Παραμένει ζητούμενο η συγκρότηση ενός εθνικού αρχείου νεοπλασιών

Κοινωνία /

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς στην σημερινή Ελλάδα μίλησε η πρόεδρος του συλλόγου καρκινοπαθών Κιλκίς & Παιονίας «Αγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος» και γενική γραμματέας της ομοσπονδίας καρκινοπαθών Ελλάδος Γεωργία Κολεσιώτου στο επιστημονικό συμπόσιο που διεξήχθη το τριήμερο 17-19-17στο ξενοδοχείο «Κούρος» της Δράμας.

Το συμπόσιο με θέμα «Η πολυπλοκότητα της υποστήριξης του σύγχρονου ογκολογικού ασθενή» οργανώθηκε από την ελληνική επιστημονική εταιρεία «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο» για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Μεταξύ άλλων η κ. Κολεσιώτου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο καρκίνος δυστυχώς παραμένει «ταμπού» ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες όπου ο φόβος και η άγνοια προηγούνται της πρόληψης κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.

Η έλλειψη φαρμάκων, η λειτουργία των ΚΕΠΑ που αφορά στο ποσοστό αναπηρίας το οποίο συνεχώς μειώνεται για τους καρκινοπαθείς, η επανένταξη των ασθενών στην κοινωνία και ιδίως στον εργασιακό χώρο καθώς και η μετακίνησή τους σε ογκολογικά νοσοκομεία ή κλινικές για τις θεραπείες τους ήταν μερικά από τα προβλήματα που επισημάνθηκαν, με αποκορύφωμα την προ μερικούς μήνες απαίτηση από τον ΕΟΠΠΥ να χορηγείται από τους ογκολόγους βεβαίωση προσδόκιμου ζωής των ασθενών, διάταξη κατάπτυστη και απάνθρωπη, που ευτυχώς γρήγορα αποσύρθηκε.

Φυσικά η ύπαρξη ενός εθνικού αρχείου νεοπλασιών συνεχίζει να είναι ένα από τα ποθούμενα που θα δώσει μία ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης. Στο επιστημονικό αυτό συμπόσιο η πρόεδρος του συλλόγου είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με εκπροσώπους συλλόγων καρκινοπαθών άλλων πόλεων από όλη την Ελλάδα.