Πολιτική

«Κόκκινο» από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς σε ψήφισμα στήριξης ανεμβολίαστων υγειονομικών

Με δεκατέσσερις ψήφους υπέρ και οκτώ κατά, επί των εικοσιδύο παρόντων, το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς, κατά την διάρκεια της συνεδρίασής του της Παρασκευής 15.7.22, δεν ενέκρινε ψήφισμα αντιπροσωπείας τελούντων εν αναστολή εργασίας ανεμβολίαστων υγειονομικών και εργαζομένων σε δομές πρόνοιας, με το οποίο οι εν λόγω συμπολίτες ζητούσαν την υποστήριξη του δημοτικού συμβουλίου στο αίτημά τους να αρθεί η αναστολή εργασίας «για ανθρωπιστικούς λόγους», τονίζοντας ότι έχουν περιέλθει σε δραματική κατάσταση.

Η συζήτηση επί του εν λόγω θέματος προκάλεσε πόλωση σε σχέση τόσο με το αν έπρεπε να συζητηθεί ως κατεπείγον όσο και επί της ουσίας του, όταν η κατ΄αυτήν την διαδικασία συζήτηση εγκρίθηκε ομοφώνως και, εν τέλει, διεξήχθη.

Στην έγκριση του ψηφίσματος αντιτάχθηκαν όλοι οι παρόντες σύμβουλοι της πλειοψηφίας ενώ το υπερψήφισαν οι παρόντες σύμβουλοι της μειοψηφίας.

Σημειώνεται ότι στους απόντες συμπεριλαμβάνονταν τρεις επικεφαλής συνδυασμών, οι Παύλος Τοκινίδης, Δημήτρης Τσαντάκης και Αναστάσιος (Σούλης) Καζαντζίδης, που εκπροσωπήθηκαν από τους Κώστα Ζώτο, Χριστόφορο (Άκη) Πιπερίδη και Χρήστο Σαρβανίδη αντιστοίχως.

Μετά την μη έγκριση του ψηφίσματος, το θέμα βάσει κανονισμού, θα απασχολήσει εκ νέου το δημοτικό συμβούλιο μετά παρέλευση δύο μηνών, κάτι το οποίο είχε επισημάνει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παύλος Θωμαΐδης και επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Δημήτρης Κυριακίδης, προτείνοντας να συμπεριληφθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη και να συζητηθεί κατά την αμέσως προσεχή συνεδρίαση.

Η εκπρόσωπος των τελούντων εν αναστολή εργασίας υγειονομικών και εργαζομένων στις δομές πρόνοιας Παρασκευή (Βούλα) Κουραλίδου αντέτεινε τους ανθρωπιστικούς λόγους, για τους οποίους «είναι ανάγκη να συζητηθεί το θέμα αμέσως, ώστε το δημοτικό συμβούλιο να παράσχει ηθική και ανθρωπιστική υποστήριξη σ΄αυτούς τους ανθρώπους».

«Να τους στηρίξουμε»

Η συζήτηση ξεκίνησε με ανάγνωση του ψηφίσματος των τελούντων εν αναστολή εργασίας ανεμβολίαστων υγειονομικών και εργαζομένων σε δομές πρόνοιας από τον Παύλο Θωμαΐδη.

Ακολούθως, δόθηκε ο λόγος στον εκπρόσωπο του συνδυασμού «Κιλκίς-Δήμος ΑΞΙΩΝ» Κώστα Ζώτο:

Ο κ.Ζώτος άσκησε κριτική στην προτροπή του δημάρχου Δημήτρη Κυριακίδη προς τους ανεμβολίαστους να προσφύγουν στο δευτεροβάθμιο (ΠΕΔΚΜ) και στο τριτοβάθμιο όργανο της αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ), ως θεσμικούς φορείς με δυνατότητες μεγαλύτερης επιρροπής και εντονοτέρων πιέσεων στα κυβερνητικά κέντρα λήψης αποφάσεων: «Αν είναι δυνατόν, δημότες Κιλκίς να μην προστρέχουν στον δήμο Κιλκίς για σοβαρά θέματα που τους απασχολούν; Να μην εγκρίνουμε εμείς ένα ψήφισμα και, αντ΄αυτού, να παραπέμπουμε στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα της αυτοδιοίκησης και στα υπουργεία; Πρέπει να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους. Το νοσοκομείο και το υπόλοιπο τοπικό σύστημα υγείας δεν έχουν την «πολυτέλεια» να στερούται των υπηρεσιών τόσων εργαζομένων. Είμαστε η πρώτη χώρα της Ευρώπης σε θανάτους από τον νέο κορωνοϊό εξ αιτίας της εμμονικής στάσης και άρνησης της πολιτείας ένανι αυτών των ανθρώπων.

Και ενω τα υγειονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει και παρατηρούμε συνωστισμούς σε δημόσιους χώρους χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης, εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι το πρόβλημα είναι αυτοί οι άνθρωποι; Είναι επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουν όλοι στην εργασία τους».

«Έστω στην «πίσω γραμμή»

Κατόπιν μίλησε ο εκπρόσωπος του συνδυασμού «Ενωτική Δύναμη Κιλκίς» Χριστόφορος (Άκης) Πιπερίδης: «Θεωρώ, ότι αυτοί οι άνθρωποι άργησαν πολύ να φέρουν αυτό το ψήφισμα, καθώς εδώ και καιρό βρίσκονται σε πολύ άσχημα κατάσταση. Είναι αξιοθαύμαστες οι αντοχές τους. Η πολιτεία θα μπορούσε να τους θέσει σε διαθεσιμότητα, ώστε τουλάχιστον να πληρώνονται, ενώ με την αναστολή εργασίας δίνουν πλέον αγώνα επιβίωσης.

Αν τώρα σοβεί πόλεμος μεταξύ δύο πλευρών, εμείς, ως δημοτικό συμβούλιο δεν μπορούμε να «παίζουμε τον ρόλο» του «διαμεσολαβητή» ή «ειρηνοποιού». Και αν η πολιτεία δεν τους θέλει στην «πρώτη γραμμή» ας του βάλει στην «πίσω γραμμή», προκειμένου να πληρώνονται και να πάρουν ανάσα».

Πρέπει να βρεθεί λύση, ακόμη και μέσω ασκήσεως πιέσεων σε ΠΕΔΚΜ, ΚΕΔΕ και υπουργείο.

«Παγκόσμιο δικαίωμα»

Δίκαιο «και όσο περνά ο καιρός ακόμη πιο δίκαιο» χαρακτήρισε το αίτημα των ανεμβολίαστων ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμετέχω-Ο δήμος στα χέρια του πολίτη» Δημήτρης Αγαθόπουλος: «Πρόκειται για παγκόσμιο δικαίωμα η εκ μέρους κάθε ανθρώπου διαχείριση του σώματος και της υγείας του κατά το δοκούν. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει κανένα μέτρο. Μετά από τόσο καιρό η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης», που δημιουργήθηκε με οποιοδήποτε τρόπο (εμβολιασμό, νόσηση, αποθεραπεία) είναι πολύ μεγάλη, και αυτό ισχύει και για τους συγκεκριμένους συμπολίτες μας, είτε εργάζονται είτε όχι. Εκείνο, που δεν ισχύει πλέον, είναι η κυβερνητική άποψη, ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί τέθηκαν σε αναστολή εργασίας για δήθεν προστασία της υγείας».

«Δέκα ημέρες κοσκονίζει»

Εν συνεχεία μίλησε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Φαχουρίδης: «Οι παλιοι έλεγαν, όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα ημέρες κοσκινίζει». Αυτό κάνει σήμερα η δημοτική αρχή, προκειμένου να μην συζητηθεί και εγκριθεί το ψήφισμα. Δυσκολεύεστε να λάβετε θέση επι του ψηφίσματος; Φοβόσαστε, μήπως σας… «τραβήξει το αυτί» η κυβέρνηση; Η κυβέρνηση που κρατεί επί τόσο καιρό αυτούς τους ανθρώπους σε ομηρεία;

Εκφράζω και ως πρόσωπο και ως συνδυασμος την συμπαράστασή μου στους εργαζομένους κοινωνικών δομών και δομών υγείας, για τους οποίους η κυβέρνηση αποφάσισε παράταση της αναστολής εργασίας, επειδή αρνήθηκαν να εμβολιαστούν. Αυτούς, που από την πρώτη στιγμή της πανδημίας βρίσκονται στο πλευρό του κιλκισιώτικου λαού, στην «μάχη» κατά του νέου κορονοϊού. Η απόφαση αυτή είναι άκρως τιμωρητική και αποσκοπεί στη αποδόμηση του ΕΣΥ. Υπερψηφίζω και καλώ την δημοτική αρχή να προβεί σε όλες τις ενέργειες για την επιστροφή των εργαζομένων στις θέσεις τους».

«Στηρίζω»

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του συνδυασμού «Κιλκίς-Μαζί μπορούμε» Χρήστος Σαρβανίδης δήλωσε: «Για λόγους ανθρωπιστικούς στηρίζω κάθε ενέργεια ή κίνηση των θεσμικών οργάνων για να λυθεί το πρόβλημα με τους συγκεκριμένους συμπολίτες μας».

Στην συνέχεια ο λόγος δόθηκε σε αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους.

Α.Σημαιοφορίδης: «… Δεν θα ήμασταν πρώτος νομός σε θανάτους, αν από την πρώτη ημέρα υπακούαμε στις οδηγίες των επιστημόνων και κάναμε το εμβόλιο, και γι΄αυτό, δεν έχει σημασία το ποιός είναι στην κυβέρνηση. Εγκρίνοντας αυτό το ψήφισμα τι μήνυμα στέλνουμε σε εκείνους που εμβολιάσθηκαν. Αντιλαμβάνομαι το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι κομιστές του ψηφίσματος, πιστεύω, όμως, ότι για το θέμα τους θα έπρεπει να απευθυνθούν στους επιστημονικούς φορείς, και όχι στο δημοτικό συμβούλιο».

Ι.Χατζηαποστόλου: «Το Συμβούλιο της Επικρατείας απεφάνθη, ότι υποχρεωτικός εμβολιασμός και αναστολή εργασίας είναι συνταγματικώς ανεκτά, άρα δεν παραβιάσθηκε κανένα συνταγματικό δικαίωμα, και τα μέτρα ελήφθησαν για ένα και μόνο σκοπό, την προστασία της δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων αυτών των ανθρώπων και του σαφούς μηνύματος προς την κοινωνία για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Η απόφαση για τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε δομές πρόνοιας δεν αποσκοπούσε στο να κρατήσει όμηρο κανένα, και είχε απλώς να κάνει με τις επιστημονικές υποδείξεις. Δεν μπορούμε εμείς να επιβάλουμε στους επιστήμονες, να αλλάξουν μία κρατούσα άποψη για την πανδημία.

Θ.Βαφειάδης: «Οι τύποι σχετικώς με το πότε συζητούνται θέματα στο δημοτικό συμβούλιο είναι τύποι, αλλά θέματα σαν κι αυτό πρέπει να συζητούνται αμέσως. Σε σχέση με την στάση της πολιτείας απέναντι στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, σκεφθείτε τι θα γινόταν, αν αποφασιζόταν απαγόρευση εισαγωγής ή εισόδου ανεμβολίαστων πολιτών στα νοσοκομεία, αν ίσχυε παρόμοια διάταξη για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Τι αλλάζει σε σχέση με τους υγειονομικούς, ώστε να τυγχάνουν αυτής της μεταχείρισης; Ας το δούμε αντικειμενικώς το θέμα, και το λέγω εγώ ο υπέρμαχος του εμβολιασμού. Εμείς, ως μέλη του δημοτικού συμβουλίου, εισερχόμενοι σ΄αυτήν την αίθουσα, πρέπει να αφήνουμε έξω τις κομματικές ταυτότητές μας, να μην λειτουργεί κανένας καθοδηγούμενος, αλλά κατά συνείδηση. Το αίτημα αυτών των συμπολιτών είναι δίκαιο, και τέτοια θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την δέουσα σοβαρότητα. Είμαι με αυτούς τους ανθρώπους».

Γ.Μπαλάσκας: «Πρέπει να βρεθεί και να δοθεί λύση».

Ε.Αναστασιάδου: «Αυτή η ιστορία έχει να κάνει με τιμωρητική στάση. Ο νομοθέτης θα μπορούσε να βάλει τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς σε μία «δεύτερη γραμμή». Έπρεπε να εργάζονται. Όσο για εμάς, φέρνουμε με ευκολία οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται… με τον ΟΗΕ ή σχέδιο ψηφίσματος π.χ. για την Παλαιστίνη, και αντιμετωπίζουμε με τόσο σκεπτικισμό το ψήφισμα αυτών των συγκεκριμένων συμπολιτών μας;».

Β.Καραμπίδης: «Με την συγκεκριμένη απόφαση τιμωρήθηκαν οι υγειονομικοί υπάλληλοι. Τα παιδιά τους τι φταίνε και πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες αυτής της απόφασης; Το ψήφισμα πρέπει να εγκριθεί».

Κ.Πουντζουκίδης: «Σε δύσκολες καταστάσεις χρειάζεται η παρουσία όλων. Αν, για παράδειγμα, εν καιρώ πολέμου σε κάποιον που δεν φορά κράνος θα απαγορευθεί να δώσει το «παρών» στην μάχη. Φυσικά όχι. Και εμείς πρέπει να δούμε υπ’ αυτό το πρίσμα το αίτημα των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας».

«Όχι για να διχάσουμε»

Στους ανωτέρω ομιλητές προστέθηκε ο πρόεδρος της κοινότητας Κιλκίς Θανάσης Καρυοφύλλης, μέλος της αντιπροσωπείας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, που έφερε το ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο: «Δεν προσκομίσαμε πρόταση για να διχάσουμε το δημοτικό συμβούλιο. Ζητούμε την στήριξή του σε σχέση με το ανθρωπιστικό σκέλος του θέματός μας».

«Να βρεθεί λύση»

Στην παρέμβασή του με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παύλος Θωμαΐδης είπε, μεταξύ άλλων: «Για ανθρωπιστικούς λόγους η κυβέρνηση να επανεκτιμήσει την στάση της απέναντι στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς εν όψει και του δύσκολου χειμώνα. Να εξετασθεί η δυνατότητα να βρεθεί λύση στο θέμα τους, και κάποια στιγμή να επανέλθουν στις εργασίες τους».

«Επιστρέφω να περί εμπαιγμού»

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τον δήμαρχο Δημήτρη Κυριακίδη, που ξεκίνησε με απάντηση σε αιτιάσεις του Δημήτρη Αγαθόπουλου, ο οποίος κατά την προηγηθείσα συζήτηση επί του κατεπείγοντος ή μη του θέματος αναφέρθηκε σε εμπαιγμό των ανεμβολίαστων υγειονομικών και εργαζομένων σε δομές πρόνοιας από την δημοτική αρχή: «Επιστρέφω τα περί εμπαιγμού στους εύκολους λαϊκιστές και σ΄αυτούς που θέλουν να κάνουν τους «ωραίους». Έχω μάθει να μιλάω με την αλήθεια και την ειλικρίνεια».

Και ο κ.Κυριακίδης συνέχισε: «…. Δεν προέκυψε κανένα δίλημμα στην σημερινή συζήτηση. Να μην συγχέουμε τις συνθήκες σε μπάρ, κλάμπ, συναυλίες, εκκλησίες, στις συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων, στις δημόσιες υπηρεσίες, με αυτές που υφίστανται στους υγειονομικούς χώρους και στους χώρους εξυπηρέτησης ευπαθών ομάδων, όπως νοσοκομεία και λοιπές δομές υγείας.

«Βαρύ τίμημα»

Ό,τι λέγαμε πριν το λέμα και τώρα. Το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό, και κανείς δεν χαίρεται για την κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί και οι οικογένειές τους. Από την άλλη, όμως, έχει ψηφισθεί νόμος, βάσει του οποίου τέθηκαν σε αναστολή εργασίας μετά την δική τους στάση αυτοδιάθεσης και δική τους επιλογή, καθώς αρνήθηκαν να εμβολιασθούν, συμμορφούμενοι προς τις υποδείξεις του νόμου. Υπενθυμίζω, ότι ο νομός Κιλκίς «πλήρωσε» με «βαρύ» τίμημα την πανδημία, και μάλιστα σε πανελλαδικό επίπεδο, έχοντας θρηνήσει πολλά θύματα, επειδή αρνήθηκαν να εμβολιασθούν ή διακομίσθηκαν πολύ αργά στα νοσοκομεία. Εμείς, ως δήμος ήμασταν υπέρ του προαιρετικού εμβολιασμού, αλλά συγχρόνως προβήκαμε σε ενημερωτική εκστρατεία για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού αλλά και στην λήψη υγειονομικών μέτρων.

«Να παρανομήσουμε;»

Βάσει όλων αυτών, δεν αντιβαίνει στον νόμο η έγκριση ενός τέτοιου ψηφίσματος από το δημοτικό συμβούλιο;

Μας ζητείτε να παραβούμε τον νόμο; Να παρανομήσουμε; Να διαγράψουμε όλα όσα έχουμε κάνει για την προστασία της δημόσιας υγείας;

Κατανοούμε το πρόβλημα και την θέση σας, αλλά η λύση πρέπει να δοθεί από τους νομοθετούντες και τους επιστήμονες, βάσει όλων των δεδομένων για την ασφάλεια της υγείας, και της δικής σας και όλων.

Η «ξερή» άρση της αναστολής αντιβαίνει στον νόμο και στο Σύνταγμα. Σεβόμαστε την επιλογή σας, αλλά και εσείς σεβαστείτε τους κανόνες, τις διατάξεις και το Σύνταγμα μιας ευνομούμενης πολιτείας, που πρέπει όλοι να σεβόμαστε.

Η όποια λύση θα πρέπει να «πατεί» στον νόμο και στους υγειονομικούς κανόνες».

Ακολούθησε η ψηφοφορία με το προαναφερθέν αποτέλεσμα (14-8), μετά τη γνωστοποίηση του οποίου και οι οκτώ σύμβουλοι της μειοψηφίας, που υπερψήφισαν το ψήφισμα, αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη έγκρισή του από την πλειοψηφία και δεν έλαβαν μέρος στην συζήτηση επί των θεμάτων εκτός ημερησίας διατάξεως.

«Στροφή 180 μοιρών»

Πάντως, σημειώνεται η απορριπτική ψήφος μελών της πλειοψηφίας, ενώ κατά την συζήτηση είχαν τοποθετηθεί υπέρ της εγκρίσεως του ψηφίσματος (Βασίλης Καραμπίδης, Κωνσταντίνος Πουντζουκίδης), σε μιαν εντυπωσιακή «στροφή 180 μοιρών», και η αμφιταλάντευση άλλων κατά την συζήτηση πριν επιλέξουν την απορρηπτική ψήφο (Γιώργος Μπαλάσκας).

Από την ψηφοφορία αποχώρησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Χάρης Ξενιτόπουλος και ο ανεξάρτητος Δημήτρης Δημητρίου, ενώ ήταν στην συνεδρίαση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Την ημέρα της Γυναίκας

Με την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) συνέπεσε η επίσκεψη της υπουργού εσωτερικών Νίκης Κεραμέως στον νομό Κιλκίς. Δεν […]

Πραγματικοί… «αστέρες»

Παρατηρώντας το πρόγραμμα τοπικής αθλητικής δραστηριότητας του τελευταίου διαστήματος καθώς και κοινωνικών ή πολιτιστικών εκδηλώσεων, που διοργανώνονται στον νομό, το […]