ηλικιωμένου, ο οποίος στο ένα χέρι κρατούσε την ελληνική σημαία και στο άλλο το μπαστούνι του, αντικατοπτρίζουν την απόγνωση που νιώθει μέσα στην ψυχή του, αλλά και τα συναισθήματα των υπολοίπων ομογενών. Όπως σημειώνουν, ωστόσο, στο ethnos.gr, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται, για να κάνουν συμμέτοχη στο πρόβλαμά τους ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα