Κλειστά από σήμερα λόγω απεργίας διαρκείας και τα διαγνωστικά κέντρα του Κιλκίς

Γενικά /

Σε απεργία διαρκείας κατεβαίνουν από σήμερα, Δευτέρα τα διαγνωστικά κέντρα σε όλη τη χώρα και δεν θα πραγματοποιείται καμία εξέταση, ούτε για ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση ούτε για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως τα περισσότερα διαγνωστικά κέντρα της χώρας θα παραμείνουν κλειστά με τους εργαζόμενους να διαμαρτύρονται για τις επιστροφές που τους επιβάλλονται από το δημόσιο σύστημα υγείας. Επιστροφές που τους έχουν στοιχίσει, όπως λένε, περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ για το 2018.

Οι εκπρόσωποι των εργαστηρίων αναφέρουν ότι μετά και την πρόσφατη κοινοποίηση του ποσοστού περικοπής υπέρβασης των δαπανών (clawback) για το πρώτο εξάμηνο του 2018 και το οποίο μεσοσταθμικά είναι στο 24%, οι ζημίες που καταγράφονται σε όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής –εάν συνυπολογιστούν και άλλες υποχρεωτικές εκπτώσεις– κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν πλέον το 45% μεσοσταθμικά. Μάλιστα, όπως τονίζουν, το clawback αντί να μειώνεται αυξάνεται διαρκώς – από 11% το 2016, σε 17% το 2017 και 24% το 2018.

Αλληλέγγυος στους εργαστηριακούς ιατρούς ο Ιατρικός Σύλλογος Κιλκίς
Την αλληλεγγύη του στους εργαστηριακούς και κλινοεργαστηριακούς γιατρούς, που ζητούν κατάργηση της επιβολής υποχρεωτικών επιστροφών και υποχρεωτικών εκπτώσεων, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Κιλκίς.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Κιλκίς στηρίζει τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών Ιατρών, για την προάσπιση της επαγγελματικής αξιοπρέπειας των ιατρών, με κύρια αιτήματα την κατάργηση του «clawback» και του «rebate» και την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και ζητεί την κατανόηση των ασφαλισμένων για την όποια ταλαιπωρία ενδεχομένως θα υποστούν».
Γιά το ίδιο θέμα ο Ιατρικός Σύλλογος Κιλκίς κοινοποίησε την ακόλουθη ανακοίνωση του πανελληνίου ιατρικού συλλόγου:

«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στις νέες κινητοποιήσεις τις οποίες εξήγγειλαν οι ενώσεις εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών, αντιδρώντας στις συνεχείς περικοπές, στις υποτιμολογήσεις των εξετάσεων, στην επιβολή υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) και υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate) που έχουν οδηγήσει το κλάδο σε εξόντωση, το σύνολο των ιατρών σε δραματική υποβάθμιση και τους πολίτες σε αποστέρηση των εργαστηριακών ιατρικών εξετάσεων, τις οποίες έχουν απόλυτη ανάγκη.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος βρίσκεται αλληλέγγυος προς τους εργαστηριακούς ιατρούς και καλεί ολόκληρη την ιατρική κοινότητα και τους κοινωνικούς φορείς να συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο στον αγώνα τους».
Ήδη οι κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με εμφανή τα προβλήματα όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Απαράδεκτη «σύγχυση»

Υφίσταται μία σεβαστή απόσταση μεταξύ των εννοιών «χοτ σποτ» και κέντρου φιλοξενίας. Το πρώτο σημαίνει χώρο παραμονής έως την εξακρίβωση […]

Το πραγματικό ξεπούλημα

Ένας από τους βασικούς λόγους, που στις τελευταίες εκλογές τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στη Β. Ελλάδα ήταν πεσμένα, ήταν η […]