Γενικά

Κίνα: Τα τρωτά μιάς… «συμπαθούς» υπερδύναμης

Γράφει ο Βασίλης Σιδηρόπουλος*

Τα τραύματα της εποχής Μάο από το 1949 έως το 1976, με αποκορύφωμα την πείνα που θέρισε πάνω από 40 εκατομμύρια ανθρώπους.
Τέσσερα χρόνια εμφυλίου πολέμου (όσα και στην Ελλάδα), με τεράστιο φόρο σε ανθρώπινες ζωές και υλικές καταστροφές.

Έλλειψη αποτελεσματικής δράσης κατά της αχαλίνωτης ρύπανσης που μειώνει το προσδόκιμο ζωής στις πόλεις του Βορρά κατά πεντέμισυ χρόνια, που καθιστά το 80% του πόσιμου νερού ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αφού δηλητηριάζει τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις με εναποθέσεις φυτοφαρμάκων και βαρέων μετάλλων

Οι γονείς ανησυχούν για την επίδραση του μολυσμένου αέρα στο λαιμό και στους πνεύμονες των παιδιών τους.
Εκείνοι που επισημαίνουν αυτά τα προβλήματα στιγματίζονται σαν μια «κάστα» ανατρεπτικών. Κάθε διαφωνία τείνει να εξομοιώνεται με προδοσία.
Η διαφάνεια πάντοτε εθεωρείτο κάτι επικίνδυνο τόσο από τους παλιούς αυτοκράτορες όσο και από το σημερινό κομμουνιστικό κόμμα. Η εκστρατεία κατά των δικηγόρων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει οδηγήσει εκατοντάδες άτομα στις φυλακές.

Αρκετοί αποκάλυψαν ότι υπέστησαν βασανιστήρια. Επίσης οι δικαστές στην Κίνα είναι υποχρεωμένοι να ορκίζονται πίστη στο κομμουνιστικό κόμμα.
Τα άτομα που επικαλούνται το Σύνταγμα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, χαρακτηρίζονται από τα επίσημα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως «σκοτεινοί δάκτυλοι», που επιδιώκουν την υπονόμευση του κράτους.
Τα πανεπιστήμια έχουν οδηγίες τι να μη διδάσκουν, με τη δημοκρατία και την ελευθερία λόγου να βρίσκονται μεταξύ των απαγορευμένων θεμάτων.
Ο νικητής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 2010 Λιού Σιαομπό, καταδικάστηκε σε ένδεκα χρόνια φυλάκιση, επειδή δημοσιοποίησε το αίτημά του με το οποίο ζητούσε εκδημοκρατισμό.

Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν από τις επαρχίες για να υποβάλουν τις αναφορές τους και τα παράπονά τους στο Πεκίνο, κρατούνται σε μυστικές φυλακές και φυλακίζονται σε ψυχιατρικά άσυλα.
Η ηγεσία απαγορεύει θεσμούς της σύγχρονης ζωής, όπως την πόπ μουσική, τις ταινίες του Χόλλυγουντ ή τα τηλεοπτικά προγράμματα που είναι προσβάσιμα μέσω του διαδικτύου.

Από το 1980, η αστικοποίηση έχει ενισχύσει το ποσοστό των κατοίκων των πόλεων από το 18% στο 53% και αναμένεται να φθάσει στο 70% του πληθυσμού έως το 2030.
Με περισσότερους από εκατό εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται κάτω από την παγκόσμια γραμμή φτώχειας των 1,25 δολλαρίων την ημέρα.
Τα κύματα των μετακινούμενων εργαζομένων από τις αγροτικές προς τις αστικές περιοχές δημιουργούν έλλειψη ενήλικων αγροτών που να ξέρουν πώς να εκμεταλλεύονται τη γή. Η εκπαίδευση πέραν των βασικών γνώσεων της γεωργικής τεχνολογίας είναι ελάχιστη. Τα χαμηλής ποιότητας νιτρικά λιπάσματα μεταφέρονται στο έδαφος και τα τοξικά χημικά απόβλητα μολύνουν τις καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένου και του ρυζιού.
Η έλλειψη νερού αυξάνει την πίεση στις περιοχές καλλιέργειας σιταριού και οι υδροφόρες δεξαμενές στεγνώνουν.

Η εφοδιαστική αλυσίδα της διανομής τροφίμων δέν είναι επαρκώς ανεπτυγμένη, με ελλείψεις στις μεταφορές και στις ψυκτικές αποθήκες τροφίμων.
Τα νοσοκομεία δέν δέχονται τους ασθενείς με βαριές ή θανατηφόρες ασθένειες που δέν μπορούν να πληρώσουν για θεραπεία και προωθούν τις πωλήσεις δαπανηρών φαρμάκων για να έχουν έσοδα. Το 40% του ετήσιου διαθέσιμου εισοδήματος των κατοίκων της υπαίθρου αναλώνεται στην κακή υγεία.

Μια έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Γκάλλοπ σε 155 χώρες το 2009 για να μετρήσει τα επίπεδα ικανοποίησης και ευτυχίας, κατέταξε τη Λαική Δημοκρατία της Κίνας στην 125η θέση παγκοσμίως. Σε 35 πόλεις, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δέν ήταν ευτυχισμένοι.

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο υγείας, οι γιατροί από το 1971 έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 330 εκατομμύρια αμβλώσεις. Οι θάνατοι εξαιτίας του καπνίσματος, μπορεί να φθάσουν τα 2 εκατομμύρια ετησίως έως το 2025.
Το συνταξιοδοτικό σύστημα, καλύπτει μόνον το 20% των δαπανών διαβίωσης.

Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τον αμίαντο, υπολογίζεται από 15.000 έως 40.000 το χρόνο.
H κατασκευή ηλιακών συλλεκτών, έχει δημιουργήσει λίμνες τοξικών τελμάτων.
Το μολυσμένο βρεφικό γάλα, επηρέασε 300.000 παιδιά. Μια μεγάλη εμπορική εταιρεία εμφιαλωμένου νερού, βρέθηκε να πουλάει το προιόν της με επίπεδα αρσενικού πολύ πάνω από τα όρια των προτύπων ασφαλείας. Ένας σεισμός στην επαρχία Σιτσουάν το 2008, σκότωσε 5.000 παιδιά σε σχολεία τα οποία είχαν κτιστεί χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας, καθώς οι υπεύθυνοι αξιωματούχοι είχαν καταχραστεί τα σχετικά κονδύλια που είχαν διατεθεί για την ανέγερση ανθεκτικών κτιρίων.

Μελετώντας την περίπτωση ενός ιδιωτικού σχολείου στο Πεκίνο, διαπιστώθηκε ότι ο διευθυντής επέμενε στην κατασκευή μιας περιττής περίτεχνης πύλης, αντί να διαθέσει κονδύλια για ν’ αγοράσει τον απαραίτητο γυμναστηριακό εξοπλισμό και μουσικά όργανα. Το εμπόριο στρατιωτικών πινακίδων κυκλοφορίας, εξασφάλιζαν ότι η αστυνομία δέν σταματά για έλεγχο τα αυτοκίνητα που τις φέρουν. Οι συγγενείς του σημερινού ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, είχαν συγκεντρώσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 376 εκατομμυρίων δολλαρίων και 2,7 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.Ο κορυφαίος ποδοσφαιρικός σύλλογος της Σαγκάης, στερήθηκε τον τίτλο του πρωταθλήματος και του επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο για στήσιμο αγώνων.

Παρά την αυξανόμενη ευημερία στη χώρα τους, πολλοί Κινέζοι επιδιώκουν τη μετακίνησή τους στο εξωτερικό (βλέπε ομοίως στην Ελλάδα).

* Δικηγόρος

Περισσότερα
Δείτε ακόμα