Κοινωνία

Και κοινωνικές δομές του δήμου Παιονίας στην μάχη κατά του κορωνοϊού

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Ανάμεσα στα μέτρα που έχει θεσπίσει η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας από τον Κορωνοϊό συμπεριλαμβάνονται και αυτά που αφορούν τον τρόπο εργασίας των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και τα οποία τον έχουν οδηγήσει, με εξαίρεση ορισμένους τομείς, αυτός να υπολειτουργεί από το ξεκίνημα της εφαρμογής των.

Την δυναμική της υπολειτουργίας ακολουθούν και οι κατά τόπους δημοτικές υπηρεσίες με εξαίρεση τους τομείς που αφορούν την αποκομιδή των απορριμμάτων και κοινωνικής πολιτικής οι οποίες συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, με τις δεύτερες μάλιστα να προσθέτουν δράσεις, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ετούτη την περίοδο ανάγκες ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Eξ ου και η σημερινή (Τετάρτη 1.4.20) τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με την συμμετοχή του υπουργού εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και των προέδρων της ένωσης περιφερειών Ελλάδος Απόστολο Τιτζικώστα και της αντίστοιχης δήμων Δημήτρη Παπαστεργίου με θέμα την λειτουργία του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι”.

Ένα επιτυχημένο κατά γενική ομολογία πρόγραμμα το οποίο υλοποιούν εδώ δεκαετίες ποιά οι δήμοι και το οποίο στον δήμο Παιονίας τα τελευταία δέκα χρόνια λόγω έλλειψης προσωπικού υλοποιούνταν από τρία στελεχωμένα πληρώματα, αφήνοντας εκτός της ομπρέλας παροχής των υπηρεσιών τους δημότες από την δημοτική ενότητα της Αξιούπολης και του βόρειου τομέα της ενότητας Πολυκάστρου.

Μία έλλειψη η οποία πλέον δεν υφίσταται καθώς λόγω της υπολειτουργίας υπηρεσιών του δήμου, μεταξύ των οποίων και αυτή του νομικού προσώπου στην ευθύνη του οποίου τελεί το πρόγραμμα, έχει προωθηθεί προσωπικό στο “Βοήθεια στο σπίτι” αυξάνοντας σε πέντε τον αριθμό των πληρωμάτων καλύπτοντας όλες τις περιοχές του δήμου .

Μία εξέλιξη η οποία ευελπιστούμε να συνεχισθεί και μετά το πέρας της κρίσης, όπως δήλωσε στον “Μαχητή” ο προϊστάμενος του κέντρου κοινότητας του δήμου Παιονίας, που εδρεύει στην Αξιούπολη, Απόστολος Καραγιαννόπουλος, επισημαίνοντας ότι η ευθύνη λειτουργίας του προγράμματος θα αναληφθεί από το κέντρο και θα στελεχωθεί μέσω σχετικής προκήρυξης μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο.

Παράλληλα, συνέχισε, ο δήμος εκμεταλλευόμενος την υπολειτουργία διαφόρων υπηρεσιών του δήμου έχει ενισχύσει το κέντρο με δέκα ακόμη υπαλλήλους προσφέροντας την δυνατότητα δημιουργίας δομής στο πλαίσιο υποστήριξης της γραμμής “Μένουμε Σπίτι” και της αποφυγής μετακινήσεων πολιτών από εκτός δήμου περιοχές των οποίων όμως οι γονείς διαμένουν σε οικισμούς του δήμου.

Για τον σκοπό αυτό έχει οργανωθεί ειδικό τηλεφωνικό κέντρο με αριθμό κλήσης το 2343033153, το οποίο λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα σε δύο βάρδιες από τις 8 το πρωί εώς τις 2 το μεσημέρι και από τις 2 το μεσημέρι εώς τις 8 το απόγευμα και στο οποίο τα άτομα που χρήζουν βοηθείας δίνουν τις παραγγελίες τους σε τρόφιμα και άλλες προμήθειες και φάρμακα από καταστήματα που υποδεικνύουν και τα λαμβάνουν με την συνδρομή της δομής.

Από την δομή αυτή εξυπηρετούνται μέχρι στιγμής 4-5 άτομα ημερησίως και όσοι πολίτες επιθυμούν να ωφεληθούν μπορούν να το αιτηθούν και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του δήμου συμπληρώνοντας την απλή φόρμα στο πρόγραμμα “Μένουμε Σπίτι” δίδοντας και τις απαραίτητες πληροφορίες για την προσέγγιση όσων χρήζουν βοήθειας.

Όπως δήλωσε ο κ. Καραγιαννόπουλος “και αυτή η δράση, όπως και οι λοιπές κοινωνικές δράσεις του δήμου εξυπηρετούν και υποστηρίζουν πάνω από 1600 δημότες από διάφορες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και η λειτουργία τους την περίοδο κρίσης πανδημίας που διανύουμε αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, συμβάλλοντας εκτός των άλλων και στον περιορισμό των μετακινήσεων, οι οποίες αποτελούν έναν κρίσιμο παράγοντα μαζί με το μένουμε σπίτι για την επιτυχή έκβαση ανακοπής διασποράς του θανατηφόρου ιού”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα