Γενικά

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι πωλητές λαϊκών αγορών του νομού Κιλκίς

Η αρχή έγινε με την 24ωρη απεργία τους το Σάββατο, μετά την σχετική απόφαση της “ανοικτής” συγκέντρωσης τους λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου 3.5.14, στο υπαίθριο θεατράκι της πλατείας δημαρχείου.
Η συγκέντρωση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του κλάδου σε πανελλαδικό επίπεδο εναντίον του νομοσχεδίου του υπουργείου ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές.
Το σωματείο μικροπωλητών λαϊκών αγορών νομού Κιλκίς έχει ήδη καταθέσει υπόμνημα με τις ενστάσεις του επί του νομοσχεδίου, παραθέτοντας τόσο τα σημεία, κατ’ άρθρον, και τους λόγους διαφωνίας του, όσο και τις προτάσεις του.
Στην σχετική ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Στέφανος Γαϊτανίδης, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«… Ζητούμε την απόσυρση όλου του άρθρου.
Παράγραφος 1. Είναι παράλογο να δίνετε το δικαίωμα στους δήμους να αυξομειώνουν τις θέσεις στις λαϊκές αγορές, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής υπάρχουν άδειες, οι οποίες ενδεχομένως θα μείνουν χωρίς μέρος σε κάποιες λαϊκές, στις οποίες εδραστηριοποιούντο.
Παράγραφος 2. Η υποχρεωτική τοποθέτηση των παραγωγών κατά προτεραιότητα έναντι των επαγγελματιών δημιουργεί καθεστώς άνισης μεταχείρισης και ισονομίας μεταξύ τους. Επί πλέον δε κατά την εν γένει κατανομή των θέσεων μεταξύ επαγγελματιών και παραγωγών δίνει αδικαιολόγητα και αστήρικτα προβάδισμα στους παραγωγούς.

«Οχι κλήρωση»
Παράγραφος 3. Είναι από τις πιο σημαντικές αλλαγές που προωθούνται.
Οι παραγωγοί και επαγγελματίες που εδραστηριοποιούντο στις λαϊκές αγορές μετά από πολλά χρόνια παρουσίας κατάφεραν να δημιουργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με το αγοραστικό κοινό για την ποιότητα που προσφέρουν και τις χαμηλές τιμές. Με την εφαρμογή της κλήρωσης των θέσεων που με κόπο και υπομονή κτίζαμε όλοι μας τόσο χρόνια ένα είναι το βέβαιον:
Θα υποστούν αδικαιολόγητα όλοι οι πωλητές συνεχείς μετακινήσεις με αποτέλεσμα να απαξιωθούν και κάποια στιγμή να αναγκαστούν να αποχωρήσουν.
Ταυτοχρόνως το αγοραστικό κοινό, μην μπορώντας κάποια στιγμή τον πωλητή που εμπιστεύεται, θα αποχωρήσει από την λαϊκή αγορά και θα οδηγηθεί στις υπαραγορές.
Αυτοί είναι οι λόγοι που ζητούμε την απόσυρση αυτού του άρθρου στο σύνολό του.
Αρθρο 10
Παράγραφος 6. Δεν ξέρουμε αν το κατανοούμε σωστά, αλλά η παρούσα παράγραφος αναφέρει, ότι οι παραγωγοί πρέπει να δηλώσουν μέχρι τρεις λαϊκές, όπου επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν, για ποιό λόγο είναι μόνο τρεις, εφόσον οι ημέρες που λειτουργούν οι λαϊκές αγορές είναι έξι, δηλαδή τους αφαιρεί το δικαίωμα να προωθούν τα προϊόντα τους τις υπόλοιπες ημέρες.
Αρθρο 14
Παράγραφος 6. Στην παρούσα, αναφέρεται ότι ο κάθε επαγγελματίας για να ανανεώσει την άδειά του θα πρέπει να προσκομίσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα το έντυπο Ε1 και Ε3. Σήμερα ίσως να είμαστε ο μοναδικός κλάδος, που καλούμαστε να προσκομίσουμε αυτά τα δικαιολογητικά, για να συνεχίσουμε να… υπάρχουμε! Στην εποχή που καταργήθηκε η θεώρηση βιβλίων και στοιχείων και κανένας καταστηματάρχης πλέον δεν τρέμει για το πως θα θεωρήσει βιβλία, εμείς καλούμαστε να προσκομίσουμε ενημερότητες. Επίσης τι μπορεί να κρύβει η προσκόμιση του Ε1 και Ε3; Μήπως όσοι κατάφεραν μέσα από το επάγγελμα και από άλλες νόμιμες πηγές να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και διαθέτουν κάποια σχετική περιουσία θεωρηθεί ότι δεν πληρούν τα κριτήρια και βρεθούν εκτός επαγγέλματος.
Παράγραφος 12. Στην παρούσα αναφέρετε ότι όλες οι υφιστάμενες άδειες λήγουν 31/10/2014. Είμαστε αντίθετοι με αυτο δεν νοείτε ύστερα από δεκαετίες που δραστηριοποιείται ο καθένας μας στο χώρο να μας πάρουν τις άδειες και να μας κρίνουν με το κριτήριο της πρώτης έκδοσης δηλαδή από μηδενική βάση. Να γίνεται θεώρηση των αδειών κάθε τρία χρόνια όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Και να εφευρεθούν επιτέλους από την κυβέρνηση ρυθμίσεις ευνοϊκές ώστε όλοι να καταφέρουν να πληρώσουν τις οφειλές τους για να εξασφαλίσουν βεβαίωση ρύθμισης την οποία πρέπει να κάνουν δεκτή για την θεώρηση της άδειας αν και δεν διευκρινίζεται.
Αρθρο 15
Παράγραφος 1. Η μεταβίβαση των αδειών, επιθυμούμε να μεταβιβάζονται σε σύζυγο και τέκνα όποτε το αποφασίσει ο κάτοχος της άδειας χωρίς κανένα περιορισμό και χωρίς να χρειάζεται να αποδειχτεί από κάποιον φορέα ότι εργαζόταν με τον αδειούχο πωλητή. Αλλωστε όλοι μας δεχόμαστε υποβοηθήσεη από τις συζύγους και τα παιδιά μας, γιατί λοιπόν να μην μπορούμε να μεταβιβάσουμε την άδεια μας σε κάποιον εξ αυτόν;
Αρθρο 30

Παράγραφος 1. Πρέπει να διευκρινιστεί, ότι αναφέρεται στα προστατευόμενα τέκνα επειδή τα τέκνα που έχουν παντρευτεί και έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από τους γονείς πληρούν τα δικά τους κριτήρια.
Παράγραφος 5. Η διάρκεια της άδειας πρέπει να είναι απεριόριστη και να λήγει με την συνταξιοδότηση του κάθε πωλητή.
Αρθρο 34
Παράγραφος 8. Οι κάτοχοι αδειών λαϊκών αγορών της επαρχίας ειδικά στα βιομηχανικά είδη είχαν έως σήμερα το δικαίωμα να συμμετέχουν στα λεγόμενα πανηγύρια. Αυτό τους έδινε μεγάλη «ανάσα», για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα στις υποχρεώσεις του. Αν «κοπεί» αυτό το δικαίωμα, μεγάλη μερίδα από αυτούς καταδικάζεται σε μαρασμό. Οι επιλογές που έχουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους είναι ελάχιστες ελλείψει μεγάλων λαϊκών αγορών.
«Δεν είμαστε… εγκληματίες»
Αρθρο 39
Ζητούμε την απόσυρση όλου του άρθρου. Ο λόγος απλώς δεν είμαστε εγκληματίες, για να μας βάζετε φυλακή. Επαγγελμαίτες είμαστε που επηρεαστήκαμε από την κρίση όπως άλλωστε όλοι οι έλληνες.
Αρθρο 40
Ζητούμε τα πρόστιμα να έχουν τον ρόλο της επισήμανσης του παραπτώματος και όχι της εξόντωσης του εκάστοτε παραβάτη. Να είναι της τάξης των 300 ευρώ ώστε να μην εξοντώνουν τον πωλητή και αν αποδειχτεί ότι επαναλαμβάνει εσκεμμένως τα ίδια παραπτώματα, να του αφαιρείται η άδεια…».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα